EP u rukometu: Prvo Hrvati, pa poslije kako ide...

Danas u četiri hrvatska grada počinje rukometno EP koje traje do 28. januara, a Orlovi večeras od 20. 30 u Splitu staju naspram domaće reprezentacije i njihovih navijača.

Ostali sportovi 12.01.2018 | 12:00
EP u rukometu: Prvo Hrvati, pa poslije kako ide...
Pred nama je 13. izdanje rukometnog šampionata Evrope koji se od 12. do 28. januara održava širom Hrvatske. Među 16 reprezentacija našla se i naša koja je u susedstvo otputovala bez velikih obećanja i nadanja. Rezultati koje je postizao naš tim tokom priprema nisu ohrabrujući, ali šta je – tu je. Kao i u fudbalu, tako i u rukometu moramo biti realni i priznati da nismo ni blizu vrha. Samo učešće na velikom takmičenju je uspeh, barem dok ne dođu neke nove generacije. Tako treba gledati i ovo EP koji otvaraju upravo Orlovi, i to u Splitu protiv domaćeg sastava danas od 20.30.

I pored toga, niko ne sme da nam oduzme veru i nadu. A legendarni Jovica Cvetković koji s klupe predvodi Srbiju to najbolje zna.

"Možda je i dobro što smo vezali poraze na pripremama, da se otreznimo i vidimo gde smo. Kada pobediš, odeš na takmičenje pun samopouzdanja, a ovako ideš s nekom strepnjom i onda na velikoj sceni pokažeš šta znaš. Naravno, nijedan poraz ne može da raduje, ali mi daje neku nadu za bolje sutra."

Prva zvezda naše reprezentacije je Petar Nenadić, koji je nedavno proglašen i za srpskog rukometaša godine. Iksusni Rastko Stojković (36) je otpao na kraju priprema zbog povrede kolena, iako je na vlastitu odgovornost odložio operaciju meniskusa zakazanu za 10. januar.

Ovo je drugi put posle 2000. da naše komšije organizuju kontinentalnu smotru najboljih reprezentacija. Pošto je Evropska rukometna federacija osnovana tek 1990. dosad je održano samo 12 šampionata koji se igraju na svake dve godine. Naš nacionalni tim je uzeo dosad jednu medalju, i to srebrnu 2012, kada su nas Danci usred Beograda u finalu savladali sa 21:19. Dosad je samo pet država osvajalo titule i to Švedska (4), Francuska (3), Danska i Nemačka (2) i Rusija (1).

Od favorita izdvaja se Francuska, koja je prošle godine osvojila četvrtu titulu šampiona sveta. Selektor Didije Dinar u Hrvatsku vodi čak pet debitanata, a pomalo je iznenađujuće što vodi samo jednog levog spoljnjeg Ngvesana i samo jedno desno krilo, Luka Abaloa. Takođe i mlađi brat Karabatić, Luka, je zbog problema sa skočnim zglobom odustao od EP, što je veliki gubitak za Trikolore pošto je u pitanju najbolji odbrambeni igrač na svetu.

Pored njih, uvek treba računati da na zlato idu i aktuelni šampioni Nemci, te Danci, Šveđani, Slovenci, Norvežani, ali i domaći sastav. To potvrđuju i reči žive legende rukometa, možda i najboljeg igrača svih vremena Nikole Karabatića koji će za Francusku igrati pred „svojom“ publikom u Poreču, rodnom gradu njegovog oca. Prva zvezda francuskog tima veruje da su Hrvati veliki favoriti.

"Očekujem tesno, napeto prvenstvo i mnogo iznenađenja već u preliminarnom delu takmičenja! Zbog prednosti domaćeg terena Hrvati su veliki favoriti, ali moraju da se nose s velikim pritiskom javnosti. A tu su još i Danska, Španija, Norveška, Danska, Nemačka i Slovenija. Ali kao što rekoh, uz pomoć navijača, Hrvatska će imati prednost nad svim protivnicima."

SASTAV SRBIJE

Golmani: Vladimir Cupara, Tibor Ivanišević;
Leva krila: Dobrivoje Marković, Nemanja Ilić;
Desna krila: Darko Đukić, Bogdan Radivojević;
Levi bekovi: Petar Đorđić, Milan Jovanović i Nemanja Obradović;
Srednji bekovi: Žarko Šešum, Petar Nenadić i Stefan Vujić;
Desni bekovi: Nemanja Zelenović i Marko Vujin;
Pivotmeni: Mijajlo Marsenić i Bojan Beljanski.

SISTEM TAKMIČENJA

Preko kvalifikacija do Hrvatske došlo je 16 reprezentacija koje su podeljene u četiri grupe. U svakoj grupi se igraju po tri kola, a na kraju tog dela Evropskog šampionata sa po tri najbolje plasirane iz svake grupe formiraju se dve nove grupe sa po šest ekipa. Iz tih, novih grupa, po dve prvoplasirane ekipe idu u polufinale. Ukoliko dva ili više timova ima isti broj poena gledaju se prvo poeni osvojeni u međusobnim duelima, pa gol-razlika u međusobnim duelima, broj postignutih golova, te ukupna gol-razlika.

VAR

Prvi put će se na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj koristiti video-tehnologija za rešavanje sumnjivih situacija. Ekran će, kao kod košarkaških utakmica Evrolige, stajati na zapisničkom stolu. VAR će se koristiti samo za grube prekršaje koji nisu odmah sankcionisani, a zaslužuju isključenje na dva minuta ili crveni karton, kao i za gol-liniju.

UTAKMICE PO GRUPAMA

A GRUPA (SPLIT)
12. januar: 18.15 Švedska – Island, 20.30 Hrvatska – SRBIJA
14. januar: 18.15 SRBIJA – Švedska, 20.30 Island – Hrvatska
16. januar: 18.15 SRBIJA – Island, 20.30 Hrvatska – Švedska 

B GRUPA (POREČ)
12. januar: 18.15 Belorusija – Austrija, 20.30 Francuska – Norveška
14. januar: 18.15 Austrija – Francuska, 20.30 Norveška – Belorusija
16. januar: 18.15 Francuska – Belorusija, 20.30 Norveška – Austrija

C GRUPA (ZAGREB)
13. januar: 18.15 Nemačka – Crna Gora, 20.30 Makedonija – Slovenija
15. januar: 18.15 Slovenija – Nemačka, 20.30 Crna Gora – Makedonija
17. januar: 18.15 Nemačka – Makedonija, 20.30 Crna Gora – Slovenija

D GRUPA (VARAŽDIN)
13. januar: 18.15 Španija – Češka, 20.30 Danska – Mađarska
15. januar: 18.15 Mađarska – Španija, 20.30 Češka – Danska
17. januar: 18.15 Češka – Mađarska, 20.30 Danska – Španija

Izvor: Mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar