Predstavljamo, EP - Srbija i grupa smrti, Hrvati i Francuzi favoriti

Dugo iščekivano rukometno Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj kreće današnjim utakmicama, a derbi prvog kola igra se u Splitu gde se sastaju domaća selekcija i Srbija.

Ostali sportovi 12.01.2018 | 16:15
Predstavljamo, EP - Srbija i grupa smrti, Hrvati i Francuzi favoriti
Kroz ovaj tekst sprovešćemo vas kroz neke najvažnije stvari koje biste trebali da znate o budućem šampionatu, dok će najveći fokus biti na grupi A koja se igra u Splitu. 

Srbija se nalazi verovatno i u najtežoj grupi (A) na Evropskom prvenstvu, pošto se pored Hrvatske tu još nalaze uvek neugodna Švedska i Island. 

Najbolje tri selekcije iz Splita sastaće se sa onom iz Poreča (grupa B) u kojoj će igrati Francuska, Belorusija, Norveška i Austrija. 

Na drugoj strani žreba nalaze se grupe koje će igrati u Zagrebu (C) i Varaždinu (D), odakle će takođe najbolje tri selekcije načiniti novu grupu od šest ekipa. 

Po najbolje dve selekcije plasiraće se u polufinale, a potom sledi utakmica za treće mesto i veliko finale. Ipak, krenimo redom.

Zagreb, Split, Varaždin, Poreč

Hrvatska je domaćinstvo Evropskog prvenstva dobila 20. septembra 2014. godine, kada je odlučeno da će se šampionat igrati u četiri grada Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču. 

EP će trajati od 12. do 28. januara, a na prvenstvu će učestovati 16 selekcija podeljenih u četiri grupe. 

Svaka grupa igraće u različitim gradovima, dok će se završnica turnira odigrati u prestonici ove zemlje. Reprezentacije su plasman na EP obezbedile kroz kvalifikacije, a kasnije žrebom odlučeno je ko će s kim igrati. 

“Loptice su htele“ da se u grupi A u Splitu sastanu reprezentacije Hrvatske i Srbije, uz Island i Švedsku. 

“Orlovi“ i “Kockasti“ do sada su odigrali veliki broj međusobnih utakmica i s obizrom na istoriju dve države očekivano je bilo da ovo bude najiščekivaniji meč na turniru. 

Žrebom su odlučene i ostale grupe: 

Grupa B, Poreč:
Francuska, Belorusija, Norveška, Austrija 

Grupa C, Zagreb:
Nemačka, Makedonija, Crna Gora, Slovenija 

Grupa D, Varaždin:
Španija, Danska, Češka, Mađarska

Grupa A

Već je ponovljeno da se u grupi sastaju Hrvatska, Srbija, Island, Švedska i da će se mečevi igrati u Splitu – dvorani Spaladium.

Prvi meč od 18.15 odigraće Švedska i Island, ali sve oči biće uprte u onaj večernji termin kada će se sastati Hrvatska i Srbija.

Svima je jasno da je domaćin apsolutni favorit u ovom meču jer igra pred domaćom publikom ali i zbog toga što su godinama u vrhu rukometa, dok mi nažalost nismo.

U dve zemlje stvorila se i velika tenzija, što je nekako i normalno, samo pitanje da li bi u Srbiji bila tolika “gungula“ oko Evropskog prvenstva da se ne igra u Hrvatskoj i da baš prvi meč na turniru ne igramo sa domaćinom.

"Digla se nepotrebna medijska frka. To je nepotrebno, ali se mora i razumeti. Taj derbi u svim sportovima je specifičan. Malo je smešno i čudno što sada svi odjednom pričaju o rukometu i Evropskom prvenstvu. Tako je, kako je, tako funkcionišu mediji, radi se, na kraju krajeva, za klik. To nama ne stvara dodatnu tenziju, ni opterećenje", rekao je Šešum, a preneo je sajt Rukometnog saveza Srbije.

Slektor reprezentacije Srbije Jovica Cvetković u četvrtka je saopštio spisak i na njemu se nalaze.

Golmani: Vladimir Cupara, Tibor Ivanišević.

Leva krila: Dobrivoje Marković, Nemanja Ilić.

Desna krila: Darko Djukić, Bogdan Radivojević.

Levi bekovi: Petar Djordjić, Milan Jovanović, Nemanja Obradović.

Srednji bekovi: Žarko Šešum, Petar Nenadić, Stefan Vujić.

Desni bekovi: Nemanja Zelenović, Marko Vujin.

Pivotmeni: Mijajlo Marsenić, Bojan Beljanski.

Svi međusobni susreti:
SP 1999. Srbija – Hrvatska 30:23
EP 2002. Srbija – Hrvatska 34:22
SP 2005. Srbija – Hrvatska 23:24
EP 2005. Srbija – Hrvatska 30:34
SP 2011. Srbija – Hrvatska 24:24
PU 2011. Srbija – Hrvatska 22:20
EP 2012. Srbija – Hrvatska 26:22
OI 2012. Srbija – Hrvatska 23:31
PU 2015. Srbija – Hrvatska 28:35
PU 2015. Srbija – Hrvatska 30:34

Kao što su isticali hrvatski rukometaši, Srbija ima odličan tim individualaca ali kada oni svi zajedno trebaju da kliknu tu nastaje problem.

Sa druge strane, selektor Hrvatske Lino Červar odlučio se za sledeći sastav.

Golmani: Alilović i Stevanović

Desna krila: Čupić i Horvat

Leva krila: Štrlek i Mihić

Pivoti: Vori i Musa

Levi bekovi: Duvnjak, Mamić, Manadalinić i Gojun

Srednji: Cindrić i Karačić

Desni bekovi: Kopljar i Stepančić

Jedan od problema pred ovaj meča je i loše spoljno stanje dvorane u Splitu, ali to bi realno najmanje trebalo da brine obe selekcije jer će unutar nje sve biti na dobrom nivou.

Za Srbiju je važno kako startuje na turniru, ali možda još važniji biće mečevi sa Švedskom i Islandom sa kojima će se “Orlovi” boriti za direktan plasman.

Island je čvrsta i dobra reprezentacija, samo nisu konstantni na šampionatima. Na prošlom u Poljskoj nisu prošli grupu, dok su prethodno u Danskoj bili peti.

Kada je reč o Švedskoj, već dugi niz godina ne mogu da pronađu one rezultate koje su ih krasili početkom ovog veka. Švedska je osvojila tri uzastopna šampionata Evrope (1998, 2000, 2002), ali od tada nije uspela da uzme niti jedno odličje na EP.

Sve u svemu za naše igrače presudni će biti mečevi sa ove dve selekcije, dok se nadamo da će sa Hrvatskom biti praznik ovog sporta, gde će meč obeležiti sjajni potezi, a ne neki sporedni detalji.

Grupna faza EP:

12. januar:
18:15 Švedska – Island
20:30 Hrvatska – Srbija

14. januar:
18:15 Srbija – Švedska
20:30 Island – Hrvatska

16. januar:
18:15 Srbija – Island
20:30 Hrvatska – Švedska

Grupa B

Ukoliko prođe grupu Srbija će se u narednoj rundi sastati sa najbolje tri selekcije iz grupe B, u kojoj se nalaze Francuska, Belorusija, Norveška i Austrija. 

Nema sumnje da su “trikolori” glavni favoriti za prvo mesto u ovoj grupi, ali i pretendenti na zlato. 

Najdominantnija rukometna reprezentacija u poslednjih deset godina želi da popravi učinak iz Poljske gde su zauzeli tek peto mesto. 

Francuzi igraju toplo-hladno šampionate Evrope, pa su tako u Srbiji zauzeli tek 11. Mesto, a potom su Danskoj bili šampioni, dok su Poljskoj bili peti. 

Po toj nekoj logici, “trikolore” očekuje dobar turnir jer na prethodnom nisu uspeli da osvoje medalju. 

Najveći protivnik u grupi biće im Norveška koja brani bronzu osvojenu u Poljskoj, dok se od Austrija i Belorusije očekuje da se bore za treće mesto.

Grupna faza EP:

12. januar:
18.15 Belorusija – Austrija
20.30 Francuska – Norveška

14. januar:
18.15 Austrija – Francuska
20.30 Norveška – Belorusija

16. januar:
18.15 Francuska – Belorusija
20.30 Norveška – Austrija

Grupa C

Već dolazimo do drugog kostura turnira, odnosno grupa C i D. U Zagrebu u grupi C očekuje nas žestoka borba, pošto se u njoj nalazi aktuelni šampion Evrope Nemačka. 

Pored “Pancera” tu su još Slovenija koja je bila treća na Svetskom prvenstvu i Makedonija predvođena Kirilom Lazarovim. U ovoj grupi nalazi se i Crna Gora, ali se njoj ne daju velike šanse. 

Svi znamo da Nemci imaju najjaču ligu u rukometu i da je ono što je NBA u košarci, to je Bundesliga u rukometu. 

Ipak, dugo godina izostajali su oni pravi rezultati, međutim 2016. godine sve se vratilo na pravo mesto za ovu državu. Početkom godine osvojena je titula Evrope, dok je šest meseci kasnije u Riju kući doneta bronza. 

Veliki protvnik Nemačkoj biće Slovenija koja je prošle godine osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. 

Takođe, ne bismo trebali da otpišemo Makedoniju. Činjenica je da su bili tek 15. u Francuskoj, ali sigurno će želeti da poprave utisak odatle.

Grupna faza EP:

13. januar:
17.15 Nemačka – Crna Gora 
19.30 Makedonija – Slovenija

15. januar:
18.10 Slovenija – Nemačka
20.30 Crna Gora – Makedonija

17. januar:
18.10 Nemačka – Makedonija
20.30 Crna Gora – Slovenija

Grupa D

U Varaždinu naš očekuje sjajan rukomet, pošto igraju Španija, Danska i Mađarska, kao i nešto slabija Češka.

Reprezentacija Španije je uz Francusku možda je i najkonstantnija u osvajanju medalja. Ali, ono što im nedostaje u bogatoj riznici jeste zlato na Evropskom prvenstvu.

U Poljskoj 2016. bili su drugi, u Danskoj 2014. treći, a u Srbiji 2012. godine zauzeli su četvrto mesto.

“Crvena furija” veliku borbu za prvo mesto vodiće sa selekcijom Danske, koja je takođe velesila u ovom sportu, veća i od Španije.

Razočarali su u Poljskoj pošto su zauzeli tek šesto mesto, međutim imaju dva zlata (2012. i 2008), dok su 2014. bili drugi. Predvodi ih neverovatni Mikel Hansen.

Mađari nikada nisu igrali dobro na šampionatu Evrope, ali dobar rezultat u Francuskoj 2017. godine daje im za pravo da se nadaju.

Grupna faza EP:

13. januar:
18.15 Španija – Češka 
20.30 Danska – Mađarska

15. januar:
18.15 Mađarska – Španija
20.30 Češka – Danska

17. januar:
18.15 Češka – Mađarska
20.30 Španija – Danska

Sve u svemu, očekuje nas paklen turnir u Hrvatskoj, našoj reprezentaciji poželećemo puno sreće i dobrih igara.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar