АО - жријеб: Новак избјегао Надала, на Федерера у 1/2-финалу!

Новак Ђоковић играће у првом колу Аустралијан Опена против Доналда Јанга, одлучено је жребом.  Ноле без среће у Мелбурну, на самом старту са Монфисом (у 2. колу), а онда редом против најбољих тенисера света.  Жреб за Аустралијан опен, који почиње у понедељак, 15. јануара, уопште није био повољан за Новака Ђоковића, који се вратио тенису после шестомесечне паузе услед повреде лакта.  Александра Крунић играће у првом колу Аустралијан опена са Анет Контавејт, одлучено је жребом у Мелбурну.

Тенис 11.01.2018 | 10:00
АО - жријеб: Новак избјегао Надала, на Федерера у 1/2-финалу!
Уколико савлада Американца Новак ће у другој рунди играти против Гаела Монфиса из Француске, после чега би могао да се састане са Шпанцем Албертом Рамос-Вињоласом, односно или са Тимом Смичеком и Алексејим Попирином.

Потенцијални ривал шестоструком шампиону у осмини финала могао би да буде Александер Зверев, у четвртини Доминик Тим, док је свакако добра вест да је Рафаел Надал на другој страни жреба. 

Наш најбољи тенисер свих времена налази се у тзв. "доњој половини" жреба, коју предводи други носилац, Роџер Федерер. Ђоковић са њим може да се састане тек у полуфиналу, али пут који га чека није нимало лак. Неко ће рећи "добро је што не игра рано против Федерера или Надала", али... на путу до врха - жреб је предвидео да се састане са четворицом од пет најбољих играча у овом тренутку.

Новак Ђоковић ће први овогодишњи гренд слем отворити сусретом са Американцем Доналдом Јангом, 63. играчем, ког је савладао у два досадашња сусрета. Победи ли Американца, већ у другом мечу Ноле ће играти против Гаела Монфиса, сјајног Француза који ће на старту играти против једног од квалификаната.

У трећем колу Ђоковића по свој прилици чека 21. носилац, Алберт Рамос-Вињолас, а у четвртом, ако фаворити оправдају очекивања, победник "Зверев дербија", меча између Александра (4. носилац, Немачка) и Мише (32. Немачка). У четвртфиналу, Ноле би, према очекивања, требало да игра са бољим из дуела Доминик Тим (5, Аустрија) - Стан Вавринка (9, Швајцарска), а потом би следиле посластице - у полуфиналу против Федерера, у финалу против Рафаела Надала.

У Новаковом делу жреба је Филип Крајиновић, који најпре треба да се састане са 26. фаворитом за титулу, Адријаном Манарином из Француске, а потом са Јиржијем Веселим, те Домиником Тимом.

Душан Лајовић ће у првом колу играти против 24. носиоца, Аргентинца Дијега Шварцмана, а већ у трећој рунди могао би да се састане са главним фаворитом, Рафаелом Надалом, који овај турнир почиње сусретом са Виктором Естрељом Бурхосом.

У тој, "горњој" половини жреба налази се и Виктор Троицки, чији је први ривал Аустралијанац Алекс Болт, добитник специјалне позивнице од стране организатора, а потом га чека победник меча Ник Кирјос (17. носилац, Аустралија) - Рожерио Дутра Силва. Са друге стране, Ласло Ђере ће се састати са искусним хрватским тенисером, Ивом Карловићем, а победи ли га, мораће на победника меча Џек Сок (8, САД) - Јуичи Сугита.

Швајцарац турнир отвара против Аљаза Беденеа из Словеније, онда би га чекао бољи из окршаја Јан-Ленарда Штруфа из Немачке и добитника вајлд карда Сонво Квона из Јужне Кореје, па 29. носилац Француз Ришар Гаске.

У горњем делу Роџерове четвртине жреба налазе се и Американац Сем Квери, Канађанин Милош Раонић, Хуан Маритн дел Потро из Аргентине, Белгијанац Давид Гофан.

Први носилац у мушкој конкуренцији јесте први рекет света и прошлогодишњи финалиста Рафаел Надал, који креће од ветерана из Доминикансе Републике Естреље Бургоса, док би у трећем колу могао да игра са Хрватом Борном Чорићем или босанскохерцеговачким тенисером Дамиром Џумхуром.

У истом делу жреба налазе се још и Џон Изнер, док доњу полофину предводи шести носилац из Хрватске Марин Чилић.

Нови окрашај са Рафом могао би да има и Душан Лајовић, али је потребно да најпре избаци Дијега Шварцмана из Аргентине у првом колу, односно боље из окршаја Ћорића и Италијана Паола Лоренција.

Што се осталих српских представника тиче, Виктор Троицки играће са добитником специјалне позивнице Алексом Болтом, док би га већ у следећој рунди вероватно сачекао домаћи играч, 17. носилац Ник Кирјос.

Горњу половину те четвртине предводи Бугарин Григор Димитров, а доњу Американац Џек Сок, на чијој страни је и Ласло Ђере – који ће већ на старту имати веома тежак задатак против хрватског џина Ива Карловића.

Александра Крунић играће у првом колу Аустралијан опена са Анет Контавејт, одлучено је жребом у Мелбурну.

Најбоље пласирана српска тенисерка састаће се са играчицом која је 32. носитељка.

Њих две одиграле су до сада један меч и то 2015. године у Ташкенту, када је наша тенисерка славила са 6:2, 6:4.

Уколико победи Контавејт, наредни противник ће јој бити боља из дуела Мона Бартел и Моника Никулеску. Већ у трећем колу очекује је потенцијално најтежи меч и то са Јеленом Остапенко која је седма носитељка.

Даље, уколико би савладала младу Летонку, уследило би по папиру нешто лакши дуел са Коко Вандевеј или Домиником Цибулковом, под претпоставком да те две играчице не испадну.

Код фаворита, Симона Халеп играћ у првом колу против Дестини Аиве, Каролина Вознијацки са Михаелом Буржанеску, Елина Свитолина са квалификанткињом, односно Гарбиње Мугуруса са Џесиком Пончет.

Марија Шарапова у првом колу састаје се са Татјаном Маријом, потом би уследио меч са победницом дуела Севастова/Лепченко, док бисмо у трећем колу могли да видимо класик – сусрет Шарапове и Анђелик Кербер.

Титулу у мушком синглу брани Роџер Федерер, а у женском Серена Вилијамс, која се ипак после порађаја неће вратити на терен у Аустралији. 

Први носилац у мушкој конкуренцији јесте први рекет света и прошлогодишњи финалиста Рафаел Надал, док је у женској конкуренцији први фаворит Румунка Симона Халеп. 

Аустралијан опен на програму је од 15. до 28. јануара и игра се за наградни фонд од 43.200.000 америчких долара. 

Извор: Б92/блиц.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

11.01.2018 10:51

Нема потребе да се каже да Новак није имао среће са жријебом. Прво, он је сада 14.на АТП листи и нормално је да ће у ранијим фазама ићи на боље играче,а друго, за њега то нису велике препреке све до полуфинала под условом да се потупно опоравио, а играти сигурно није заборавио. Биће јако занимљиво видјети гдје се тренутно налази и колико може послије дуге паузе.

ОДГОВОРИТЕ