Акцизне преваре на помолу

Од 1. фебруара у БиХ почеће примјена закона о акцизама. Тако ће се на ауто-гас плаћати путарина од 0,40 КМ по килограму, док ће домаћинства која користе гас бити ослобођена овог намета. Овакво рјешење нафташи би могли да искористе и задрже добар дио прихода који би требало да иде држави и то тако што ће приказати да су гас продали домаћинствима, а он ће у ствари завршити у аутомобилима, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 12.01.2018 | 19:33
Акцизне преваре на помолу
Да таква могућност постоји не крију ни власници бензинских пумпи, али ни у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у којој наводе ће спроводити детаљне контроле те да већ припремају прописе како би се избјегла могућност малверзација.

Након што 1. фебруара на снагу ступе измјене и допуне Закона о акцизама у БиХ, ауто-гас ће поскупјети за око 0,30 КМ. Овим измјенама закона уведена је путарина на ауто-гас и то 0,15 КМ по килограму за путеве и 0,25 КМ по килограму за аутопутеве.

УИО: Увозници ће потписивати изјаву у којој ће наводити намјену гаса

У УИО за ЦАПИТАЛ су рекли ће наредне седмице пипремити измјену упутства о попуњавању царинске декларације и то тако што ће бити припремљена посебна изјава, која ће бити саставни дио царинске документације приликом увоза гаса у БиХ. У тој изјави коју ће попуњавати и овјеравати увозници гаса у БиХ ће бити декларисана коначна намјена гаса који се увози у БиХ.

„За гас који се увози за потребе у домаћинству кроз увозни царински поступак се неће плаћати путарина, док се за сав остали гас који је намијењен као погонско гориво плаћа путарина приликом увозног царињења. За увознике који гас буду увозили за даљу продају у БиХ и који не знају коначну сврху продаје гаса у царинском поступку ће бити наплаћена путарина у складу са измјенама и допунама Закона о акцизама“, рекао је начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Он је додао да ће по истеку три мјесеца од почетка примјене ових измјена закона УИО урадити посебну анализу како би се видјело да ли је било малверзација и које ће мјере бити предузете.

„Анализа ће бити урађена на бази количина увоза гаса у БиХ, броја аутомобила који користе гас као погонско гориво, размијењених података са ентитетским министарствима трговине, те до тада извршеним контролама на терену. На основу тако урађене анализе доћи ћемо до закључака о евентуалним сљедећим корацима који ће се требати предузети“, нагласио је Ковачевић.

У УИО су рекли да ће сви порески обвезници који се баве прометом нафте и нафтних деривата и гаса задњег дана јануара морати извршти попис залиха ових производа те да ће у пописним листама које ће УИО припремити морати испунити стање свих погонских горива на које ће обрачунати акцизе и путарине у складу са новим измјенама и допунама Закона о акцизама.

„У циљу избјегавања било каквих нерегуларности УИО ће затражити од надлежних ентитетских Министарства трговине податке о количинама и стању залиха нафте и нафтних деривата код пореских обвезника који се баве продајом ове врсте робе у БиХ, како би те податке могли упоредити са подацима достављеним од стране сваког обвезника у пописним листама. По овом основу биће извршене и контроле на терену у сваком случају гдје се примјете било каква одступања, као и насумичне контроле на сам дан пописа“, рекли су у УИО.

Према подацима УИО у БиХ је у прошлој години увезено гаса и осталих гасовитих угљоводоника у вриједности од 183,4 милиона КМ.

Нафташи опрезни: Једни тврде да су малверзације могуће, други да нису
Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак каже за ЦАПИТАЛ да не очекује било какве малверзације са продајом гаса.

„Не вјерујем да би могло доћи до било каквих малверзација, јер инспекција ради свој посао, а контроле код дистрибутреа су веома честе“, каже Берак.

Власник „Идеал Петрола“ Ненад Лубурић, ипак, сматра да ће малверзација бити. Он истиче да ни држава неће добити ништа са повећањем акциза на нафтне деривате те да ће само доћи до повећања продаје лож уља и осталих сурогата.

„Што се тиче гаса, сигурно је да ће и ту доћи до препумпавања. Људи врло брзо пронађу начин, само се плаше рећи, али сигурно је да ће бити одређених малверзација. Исто као са лож-љем, сви знамо да се нико не грије на лож-уље годинама, а оно се продаје“, казао је он.

Истакао је да је требало увести акцизе на све сурогате, па вратити износ онима који их не користе као погонско гориво, а на гориво не повећавати и да би се исти ефекат постигао.

Директор фирме ХИФА Петрол и сувласник ХИФА Групације Хајрудин Ахметлић није желио конкретно да каже може ли доћи до одређених незаконитости након почетка примјене овог закона.

„Што се тиче моје компаније и сестринских фирми које се баве прометом нафте и нафтних деривата, код нас бројчаник све евидентира. Чак и уколико би неко радио неке малверзације, мислим да то не може дуго да ради. Међутим, мислим да би много пристојније било да се акциза увела на сав гас па да се путарина враћа домаћинствима која га купују“, казао је он.

Подсјећамо, слична ситуација годинама је владала када је у питању продаја лож – уља. Иако је забрањено да се овај енергент, на који се не плаћа путарина, сипа у возила, нафташи су то годинама радили и на томе остваривали велику зараду, а за тај износ оштетили буџете БиХ и ентитета.

Да ова појава није искоријењена доказ то што је и поред забране продаје лож-уља на пумпама путем тзв. пиштоља, инспекција откривала нелегалну продају, о чему је ЦАПИТАЛ раније писао.

Представнички дом БиХ на маратонској сједници 15. децембра усвојио је по хитном поступку сет закона о акцизама, којим се за 0,15 фенинга по литру горива повећава путарина те акцизе на биогорива и биотечности.

Осим повећања намета на дизелска и бензинска горива, овим измјенама уведена је и путарина на нафтни гас у износу од 0,15 КМ по килограму за путеве и 0,25 КМ по килограму за аутопутеве.

(Цапитал)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

СНСД

12.01.2018 18:53

Хоце. Тако и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

12.01.2018 20:58

Није то ништа какве ће малверзације да буду у Путевима РС...преко њих ће се имплементирати пројекти...има да гори све!

Name

ре

12.01.2018 22:47

пљацкај багру кад се сама нуди.

Name

Припреме

12.01.2018 19:04

Сви који користе плин имају могућност да врло лако прербаце плин из боце у спремник аутомобила уз помоћ пумпи које се могу набавити и ту је проблем ријешен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слоба

12.01.2018 23:27

одлицно. пумпа на пику 50 еу и удри

Name

БН шугарац

12.01.2018 20:21

Толико сте досадни са просипањем шупље приче да је то већ патологија теже врсте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

12.01.2018 20:28

Сипам од првог до првог за 50 марака нека један литар буде 50 марака ја ћу трошити један литар мјесечно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

12.01.2018 20:51

Срам те било,власт од тебе нема никакве користи.

Name

Тако Је

12.01.2018 20:59

Јос кад додамо да цемо одбити Србијанце и Хрвате коју су стално супали јод нас доци цемо на исто само сто це градјани да дају висе из свог дзепа а мање да се возе.Немамо ми плате велике него мале и увјек исти новац иде за гориво само сто цемо сад добијати мање.

Name

Са стране

12.01.2018 21:36

Живо ме занима да ли ће, ако победе на изборима, СЗП смањити акцизе. Мени личи да ће пре бити као са ДОС-ом у Србији. Пуна уста поштења, а Слобини на крају испадоше бедни аматери у криминалу за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

13.01.2018 06:15

Колико пута такса за друмарину по ист основу љиди моји ово је лудило кроз регистрацију сад кроз гориво.

Name

Возач

12.01.2018 22:15

Колико пута треба да платимо путарину?!Платимо приликом регистрације,платимо на наплатним рампама,платимо кад точимо гориво!!!Па ми треба да имамо најбоље путеве на свијету! Народе докле овако,кад ћеш дићи глас и скинути јарам ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.01.2018 22:49

Ако држава хоце моше малверзацијама стати на пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доо

13.01.2018 20:57

Тко је имало упуцен у рад УИО и под цијим су водјством ти криминалци ниста неце урадити.УИО=ЦАРИНСКА И ПДВ МАФИЈА.

Name

дејо

12.01.2018 22:59

Да је опозиција данас на власти и она би прихватила акцизе. овако ради све супротно

ОДГОВОРИТЕ
Name

гориво

13.01.2018 06:06

ако буде јефтиније у србији идемо преко раце и павловица моста или у лијепу ниихову акоје тамо јефтиније гориво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

13.01.2018 06:34

А ста друго оцекивати од банана дрзаве БиХ. Сто хитније се одвојити од БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

13.01.2018 06:58

Тако је, једва цекамо. Али за младу дрзаву цемо опет морати мало подици акцизе, ситно, испод 90 фенинга по литри.

Name

лемилица

13.01.2018 07:15

.....ста вели овај....инспекција ради свој посао...хаха..па да,у прави си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тал

13.01.2018 08:20

Сто се тице контроле продаје гаса и лоз уља УИО неце ниста урадити као и досада.Опсте пизната ствар је да се лоз уље на доста пумпа тоци сто је законом забрањено.Дјакулини бајни криминалци и рекетаси само узму пинку и одосе.Докле год су рекетаси и криминалци у УИО застицени као мало тко реда неце бити.Криминал,корупција и рекет у УИО је у задњих пет година висеструко повецан и опет се ниста не подузима да би се то спрецило.

Name

xxxцx

13.01.2018 14:56

Трзисна инпекција контролисе продају лоз уља.