За буџет ФБиХ ускоро дан “Д“

Блокада у Федерацији БиХ је и даље настављена, јер састанак који је у четвртак одржан на нивоу коалиционих партнера, између представника Владе и оба дома Парламента, завршен је без конкретног резултата.

Босна и Херцеговина 13.01.2018 | 08:38
За буџет ФБиХ ускоро дан “Д“
Није постигнут договор о буџету, криза је продубљена, а нова нада је састанак у понедјељак. У међувремену, ФБиХ је без финансирања, а да би дошло и до привременог, које значи само новац за подмиривање најосновнијих потреба, требало би најхитније у наредној седмици да засједају оба дома Парламента, како би била донесена одлука барем о привременом финансирању до краја марта ове године.

"Имали смо исцрпне разговоре. Надамо се да ће се наставити у понедјељак и да ће се сви вратити у парламентарне клупе", рекла је Лидија Брадара, предсједавајућа Дома народа Федерације БиХ. Поручила је да ХДЗ - ХНС немају значајне замјерке на приједлог буџета, али да је упитно повјерење међу коалиционом партнерима.

"Ипак смо ставове приближили. Ми који се бавимо политиком знамо да се једном изгубљено повјерење тешко врати", рекла је Брадара.

Един Мушић (СДА), предсједавајући Представничког дома ФБиХ, казао је да се ФБиХ налази у зони која се толерише, али која је већ требало да буде дефинисана буџетом или одлуком о привременом финансирању.

"Овај период може потрајати наредних десетак дана", поручио је Мушић.

Весна Шванцер (СББ), замјеник предсједавајућег Представничког дома ФБиХ, каже да је она увијек оптимиста те да се моли, али и нада да ће у понедјељак доћи до коначног договора и да ће буџет бити усвојен.

"Нама ништа не значи привремено финансирање. То је само продубљивање кризе. Надам се да ће се ствари до понедјељка 'испеглати' и да ће 'пасти' договор о буџету и заказивању сједнице", каже Шванцер.

Елвир Карајбић, шеф Клуба СДП-а у Представничком дому ФБиХ, истиче да се ништа битније неће промијенити до избора, јер се СДА и ХДЗ БиХ договарају одлично како да сада мобилишу своја бирачка тијела.

"СДА и ХДЗ БиХ одлично се све договоре у кафани, а кад дођу у Парламент, онда тај договор не постоји, јер сакупљају поене за предстојеће изборе. Тешко ћемо напријед до избора", поручује Карајбић.

Азра Хаџиахметовић (Странка за БиХ), посланик у Представничком дому ФБиХ, истиче да се преувеличава чињеница да буџет није усвојен, јер постоје и алтернативе, а то је привремено финансирање, што дође као инфузија за одржавање кључних функција у ФБиХ.

"Мислим да није проблем буџет, него је проблем генерално немогућност да се одржи сједница због других неспоразума", казала је Хаџиахметовићева.

Извор: НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

федерација

13.01.2018 07:49

нема бриге за њија они знају добро кукат и нијеих срамота просити онису науцили кукат и цекат тудју милостињу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

13.01.2018 08:01

Сад Миле луди ко це доцекати то требају паре ММФ-а...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

13.01.2018 08:44

Зато лмиле сее задузујемо 100 милиона залагаци обвезнице.Јос увјек сее маке задузити једино то знају И сваки Нови кредит је успјех бладе једино то.

Name

Туга

13.01.2018 08:54

Миле сад зове пајдасе да усвоје будзет треба ммф рата да се уплати .

ОДГОВОРИТЕ