Rudari stupili u štrajk glađu

Blizu 40 rudara rudnika "Stara jama" u Zenici stupili su u štrajk glađu. Razlog su neisplaćene naknade i nemogućnost odlaska u penziju.

Bosna i Hercegovina 11.01.2018 | 16:39
Rudari stupili u štrajk glađu
"Mi smo ove naše aktivnosti poveli prije skoro četiri mjeseca. Počeli smo razgovore sa rukovodstvom, slali dopise prema Elektroprivredi, održali mirne proteste ispred zgrade Vlade FBiH 05.12.2017, a tada smo razgovarali sa resornim ministrom Nerminom Džindićem, gdje smo dobili uvjeravanja da će rješiti naše probleme u roku od 30 dana. S obzirom da nije ispoštovano to obećanje, a mi ostali bez ikakvih primanja, odlučili smo se na ovaj potez do ispunjenja zahtjeva", rekao je jedan od rudara Samir Selimović.

Iza ovih aktivnosti, kaže Selimović, stao je i sindikat samog rudnika, kao i predsjednik sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

"Mi zahtjevamo uplatu doprinosa prema PIO, Zdravstvu i osiguranju od nezaposlenosti, da bi ostvarili pravo na zaslužene penzije za stalno. Menadžment hoće da odbije 10 odsto od radnika rudnika da bi nama bilo uplaćivanje za nas. Mi nismo za to. Nećemo da se zavađamo sa kolegama", zaključuje Selimović.

Selimović kaže da postoji ponuda od Džindića da sutra dođu u Sarajevo da bi ih upoznao sa dosadašnjim njegovim aktivnostima, ali rudari odbijaju taj poziv.

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Izraelac

11.01.2018 16:48

Kako sad to kad je federacija u plusu i sve rade kako Eu kaze ?

ODGOVORITE
Name

Neko iz Mase

11.01.2018 18:01

U FBiH se makar smije izaci na proteste, strajkovati itd. u ovoj Sjevernoj Koreji zvanoj rs ne smijes imati vlastito misljenje odmah si izdajnik...

Name

bl

11.01.2018 16:56

Samo vi gladujte, to oni i hoće. Da sto prije pomrete pa da vise ne cuju za vas. Neće se oni zbog vase gladi ni počešati, kao ni za ove što su gladovali u Banja Luci na željezničkom kolodvoru.

ODGOVORITE