Evropu potrebno jačati saradnjom

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc skeptično gleda na ambiciozne planove francuskog predsjednika Emanuela Makrona o Evropskoj uniji, ocjenjujući da u EU ne mogu trajno postojati članovi prve i druge klase.

Svijet 12.01.2018 | 11:04
Evropu potrebno jačati saradnjom
Kurc, koji danas putuje u posjetu Parizu, izjavio je za pariski "Figaro", da se Evropa može ojačati samo ako svi sarađuju.

Austrijski kancelar smatra da je Evropa više brzina realnost i u određenim sektorima potreba.

"Međutim na tu ideju ne gledam kao na pozitivnu viziju za budućnost", poručio je Kurc dodajući da se zalaže za jačanje subsidijarnosti unutar EU, koja bi trebalo da se skoncentriše na važne teme od odbrane do bezbjednosti.

Austrija, kako ističe, sebe vidi unutar EU kao graditelj mostova i želi da doprinese smanjenju tenzija.

Kurc je ujedno ponovio proevropski stav nove austrijske vlade, objašnjavajući da njegova zemlja nije i neće postati članica Višsegrad grupe.

Kada je riječ o pokretanju procedure EU protiv Poljske, Kurc je naglasio da se, kada su ugroženi pravna država i demokratija, ne smije gledati po strani.

Obećao je da će Austrija dati svoj doprinos od Makrona podstaknutoj debati o reformi EU.

"Cijenim predsjednika Makrona i radujem se njegovim ambicijama za promjenom Evrope", naglasio je Kurc.

Istakao je da će prioritet Austrije, tokom predsedavanaj EU u drugoj polovini ove godine, biti bezbjednost građana i da se radi o borbi protiv radikalizacije, terorizma, ilegalne migracije, kao i obezbjeđivanju evropskih spoljnih granica.

Pozitivno se Kurc izjasnio o planovima Makrona da se oporezuju internet koncerni kao što su Gugl ili Fejsbuk.

O Makronovim planovima vezanim za budžet evrozone Kurc je kazao da je važnije da se poštuju postojeća pravila kako bi se spriječilo ponavljanje grčkog scenarija.

"To je prioritet. Ali razgovaraćemo o svim prijedlozima i na kraju zajednički odlučiti kako bi se EU pozitivno razvijala", najavio je on.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Da

12.01.2018 19:49

Bez Islamista i Dzihadista !

ODGOVORITE
Name

Dogovoreno

13.01.2018 10:08

Turska, jok u EU !!!

ODGOVORITE