Представљамо, ЕП - Србија и група смрти, Хрвати и Французи фаворити

Дуго ишчекивано рукометно Европско првенство у Хрватској креће данашњим утакмицама, а дерби првог кола игра се у Сплиту где се састају домаћа селекција и Србија.

Остали спортови 12.01.2018 | 16:15
Представљамо, ЕП - Србија и група смрти, Хрвати и Французи фаворити
Кроз овај текст спровешћемо вас кроз неке најважније ствари које бисте требали да знате о будућем шампионату, док ће највећи фокус бити на групи А која се игра у Сплиту. 

Србија се налази вероватно и у најтежој групи (А) на Европском првенству, пошто се поред Хрватске ту још налазе увек неугодна Шведска и Исланд. 

Најбоље три селекције из Сплита састаће се са оном из Пореча (група Б) у којој ће играти Француска, Белорусија, Норвешка и Аустрија. 

На другој страни жреба налазе се групе које ће играти у Загребу (Ц) и Вараждину (Д), одакле ће такође најбоље три селекције начинити нову групу од шест екипа. 

По најбоље две селекције пласираће се у полуфинале, а потом следи утакмица за треће место и велико финале. Ипак, кренимо редом.

Загреб, Сплит, Вараждин, Пореч

Хрватска је домаћинство Европског првенства добила 20. септембра 2014. године, када је одлучено да ће се шампионат играти у четири града Загребу, Сплиту, Вараждину и Поречу. 

ЕП ће трајати од 12. до 28. јануара, а на првенству ће учестовати 16 селекција подељених у четири групе. 

Свака група играће у различитим градовима, док ће се завршница турнира одиграти у престоници ове земље. Репрезентације су пласман на ЕП обезбедиле кроз квалификације, а касније жребом одлучено је ко ће с ким играти. 

“Лоптице су хтеле“ да се у групи А у Сплиту састану репрезентације Хрватске и Србије, уз Исланд и Шведску. 

“Орлови“ и “Коцкасти“ до сада су одиграли велики број међусобних утакмица и с обизром на историју две државе очекивано је било да ово буде најишчекиванији меч на турниру. 

Жребом су одлучене и остале групе: 

Група Б, Пореч:
Француска, Белорусија, Норвешка, Аустрија 

Група Ц, Загреб:
Немачка, Македонија, Црна Гора, Словенија 

Група Д, Вараждин:
Шпанија, Данска, Чешка, Мађарска

Група А

Већ је поновљено да се у групи састају Хрватска, Србија, Исланд, Шведска и да ће се мечеви играти у Сплиту – дворани Спаладиум.

Први меч од 18.15 одиграће Шведска и Исланд, али све очи биће упрте у онај вечерњи термин када ће се састати Хрватска и Србија.

Свима је јасно да је домаћин апсолутни фаворит у овом мечу јер игра пред домаћом публиком али и због тога што су годинама у врху рукомета, док ми нажалост нисмо.

У две земље створила се и велика тензија, што је некако и нормално, само питање да ли би у Србији била толика “гунгула“ око Европског првенства да се не игра у Хрватској и да баш први меч на турниру не играмо са домаћином.

"Дигла се непотребна медијска фрка. То је непотребно, али се мора и разумети. Тај дерби у свим спортовима је специфичан. Мало је смешно и чудно што сада сви одједном причају о рукомету и Европском првенству. Тако је, како је, тако функционишу медији, ради се, на крају крајева, за клик. То нама не ствара додатну тензију, ни оптерећење", рекао је Шешум, а пренео је сајт Рукометног савеза Србије.

Слектор репрезентације Србије Јовица Цветковић у четвртка је саопштио списак и на њему се налазе.

Голмани: Владимир Цупара, Тибор Иванишевић.

Лева крила: Добривоје Марковић, Немања Илић.

Десна крила: Дарко Дјукић, Богдан Радивојевић.

Леви бекови: Петар Дјордјић, Милан Јовановић, Немања Обрадовић.

Средњи бекови: Жарко Шешум, Петар Ненадић, Стефан Вујић.

Десни бекови: Немања Зеленовић, Марко Вујин.

Пивотмени: Мијајло Марсенић, Бојан Бељански.

Сви међусобни сусрети:
СП 1999. Србија – Хрватска 30:23
ЕП 2002. Србија – Хрватска 34:22
СП 2005. Србија – Хрватска 23:24
ЕП 2005. Србија – Хрватска 30:34
СП 2011. Србија – Хрватска 24:24
ПУ 2011. Србија – Хрватска 22:20
ЕП 2012. Србија – Хрватска 26:22
ОИ 2012. Србија – Хрватска 23:31
ПУ 2015. Србија – Хрватска 28:35
ПУ 2015. Србија – Хрватска 30:34

Као што су истицали хрватски рукометаши, Србија има одличан тим индивидуалаца али када они сви заједно требају да кликну ту настаје проблем.

Са друге стране, селектор Хрватске Лино Червар одлучио се за следећи састав.

Голмани: Алиловић и Стевановић

Десна крила: Чупић и Хорват

Лева крила: Штрлек и Михић

Пивоти: Вори и Муса

Леви бекови: Дувњак, Мамић, Манадалинић и Гојун

Средњи: Циндрић и Карачић

Десни бекови: Копљар и Степанчић

Један од проблема пред овај меча је и лоше спољно стање дворане у Сплиту, али то би реално најмање требало да брине обе селекције јер ће унутар ње све бити на добром нивоу.

За Србију је важно како стартује на турниру, али можда још важнији биће мечеви са Шведском и Исландом са којима ће се “Орлови” борити за директан пласман.

Исланд је чврста и добра репрезентација, само нису константни на шампионатима. На прошлом у Пољској нису прошли групу, док су претходно у Данској били пети.

Када је реч о Шведској, већ дуги низ година не могу да пронађу оне резултате које су их красили почетком овог века. Шведска је освојила три узастопна шампионата Европе (1998, 2000, 2002), али од тада није успела да узме нити једно одличје на ЕП.

Све у свему за наше играче пресудни ће бити мечеви са ове две селекције, док се надамо да ће са Хрватском бити празник овог спорта, где ће меч обележити сјајни потези, а не неки споредни детаљи.

Групна фаза ЕП:

12. јануар:
18:15 Шведска – Исланд
20:30 Хрватска – Србија

14. јануар:
18:15 Србија – Шведска
20:30 Исланд – Хрватска

16. јануар:
18:15 Србија – Исланд
20:30 Хрватска – Шведска

Група Б

Уколико прође групу Србија ће се у наредној рунди састати са најбоље три селекције из групе Б, у којој се налазе Француска, Белорусија, Норвешка и Аустрија. 

Нема сумње да су “триколори” главни фаворити за прво место у овој групи, али и претенденти на злато. 

Најдоминантнија рукометна репрезентација у последњих десет година жели да поправи учинак из Пољске где су заузели тек пето место. 

Французи играју топло-хладно шампионате Европе, па су тако у Србији заузели тек 11. Место, а потом су Данској били шампиони, док су Пољској били пети. 

По тој некој логици, “триколоре” очекује добар турнир јер на претходном нису успели да освоје медаљу. 

Највећи противник у групи биће им Норвешка која брани бронзу освојену у Пољској, док се од Аустрија и Белорусије очекује да се боре за треће место.

Групна фаза ЕП:

12. јануар:
18.15 Белорусија – Аустрија
20.30 Француска – Норвешка

14. јануар:
18.15 Аустрија – Француска
20.30 Норвешка – Белорусија

16. јануар:
18.15 Француска – Белорусија
20.30 Норвешка – Аустрија

Група Ц

Већ долазимо до другог костура турнира, односно група Ц и Д. У Загребу у групи Ц очекује нас жестока борба, пошто се у њој налази актуелни шампион Европе Немачка. 

Поред “Панцера” ту су још Словенија која је била трећа на Светском првенству и Македонија предвођена Кирилом Лазаровим. У овој групи налази се и Црна Гора, али се њој не дају велике шансе. 

Сви знамо да Немци имају најјачу лигу у рукомету и да је оно што је НБА у кошарци, то је Бундеслига у рукомету. 

Ипак, дуго година изостајали су они прави резултати, међутим 2016. године све се вратило на право место за ову државу. Почетком године освојена је титула Европе, док је шест месеци касније у Рију кући донета бронза. 

Велики протвник Немачкој биће Словенија која је прошле године освојила треће место на Светском првенству у Француској. 

Такође, не бисмо требали да отпишемо Македонију. Чињеница је да су били тек 15. у Француској, али сигурно ће желети да поправе утисак одатле.

Групна фаза ЕП:

13. јануар:
17.15 Немачка – Црна Гора 
19.30 Македонија – Словенија

15. јануар:
18.10 Словенија – Немачка
20.30 Црна Гора – Македонија

17. јануар:
18.10 Немачка – Македонија
20.30 Црна Гора – Словенија

Група Д

У Вараждину наш очекује сјајан рукомет, пошто играју Шпанија, Данска и Мађарска, као и нешто слабија Чешка.

Репрезентација Шпаније је уз Француску можда је и најконстантнија у освајању медаља. Али, оно што им недостаје у богатој ризници јесте злато на Европском првенству.

У Пољској 2016. били су други, у Данској 2014. трећи, а у Србији 2012. године заузели су четврто место.

“Црвена фурија” велику борбу за прво место водиће са селекцијом Данске, која је такође велесила у овом спорту, већа и од Шпаније.

Разочарали су у Пољској пошто су заузели тек шесто место, међутим имају два злата (2012. и 2008), док су 2014. били други. Предводи их невероватни Микел Хансен.

Мађари никада нису играли добро на шампионату Европе, али добар резултат у Француској 2017. године даје им за право да се надају.

Групна фаза ЕП:

13. јануар:
18.15 Шпанија – Чешка 
20.30 Данска – Мађарска

15. јануар:
18.15 Мађарска – Шпанија
20.30 Чешка – Данска

17. јануар:
18.15 Чешка – Мађарска
20.30 Шпанија – Данска

Све у свему, очекује нас паклен турнир у Хрватској, нашој репрезентацији пожелећемо пуно среће и добрих игара.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар