Позната питања, одговора нема

Тачно 398 дана, прошло је од дана, када је БиХ примила упитник Европске комисије. Од 3. 242 питања Европске комисије за БиХ, седам је остало неусаглашено.

Босна и Херцеговина 13.01.2018 | 11:18
Позната питања, одговора нема
Потврђено је то за Н1, из Дирекције за европске интеграције БиХ. Познато је шта је спорно, али не и када ће одговори бити усаглашени.

Одговори који нису усаглашени тичу се, између осталог, несталих особа у БиХ.

"Шта је проблем око неусаглашености? Конкретно, питање број 513 и 511 које су у уској вези су се тицала да ли постоји дискриминација у процесу несталих. Ми смо наравно рекли да од момента оснивања Института за нестала лица да је присутна дискриминација што смо поткијепили и одређеним статистичким показатељима", навео је Милорад Којић, директор републичког центра за истраживање рата.

Но, нису остали неусаглашени само одговори који се тичу несталих.

"Ради се о одговорима на питања из политичког критерија, економског критерија и поглавља 24. правда слобода сигурност а односе се на макроекономске показатеље, Устав, нестала лица и борбу против тероризма", појашњава Марина Каваз-Сиручић из Дирекције за европске интеграције.

Одговори су остали неусаглашени од посљедњег колегија за европске интеграције. Тада је речено - ускоро договор.

"Више није три посто неријешених питања, него 0,3 посто. И очекујемо да буду ријешена у наредних 5-6 дана", казао је Денис Звиздић, предсједавајући Вијећа министара БиХ.

Чекала су се појашњења из Предсједништва.

"Смањује се тај број отворених питања. С тима да цијенимо да ће се тај број додатно сманити када добијемо додатна образложења из Предсједништва", рекла је Жељка Цвијановић, премијерка Републике Српске.

А предсједавајући Предсједништва БиХ каже био је сигуран да ћемо у 2017. доставити одговоре и добити кандидатски статус.

"Кад сам на задњем састанку био са госпођом Могерини она је чак рекла - Драгане завршите то до средине 12. мјесеца и ја ћу особно доћи по тај Упитник. Сада је и њима јасно да се и ми надмудрујемо око једног, два или три питања. То је објективно данас проблем. Ја вам у улози у којој сам данас не могу казати када ће то бити урађено", изјавио је Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Шта слиједи након што доставимо одговоре? Детаљна анализа, припрема мишљења о захтјеву за чланство. То мишљење ће бити достављено Европском парламенту и Савјету ЕУ. Након разматрања Савјету, у најбољем случају, доноси закључак о додјели статуса кандидата.

Осман Топчагић, бивши шеф мисије БиХ при ЕУ је изјавио:

"Ми не смијемо условљавати напредак у процесу ЕУ интеграција неким партикуларним питањима, питањима од интереса за један политички фактор, етничку групу, ентитет, појединачним било којим интересима. Ако можемо то надвладати ја тврдим да ова земља има капацитет да напредује."

Број питања у упитнику разликује се од државе до државе те је у случају Хрватске упитник садржавао 4.560, Македоније 4.666, Албаније 2280, Црне Горе 2.178, те Србије 2.483 питања. Хрватска је одговоре доставила у року од три мјесеца. Македоња за три и по. Србији је требало нешто више од два. Албанији четири, Македонија је одговорила за мање од пет мјесеци.

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

питање

13.01.2018 10:38

треба питати дениса бециревица или хамуне кадаили мунира или њихов адјутант цамил мозда знају одговоре моздасу исли на хадји тамо добили одговоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2018 13:06

Или питати Кацевенду, враттио се лик, вјероватно и он зна одговоре...

Name

Ре

13.01.2018 13:10

Кацеванда би најбоље одговорио ил онај владика

Name

а

13.01.2018 10:38

МИ НЕ МОЖЕМО ОДГОВОРИТИ НИКАД !

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

13.01.2018 11:39

Питање је кад би твоја браца преко Дрине Србија одговорила да се Албанци питају и да је Косово у саставу Србије,мозда за 500 година.

Name

ре

13.01.2018 10:44

Питања су једноставна,како за кога.Ови сигурно нијесу имали птање о повратку Краијски Срба???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

13.01.2018 10:46

Ова питања нас не интересују а сви зелите да додјете код нас радити.Пропаст це те од доброте???

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

13.01.2018 13:32

Ајде Звиздицу погурај то да сто прије додје тацка лопови(Сенадер),јер од овог насе система нема ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

13.01.2018 18:12

Одговори су више него јасни,али питања нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

14.01.2018 00:15

бог вас закарто,преписите од црногораца,питајте насег Мила,бас сте несналазљиви...позовите Еседа Радељаса,он би то спицко сад ко сад...е мој Звиздане иди у Турску окупај се о насем троску,ал немој се тусирати по глави да не саперес јос то мало мозга.Бог те није дао ни за ста.Објавите питања јавно,раја све знају...не брукајте се,јах,ста о вама прицају у Бриселу,ни пас с маслом то не би прогуто,вицеве људи праве о вама...казу , нема пара у питањима...итд,итд...