ЕП у рукомету: Прво Хрвати, па послије како иде...

Данас у четири хрватска града почиње рукометно ЕП које траје до 28. јануара, а Орлови вечерас од 20. 30 у Сплиту стају наспрам домаће репрезентације и њихових навијача.

Остали спортови 12.01.2018 | 12:00
ЕП у рукомету: Прво Хрвати, па послије како иде...
Пред нама је 13. издање рукометног шампионата Европе који се од 12. до 28. јануара одржава широм Хрватске. Међу 16 репрезентација нашла се и наша која је у суседство отпутовала без великих обећања и надања. Резултати које је постизао наш тим током припрема нису охрабрујући, али шта је – ту је. Као и у фудбалу, тако и у рукомету морамо бити реални и признати да нисмо ни близу врха. Само учешће на великом такмичењу је успех, барем док не дођу неке нове генерације. Тако треба гледати и ово ЕП који отварају управо Орлови, и то у Сплиту против домаћег састава данас од 20.30.

И поред тога, нико не сме да нам одузме веру и наду. А легендарни Јовица Цветковић који с клупе предводи Србију то најбоље зна.

"Можда је и добро што смо везали поразе на припремама, да се отрезнимо и видимо где смо. Када победиш, одеш на такмичење пун самопоуздања, а овако идеш с неком стрепњом и онда на великој сцени покажеш шта знаш. Наравно, ниједан пораз не може да радује, али ми даје неку наду за боље сутра."

Прва звезда наше репрезентације је Петар Ненадић, који је недавно проглашен и за српског рукометаша године. Иксусни Растко Стојковић (36) је отпао на крају припрема због повреде колена, иако је на властиту одговорност одложио операцију менискуса заказану за 10. јануар.

Ово је други пут после 2000. да наше комшије организују континенталну смотру најбољих репрезентација. Пошто је Европска рукометна федерација основана тек 1990. досад је одржано само 12 шампионата који се играју на сваке две године. Наш национални тим је узео досад једну медаљу, и то сребрну 2012, када су нас Данци усред Београда у финалу савладали са 21:19. Досад је само пет држава освајало титуле и то Шведска (4), Француска (3), Данска и Немачка (2) и Русија (1).

Од фаворита издваја се Француска, која је прошле године освојила четврту титулу шампиона света. Селектор Дидије Динар у Хрватску води чак пет дебитаната, а помало је изненађујуће што води само једног левог спољњег Нгвесана и само једно десно крило, Лука Абалоа. Такође и млађи брат Карабатић, Лука, је због проблема са скочним зглобом одустао од ЕП, што је велики губитак за Триколоре пошто је у питању најбољи одбрамбени играч на свету.

Поред њих, увек треба рачунати да на злато иду и актуелни шампиони Немци, те Данци, Швеђани, Словенци, Норвежани, али и домаћи састав. То потврђују и речи живе легенде рукомета, можда и најбољег играча свих времена Николе Карабатића који ће за Француску играти пред „својом“ публиком у Поречу, родном граду његовог оца. Прва звезда француског тима верује да су Хрвати велики фаворити.

"Очекујем тесно, напето првенство и много изненађења већ у прелиминарном делу такмичења! Због предности домаћег терена Хрвати су велики фаворити, али морају да се носе с великим притиском јавности. А ту су још и Данска, Шпанија, Норвешка, Данска, Немачка и Словенија. Али као што рекох, уз помоћ навијача, Хрватска ће имати предност над свим противницима."

САСТАВ СРБИЈЕ

Голмани: Владимир Цупара, Тибор Иванишевић;
Лева крила: Добривоје Марковић, Немања Илић;
Десна крила: Дарко Ђукић, Богдан Радивојевић;
Леви бекови: Петар Ђорђић, Милан Јовановић и Немања Обрадовић;
Средњи бекови: Жарко Шешум, Петар Ненадић и Стефан Вујић;
Десни бекови: Немања Зеленовић и Марко Вујин;
Пивотмени: Мијајло Марсенић и Бојан Бељански.

СИСТЕМ ТАКМИЧЕЊА

Преко квалификација до Хрватске дошло је 16 репрезентација које су подељене у четири групе. У свакој групи се играју по три кола, а на крају тог дела Европског шампионата са по три најбоље пласиране из сваке групе формирају се две нове групе са по шест екипа. Из тих, нових група, по две првопласиране екипе иду у полуфинале. Уколико два или више тимова има исти број поена гледају се прво поени освојени у међусобним дуелима, па гол-разлика у међусобним дуелима, број постигнутих голова, те укупна гол-разлика.

ВАР

Први пут ће се на Европском првенству у Хрватској користити видео-технологија за решавање сумњивих ситуација. Екран ће, као код кошаркашких утакмица Евролиге, стајати на записничком столу. ВАР ће се користити само за грубе прекршаје који нису одмах санкционисани, а заслужују искључење на два минута или црвени картон, као и за гол-линију.

УТАКМИЦЕ ПО ГРУПАМА

А ГРУПА (СПЛИТ)
12. јануар: 18.15 Шведска – Исланд, 20.30 Хрватска – СРБИЈА
14. јануар: 18.15 СРБИЈА – Шведска, 20.30 Исланд – Хрватска
16. јануар: 18.15 СРБИЈА – Исланд, 20.30 Хрватска – Шведска 

Б ГРУПА (ПОРЕЧ)
12. јануар: 18.15 Белорусија – Аустрија, 20.30 Француска – Норвешка
14. јануар: 18.15 Аустрија – Француска, 20.30 Норвешка – Белорусија
16. јануар: 18.15 Француска – Белорусија, 20.30 Норвешка – Аустрија

Ц ГРУПА (ЗАГРЕБ)
13. јануар: 18.15 Немачка – Црна Гора, 20.30 Македонија – Словенија
15. јануар: 18.15 Словенија – Немачка, 20.30 Црна Гора – Македонија
17. јануар: 18.15 Немачка – Македонија, 20.30 Црна Гора – Словенија

Д ГРУПА (ВАРАЖДИН)
13. јануар: 18.15 Шпанија – Чешка, 20.30 Данска – Мађарска
15. јануар: 18.15 Мађарска – Шпанија, 20.30 Чешка – Данска
17. јануар: 18.15 Чешка – Мађарска, 20.30 Данска – Шпанија

Извор: Моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар