Играчи загрљени, Савез тражи бонтон, новинари "олују"!

Неколико сати уочи дуго очекиваног сусрета Хрватске и Србије на Европском првенству у Сплиту, у Далмацији влада варљива атмосфера.

Остали спортови 12.01.2018 | 17:00
Играчи загрљени, Савез тражи бонтон, новинари "олују"!
Док играчи шаљу поруке пријатељства, Рукометни савез Хрватске моли навијаче да пристојно навијају, новинар локалне Слободне Далмације Здравко Реић срамотно помиње "олују".

Хрватска и Србија се састају од 20:30 часова у Спаладијум арени, у првом колу ЕП, а иако је ово већ 11. сусрет две селекције, хрватска јавност се углавном присећа ЕП у Београду 2012. и повика са трибина београдске Арене.

"У самој дворани нипошто немојте користити речи, изразе и гестове фашистичке природе", наводи се у саопштењу хрватског савеза под насловом "Наше дворане су место нулте толеранције на насиље и дискриминацију".

Навијачи су позвани да не користе реквизите, транспаренте, песме и гестикулацију који подстичу друштвену, верску, националну и политичку нетолеранцију.

"У самој дворани нипошто немојте на било који начин угрожавати остале гледаоце и ток утакмице", наводи се у прогласу ХРС-а.

У међувремену, Србин Добривоје Марковић и Хрват Златко Хорват, саиграчи из РК Загреб, загрљени су се се сликали између тренинга две селекције, а фотографију је на званичном Твитер профилу објавио њихов клуб.

Међутим, све ове лепше стране медаље "руше" срамотни текстови појединих новинара као што је Реић, који је на дан утакмице објавио колумну под насловом "Спрема се олуја навијања: синергијом играча и навијача можемо до злата!"

"Олуја, олуја се спрема, олуја навијања са трибина Спаладиум Арене да понесе наше рукометаше до победа на првенству Европе, до – сви сањамо – златне медаље, једине која недостаје у колекцији одличја "каубоја", јасна је алузија хрватског "колеге" на војну акцију "Олуја" из 1995. године када је из Хрватске протерано око 250.000 Срба.

"На трибинама, то је неизбежно, биће вероватно и накарадних скандирања од оних који држе да је вређање противника доказ припадности својој екипи. Лепо је, оно спортски, кад се бодре своји, када им се песмом и скандирањима помаже и ривале притишће, обезглављује, како је то било пре девет година, стално помињу наши играчи, на почетној утакмици Светског првенства 2009. против Јужне Кореје, па се на рачун навијања догодио преокрет и одвео наш тим до победе", покушао је да ублажи почетак свог текста Реић.

Утакмица између Хрватске и Србије игра се у петак од 20:30 у Сплиту.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар