Radne grupe za rješavanje spora

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da su se Skoplje i Atina dogovorili da formiraju radnu grupu predvođenu ministrima inostranih poslova koji će voditi razgovore za rješavanje 25-godišnjeg spora o nazivu Makedonija.

Region 13.01.2018 | 07:15
Radne grupe za rješavanje spora
"Ubijeđeni smo da postoji volja obje strane za napredak", izjavio je Dimitrov za agenciju Rojters.

Prema njegovim riječima, prvi sastanih radnih grupa održao bi se već u februaru, a radne grupe predvođene ministrima direktno će razgovarati o mogućim rješenjima za spor u vezi sa nazivom.

"Pred nama je velika odgovornost. Jasno je da je identitet važan za nas. Moramo da nađemo način da ubijedimo naše grčke kolege da postoji jasna distinkcija između naše zemlje i regiona u sjevernoj Grčkoj", izjavio je on.

Dimitrov je dodao da je Makedonija svjesna i grčke zabrinutosti.

Makedonski šef diplomatije kaže da je pažljivi optimista kada se govori o iznalaženju rješenja.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke razgovarali su juče u Solunu.

U međuvremenu je grčki premijer Aleksis Cipras zatražio od uticajne Grčke pravoslavne crkve da se uzdrži, nakon što su ponovljeni napori za rješavanje spora u vezi sa nazivom Makedonija.

Izjava premijera uslijedila je nakon što je Grčka pravoslavna crkva saopštila da se protivi svakom kompromisu koji bi u budući naziv susjedne države imao termin "Makedonija".

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet spora između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Posrednik UN u sporu Metju Nimic do sada je održao više sastanaka sa pregovaračima, a posljednji put sastao se početkom decembra u Briselu.

Nova runda pregovora posrednika sa pregovaračima Skoplja i Atine Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom zakazana je u NJujorku 18. i 19. januara.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar