Igrači zagrljeni, Savez traži bonton, novinari "oluju"!

Nekoliko sati uoči dugo očekivanog susreta Hrvatske i Srbije na Evropskom prvenstvu u Splitu, u Dalmaciji vlada varljiva atmosfera.

Ostali sportovi 12.01.2018 | 17:00
Igrači zagrljeni, Savez traži bonton, novinari "oluju"!
Dok igrači šalju poruke prijateljstva, Rukometni savez Hrvatske moli navijače da pristojno navijaju, novinar lokalne Slobodne Dalmacije Zdravko Reić sramotno pominje "oluju".

Hrvatska i Srbija se sastaju od 20:30 časova u Spaladijum areni, u prvom kolu EP, a iako je ovo već 11. susret dve selekcije, hrvatska javnost se uglavnom priseća EP u Beogradu 2012. i povika sa tribina beogradske Arene.

"U samoj dvorani nipošto nemojte koristiti reči, izraze i gestove fašističke prirode", navodi se u saopštenju hrvatskog saveza pod naslovom "Naše dvorane su mesto nulte tolerancije na nasilje i diskriminaciju".

Navijači su pozvani da ne koriste rekvizite, transparente, pesme i gestikulaciju koji podstiču društvenu, versku, nacionalnu i političku netoleranciju.

"U samoj dvorani nipošto nemojte na bilo koji način ugrožavati ostale gledaoce i tok utakmice", navodi se u proglasu HRS-a.

U međuvremenu, Srbin Dobrivoje Marković i Hrvat Zlatko Horvat, saigrači iz RK Zagreb, zagrljeni su se se slikali između treninga dve selekcije, a fotografiju je na zvaničnom Tviter profilu objavio njihov klub.

Međutim, sve ove lepše strane medalje "ruše" sramotni tekstovi pojedinih novinara kao što je Reić, koji je na dan utakmice objavio kolumnu pod naslovom "Sprema se oluja navijanja: sinergijom igrača i navijača možemo do zlata!"

"Oluja, oluja se sprema, oluja navijanja sa tribina Spaladium Arene da ponese naše rukometaše do pobeda na prvenstvu Evrope, do – svi sanjamo – zlatne medalje, jedine koja nedostaje u kolekciji odličja "kauboja", jasna je aluzija hrvatskog "kolege" na vojnu akciju "Oluja" iz 1995. godine kada je iz Hrvatske proterano oko 250.000 Srba.

"Na tribinama, to je neizbežno, biće verovatno i nakaradnih skandiranja od onih koji drže da je vređanje protivnika dokaz pripadnosti svojoj ekipi. Lepo je, ono sportski, kad se bodre svoji, kada im se pesmom i skandiranjima pomaže i rivale pritišće, obezglavljuje, kako je to bilo pre devet godina, stalno pominju naši igrači, na početnoj utakmici Svetskog prvenstva 2009. protiv Južne Koreje, pa se na račun navijanja dogodio preokret i odveo naš tim do pobede", pokušao je da ublaži početak svog teksta Reić.

Utakmica između Hrvatske i Srbije igra se u petak od 20:30 u Splitu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar