Рудари ступили у штрајк глађу

Близу 40 рудара рудника "Стара јама" у Зеници ступили су у штрајк глађу. Разлог су неисплаћене накнаде и немогућност одласка у пензију.

Босна и Херцеговина 11.01.2018 | 16:39
Рудари ступили у штрајк глађу
"Ми смо ове наше активности повели прије скоро четири мјесеца. Почели смо разговоре са руководством, слали дописе према Електропривреди, одржали мирне протесте испред зграде Владе ФБиХ 05.12.2017, а тада смо разговарали са ресорним министром Нермином Џиндићем, гдје смо добили увјеравања да ће рјешити наше проблеме у року од 30 дана. С обзиром да није испоштовано то обећање, а ми остали без икаквих примања, одлучили смо се на овај потез до испуњења захтјева", рекао је један од рудара Самир Селимовић.

Иза ових активности, каже Селимовић, стао је и синдикат самог рудника, као и предсједник синдиката рудара ФБиХ Синан Хусић.

"Ми захтјевамо уплату доприноса према ПИО, Здравству и осигурању од незапослености, да би остварили право на заслужене пензије за стално. Менаџмент хоће да одбије 10 одсто од радника рудника да би нама било уплаћивање за нас. Ми нисмо за то. Нећемо да се завађамо са колегама", закључује Селимовић.

Селимовић каже да постоји понуда од Џиндића да сутра дођу у Сарајево да би их упознао са досадашњим његовим активностима, али рудари одбијају тај позив.

(Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Израелац

11.01.2018 15:48

Како сад то кад је федерација у плусу и све раде како Еу казе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из Масе

11.01.2018 17:01

У ФБиХ се макар смије изаци на протесте, страјковати итд. у овој Сјеверној Кореји званој рс не смијес имати властито мисљење одмах си издајник...

Name

бл

11.01.2018 15:56

Само ви гладујте, то они и хоће. Да сто прије помрете па да висе не цују за вас. Неће се они због васе глади ни почешати, као ни за ове што су гладовали у Бања Луци на жељезничком колодвору.

ОДГОВОРИТЕ