Европу потребно јачати сарадњом

Аустријски канцелар Себастијан Курц скептично гледа на амбициозне планове француског предсједника Емануела Макрона о Европској унији, оцјењујући да у ЕУ не могу трајно постојати чланови прве и друге класе.

Свијет 12.01.2018 | 11:04
Европу потребно јачати сарадњом
Курц, који данас путује у посјету Паризу, изјавио је за париски "Фигаро", да се Европа може ојачати само ако сви сарађују.

Аустријски канцелар сматра да је Европа више брзина реалност и у одређеним секторима потреба.

"Међутим на ту идеју не гледам као на позитивну визију за будућност", поручио је Курц додајући да се залаже за јачање субсидијарности унутар ЕУ, која би требало да се сконцентрише на важне теме од одбране до безбједности.

Аустрија, како истиче, себе види унутар ЕУ као градитељ мостова и жели да допринесе смањењу тензија.

Курц је уједно поновио проевропски став нове аустријске владе, објашњавајући да његова земља није и неће постати чланица Вишсеград групе.

Када је ријеч о покретању процедуре ЕУ против Пољске, Курц је нагласио да се, када су угрожени правна држава и демократија, не смије гледати по страни.

Обећао је да ће Аустрија дати свој допринос од Макрона подстакнутој дебати о реформи ЕУ.

"Цијеним предсједника Макрона и радујем се његовим амбицијама за промјеном Европе", нагласио је Курц.

Истакао је да ће приоритет Аустрије, током председаванај ЕУ у другој половини ове године, бити безбједност грађана и да се ради о борби против радикализације, тероризма, илегалне миграције, као и обезбјеђивању европских спољних граница.

Позитивно се Курц изјаснио о плановима Макрона да се опорезују интернет концерни као што су Гугл или Фејсбук.

О Макроновим плановима везаним за буџет еврозоне Курц је казао да је важније да се поштују постојећа правила како би се спријечило понављање грчког сценарија.

"То је приоритет. Али разговараћемо о свим приједлозима и на крају заједнички одлучити како би се ЕУ позитивно развијала", најавио је он.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Да

12.01.2018 19:49

Без Исламиста и Дзихадиста !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Договорено

13.01.2018 10:08

Турска, јок у ЕУ !!!

ОДГОВОРИТЕ