У фебруару све о сусједима

Хрватски премијер Андреј Пленковић објавио је да ће наредног мјесеца предсједнику Европске комисије Жан Клоду Јункеру и свим његовим повјереницима објаснити хрватске ставове и приступ у рјешавању граничног спора са Словенијом у оквиру "свих релевантних питања која су битна за Хрватску у односима са сусједима".

Регион 11.01.2018 | 18:31
У фебруару све о сусједима
"Средином фебруара у договору са предсједником Европске комисије Јункером имам договорен посебан састанак са њим и цијелим колегијумом Комисије, гдје ћемо ставити на сто сва релевантна питања која су битна за Хрватску у односу на наше чланство у ЕУ, па и односима са сусједима", казао је Пленковић, преноси Хина.

Наводи се да је Пленковић додао да ће на тој сједници Европске комисије "још једном имати прилику да растумачи хрватске ставове и приступ рјешавању граничног спора са Словенијом".

Хина подсјећа да је са Јункером прије неколико дана разговарао и словеначки предсједник Борут Пахор.

Наводи се да је Пленковић у уводном дјелу данашње сједнице Владе још једном истакао да су хрватске позиције о граничном спору јасне и "чврсто су комунициране свим партнерима, па и Словенији".

"Остајемо при позицији која тежи проналажењу договорног рјешења за питање границе. Те поруке смо комуницирали нашим партнерима у ЕУ", рекао је Пленковић.

Он је казао и да је "Хрватска свим својим потезима показала и високу одговорност и суздржаност и чврсто заступање хрватских интереса уз истовремено уважавање добросусједских односа и избјегавање било каквих једностраних потеза који могу довести до инцидената".

Пленковић је навео и да је комуникација са рибарима у Савудријској вали (Пиранском заливу) јако добра и да њихови коментари "дају за право да је (хрватска) држава приступила одговорно на најбољи начин".

Љубљански лист Дело објавио је јуче да ће предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер позвати до краја јануара у Брисел на разговоре премијере Словеније и Хрватске, Миру Церара и Андреја Пленковића.

Водећи словеначки дневник пише да се Јункер укључио у рјешавање арбитражног спора између Словеније и Хрватске, пошто је званични Загреб одбацио раније предложену предсједничку мисију потпредсједника Комисије Франса Тимерманса, са којим Хрватска није жељела да разговара.

Лист пише, позивајући се на изворе, да је то у Комисији изазвало незадовољство.

Словеначки предсједник Пахор боравио је у уторак у Бриселу и затражио да ЕУ затражи састанак двојице премијера, који би се догодио уз посредовање Уније.

Пахор је новинарима рекао да је саговорнике у Бриселу опоменуо да Хрватска неприхватањем спровођења арбитражне одлуке заправо крши приступни уговор с Европском унијом и право Уније, што би могло бити основ за евентуалну тужбу против Хрватске.

Словенија не одустаје од примјене арбитражне пресуде и сматра да је и Хрватска у обавези да је поштује.

Уколико, међутим, Хрватска одбије да примијени арбитражни споразум, Словенија нема избор и у том случају би Европској комисији упутила писмо, што био увод у могуће покретање поступка пред судом ЕУ у Луксембургу.

Према предвиђеној процедури, Комисија има обавезу да на такво писмо одговори у року од три мјесеца.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар