Радне групе за рјешавање спора

Македонски министар спољних послова Никола Димитров изјавио је да су се Скопље и Атина договорили да формирају радну групу предвођену министрима иностраних послова који ће водити разговоре за рјешавање 25-годишњег спора о називу Македонија.

Регион 13.01.2018 | 07:15
Радне групе за рјешавање спора
"Убијеђени смо да постоји воља обје стране за напредак", изјавио је Димитров за агенцију Ројтерс.

Према његовим ријечима, први састаних радних група одржао би се већ у фебруару, а радне групе предвођене министрима директно ће разговарати о могућим рјешењима за спор у вези са називом.

"Пред нама је велика одговорност. Јасно је да је идентитет важан за нас. Морамо да нађемо начин да убиједимо наше грчке колеге да постоји јасна дистинкција између наше земље и региона у сјеверној Грчкој", изјавио је он.

Димитров је додао да је Македонија свјесна и грчке забринутости.

Македонски шеф дипломатије каже да је пажљиви оптимиста када се говори о изналажењу рјешења.

Министри спољних послова Македоније и Грчке разговарали су јуче у Солуну.

У међувремену је грчки премијер Алексис Ципрас затражио од утицајне Грчке православне цркве да се уздржи, након што су поновљени напори за рјешавање спора у вези са називом Македонија.

Изјава премијера услиједила је након што је Грчка православна црква саопштила да се противи сваком компромису који би у будући назив сусједне државе имао термин "Македонија".

Назив Македонија, након распада Југославије 1991. године, постао је предмет спора између Скопља и Атине. Кључни грчки аргумент јесте да коришћење имена Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грчка тако назива своју сјеверну област.

Преговори о изналажењу рјешења спора Атине и Скопља у вези са називом Македонија воде се од 1992. године.

Посредник УН у спору Метју Нимиц до сада је одржао више састанака са преговарачима, а посљедњи пут састао се почетком децембра у Бриселу.

Нова рунда преговора посредника са преговарачима Скопља и Атине Васком Наумовским и Адамантиосом Василакисом заказана је у Њујорку 18. и 19. јануара.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар