Шанса за измјене Изборног закона

На наредној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ наћи ће се чак два "врућа политичка кромпира". Тичу се измјена Изборног закона БиХ.

Босна и Херцеговина 12.01.2018 | 08:21
Шанса за измјене Изборног закона
Један приједлог долази из Дома народа, гдје је и усвојен, прецизније од Клуба хрватских делегата. За овај приједлог, који прописује свеобухватне измјене Изборног закона, од Предсједништва БиХ, преко Федералног парламента до Града Мостара, 17. јануара ће гласити "бити или не бити". Ако буде прихваћен ово рјешење се може сматрати коначно усвојеним.

На дневном реду и приједлог Клуба СДА Представничког дома, а подразумијева измјене Закона у дијелу избора делегата у Дом народа Федералног парламента, те када је ријеч о избору вијећника у Граду Мостару.

Шефик Џаферовић (СДА), замјеник предсједавајуће Представничког дома Парламента БиХ каже у изјави за Радиосарајево.ба да је сигуран да да ХДЗ-ов приједлог неће добити подршку у Представничком дому и да ће на тај начин завршити своју парламентарну процедуру.

"Из разлога што се тим законом потврђује па чак и проширује дискриминација када је у питању избор чланова Предсједништва БиХ. То рјешење је супротно одлуци Суда за људска права у случају „Сејдић-Финци“ и других одлука. Супротно је најновијим ставовима Еуропског вијећа за вансјке послове у којем је јасно БиХ поручено да не треба правити никаква рјешења која би нас додатно удаљила од имплементације судских одлука", истиче Џаферовић.

Надаље он наглашава а овај приједлог не поштује Устав ФБиХ када је у питању попуна Дома народа ФБиХ, јер су, према његовим ријечима, занемарене двије кључне ствари из Устава, то су обавезе да се из сваког Кантона изабере макар по један представник сваког конститивног народа.

"Као основа за израчун дистрибуције кандидата узима се попис становништва из 2013. а обавеза из Устава ФБиХ је да то буде попис из 1991. године. Такође, за Град Мостар се нуде рјешења у којима се практично уводи доминација не само једног народа већ и једне политичке странке. Нама требају рјешења која ће поштовати прије свега дејтонске приницпе које се односе на Мостар затим одлуку Уставног суда, Устава ФБиХ а то је да Мостар мора бити јединствен град у којем ће бити осигурана равноправност свих народа и грађана и гдје ће бити искључена доминација било кога над било ким", наводи Џаферовић.

Џаферовић истиче да се СДА-ов приједлог не дотиче Предсједништва БиХ, јер је зато потребно прије свега промијенити Устав БиХ.

"Наши приједлози за Федерални дом народа садрже принципе садржане у Уставу ФБиХ, према којима се прописује обавеза из сваког кантона да буде изабран макар по један припадник сваког народа и утемељује дистрибуцију кандидата према попису из 1991. Такођер, наш приједлог нуди рјешења за Мостар која представљају и дејтонске принципе и одлуке Уставног суда и осигуравају равноправности то да Град Мостар остане јединствен град, гдје искључена доминација било кога над било ким", потцртава Џаферовић.

У намјери да чујемо и ставове из Клуба ХДЗ јуче смо контактирали заступнике Николу Ловриновића, Борјану Кришто, Предрага Кожула, затим делегате Марија Караматића те Баришу Чолака, али се они нису јављали на наше бројне пзиве.

Заступник СДП-а у Представничком дому Мирсад Мешић истиче да овај клуб неће подржати ХДЗ-ов приједлог.

"Потпуно смо убијеђени да се овим приједлогом дискриминишу и Хрвати и остали народи у ФБИХ. Што се тиче закона који предлаже из СДА, ми смо припремили амандмане. Пошто се ради о првом читању нећемо имати проблема да пустимо да ово рјешење иде даље", истакнуо је Мешић.

Подсјетио је да је СДП има приједлог закона у процедури у Федералном парламенту који уређује изборне јединице и деблокира одржавање избора у октобру.

Извор: Радио Сарајево

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

киклоп

12.01.2018 07:39

требоје денис бециревиц отици у зеницу да помогне оним рударина и зељезарцима да људи дојду до својих зарадјени пензија отимбиму било паметније дасе бави него стосе бави стаце срби да славе и који празник да славе бољебиму било да помогне тим људима знали он злога знало дасе рудар из зенице обесијо сто није цовек мого отици у заслузену пензију стому нису плацали пензипоно тиме дасе бави бециревиц анека остави србе на миру онима на потоцарима немозе помоци тиме сто напада на србе они неце хљеба дај рударима и зељезарцима немој дјаба нападат србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

12.01.2018 07:49

Остави ти политику погледај реалност Тузла, Зеница су јаце од насе РС а Сарајево да нбројим.Сви који страјкују ја би њих у Фоцу или Зеницу даје леба без мотике.

Name

Хрсуз

12.01.2018 08:53

@киклоп: -Добросиму реко и некаси. Такотреба Вавјек когашиша&

Name

Ре.киклоп

12.01.2018 08:55

Мани се политике него у сколску клупу под хитно.

Name

Ре киклоп

12.01.2018 09:05

Ја како сам алергицан на неписмене људе уххх.. јос он и о политици несто мумља. Такви су гласацко тијело Снсд-а вецином.

Name

доминација

12.01.2018 08:02

Интересантно је како се бошњаци грчевито боре да у власти где их нема буду по попису,квотама,конститутивности а тамо где су већина се залажу само за већински принцип-које лицемерство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

12.01.2018 08:25

Бошњаци траше оно исто што ХДЗ тражи у кантонима гдје су Бошњаци у већини. Ко год коментарише као ( доминација ) трба да зна да СРБИ у Кантонима гдје је ХДЗ на власти нису добили статус конститативног народа док у кантонима гдје су Бошњаци у већини Срби су конститативан народ. То увјек требате имати на уму.

Name

Дарко

12.01.2018 08:35

Немој ти пуно да баљегас када немас појма требају бити заступљени И остали не само форсирарт 3 народа.

Name

@Дарко

12.01.2018 09:25

Па нације Бошњаци, Срби Хрвати су формирани искључиво на вјерској основи и вјерској нетрпељивости.. кад би формирали ОСТАЛЕ сав концепт би се урушио. Па нема већег Србина од Изетбеговића, они су Шумадинци из Београда које су православци протјерали јер су примили Ислам исто као што су Далматинци постали Хрвати тако што су остали Католици. Смјешна ствар.

Name

Ре Доминација

12.01.2018 10:22

Јел ти стваарно мислис да је тако?

Name

Коран

12.01.2018 08:15

Које лицемјерје СДА, на нивоу БиХ и ФБиХ се грчевито боре за доминантну позицију над остала два народа, само у Мостару се боре против доминације једног народа! Заиста, са оваквим прердставницима Бошњака нема шансе за било какав поштен и фер договор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

12.01.2018 08:37

Каква доминација ста лупас знас ли ти кога је највисе у цијелом Мостару зато сабери се.

Name

Ре Коран

12.01.2018 10:25

Јел ти заправо знас ста је сад у Мостару. Не незнас и немас појма.Само лупетас.Питај неког из Мостара.

Name

Фед

12.01.2018 08:22

Вецински пеинцип да ли би се ти залагао за то да глас Србина из Висеграда вриједи а твој из Бања Луке не вриједи ниста .Србин из Мостара не вриједи ниста и нема никаква права и ти подрзајес то браво типицна Бајина политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Фед

12.01.2018 10:27

тацно браво нек си глупану написао

Name

Република Зворник

12.01.2018 08:26

кад би РС овог тренутка прогласила независност признало би нас : Русија,Кина,Индија,Венезуела,Македонија,Србија,Црна Гора,Грцка,Бугарска,Румунија,Бјелорусија,Украјина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

12.01.2018 09:00

Дали си сигуран у ово сто си написао..Прво и најзнацајније нити мозе ентитет то урадити,друго Србија је прва која неби признала а као треце да небуде опет рата у којем би извукли дебљи крај.

Name

ре

12.01.2018 09:07

Ниста небрини, и Косово би нс прзнало !

Name

Ре Киклоп

12.01.2018 08:43

Не желим полемисати,али констатујем да у Федерацији постоји нека свијест народа па мало мало штрајкују у тражењу својих права и то се зове демократија.Ако се каже да су у Федерацији бољи услови рада и живота,а опет се буне онда се поставља питање шта је са протестима у РСу.Да ли је у питању страховлада,кукавичлук или неко лаже да је такво стање.Чини ми се да Срби још нису одбацили комплекс вође и да се боје било каквих промјена по том питању.О том феномену нека расправља неко стручниј од мене.Сретно ти Киклопе па било ко био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киклоп

12.01.2018 08:46

које лицемере нису они лицемери негосу таки од родјења стара изрекаје нити у цанку суда нити у балији друга самосе некада умире ко хијене знас када неко хоце да постане несто тотије код њих билису хрисцани па муслимани сада босње незнају људи косу истосу хоце себи неку нову нацију па иду на едукације како да мењају нацију сад ову садону доброби било да дениса бециревица поставе за новог реса он добро лаје против срба а муниру да ставе за главну булу цамил мозе бити телал зуцо главни кадија зна добро ујест томује по баби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмени

12.01.2018 09:06

Е Киклопе прво научи да пишеш.Стварно си НЕПИСМЕН

Name

Хрсуз

12.01.2018 09:09

@киклоп: - Чимвидим твоје уписаније одмахми сунцесване и савсе озарим.......

Name

ре

12.01.2018 09:14

Глуп си и неписмен ко киклоп !

Name

Реп

12.01.2018 09:22

Киклопе боље би ти било да уписес вецерњу сколу,мало правопис да поправис.

Name

Ре Киклоп

12.01.2018 10:34

За Босњака муслимана није битно када и од кога је настао. Само је битно бити цовјег сто ти оцигледно ниси јер вриједас људе цим зинес.Ти срамотис своју нацију.Ти нити у цркву идес.Ти си само на папиру србин.Оди болан мало послусај ста ти поп вели.Немој само пред продавницом цекат кад це ти неко купит пиву.Срам да те буде.

Name

Хрсуз

12.01.2018 09:21

@Ре киклоп: - Киклоп има једно око и нема добар преглед ситуације у животу........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Киклоп

12.01.2018 10:37

Прво у "својој" куци среди то сто треба...

Name

Ин

12.01.2018 13:52

Ове измене се тицу ФБиХ па нека то они ресавају али за цијелу бих питање кад це се тразити измјена изборног закона да људи који напустају странку врате мандат странци

ОДГОВОРИТЕ