U februaru sve o susjedima

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je da će narednog mjeseca predsjedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru i svim njegovim povjerenicima objasniti hrvatske stavove i pristup u rješavanju graničnog spora sa Slovenijom u okviru "svih relevantnih pitanja koja su bitna za Hrvatsku u odnosima sa susjedima".

Region 11.01.2018 | 18:31
U februaru sve o susjedima
"Sredinom februara u dogovoru sa predsjednikom Evropske komisije Junkerom imam dogovoren poseban sastanak sa njim i cijelim kolegijumom Komisije, gdje ćemo staviti na sto sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u odnosu na naše članstvo u EU, pa i odnosima sa susjedima", kazao je Plenković, prenosi Hina.

Navodi se da je Plenković dodao da će na toj sjednici Evropske komisije "još jednom imati priliku da rastumači hrvatske stavove i pristup rješavanju graničnog spora sa Slovenijom".

Hina podsjeća da je sa Junkerom prije nekoliko dana razgovarao i slovenački predsjednik Borut Pahor.

Navodi se da je Plenković u uvodnom djelu današnje sjednice Vlade još jednom istakao da su hrvatske pozicije o graničnom sporu jasne i "čvrsto su komunicirane svim partnerima, pa i Sloveniji".

"Ostajemo pri poziciji koja teži pronalaženju dogovornog rješenja za pitanje granice. Te poruke smo komunicirali našim partnerima u EU", rekao je Plenković.

On je kazao i da je "Hrvatska svim svojim potezima pokazala i visoku odgovornost i suzdržanost i čvrsto zastupanje hrvatskih interesa uz istovremeno uvažavanje dobrosusjedskih odnosa i izbjegavanje bilo kakvih jednostranih poteza koji mogu dovesti do incidenata".

Plenković je naveo i da je komunikacija sa ribarima u Savudrijskoj vali (Piranskom zalivu) jako dobra i da njihovi komentari "daju za pravo da je (hrvatska) država pristupila odgovorno na najbolji način".

Ljubljanski list Delo objavio je juče da će predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvati do kraja januara u Brisel na razgovore premijere Slovenije i Hrvatske, Miru Cerara i Andreja Plenkovića.

Vodeći slovenački dnevnik piše da se Junker uključio u rješavanje arbitražnog spora između Slovenije i Hrvatske, pošto je zvanični Zagreb odbacio ranije predloženu predsjedničku misiju potpredsjednika Komisije Fransa Timermansa, sa kojim Hrvatska nije željela da razgovara.

List piše, pozivajući se na izvore, da je to u Komisiji izazvalo nezadovoljstvo.

Slovenački predsjednik Pahor boravio je u utorak u Briselu i zatražio da EU zatraži sastanak dvojice premijera, koji bi se dogodio uz posredovanje Unije.

Pahor je novinarima rekao da je sagovornike u Briselu opomenuo da Hrvatska neprihvatanjem sprovođenja arbitražne odluke zapravo krši pristupni ugovor s Evropskom unijom i pravo Unije, što bi moglo biti osnov za eventualnu tužbu protiv Hrvatske.

Slovenija ne odustaje od primjene arbitražne presude i smatra da je i Hrvatska u obavezi da je poštuje.

Ukoliko, međutim, Hrvatska odbije da primijeni arbitražni sporazum, Slovenija nema izbor i u tom slučaju bi Evropskoj komisiji uputila pismo, što bio uvod u moguće pokretanje postupka pred sudom EU u Luksemburgu.

Prema predviđenoj proceduri, Komisija ima obavezu da na takvo pismo odgovori u roku od tri mjeseca.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar