Како се лакше стиже до добре линије?

Ако желите да скинете неколико килограма, рецепт већ знате: "Једите правилно и вежбајте". Али која од те две ствари може да учини већу разлику у том настојању? Да ли је ефикасније ићи четири пута недељно у теретану или појести салату уместо чипса?

Здравље 10.01.2018 | 13:59
Како се лакше стиже до добре линије?
За Филипа Стенфорта, професора на Универзитету Тексаса и извршног директора тамошњег Институа за фитнес, нема недумица.

"Када је губљење килограма у питању, анализе су показале да исхрана игра много већу улогу него вежбање", рекао је Стенфорт за "Сциенце Алерт". Он објашњава и зашто: вежбање захтева време и сталан напор. Потребно је више времена да се виде резултати.

"Уз то, вежбањем се троши мање калорија него што већина људи мисли", додаје професор.

Са друге стране, постоји много тога у нашој исхрани богатог шећером, мастима и калоријама чега можемо да се одрекнемо и релативно брзо ћемо видети промену у пределу струка.

"Морате да препешачите 56 километара да бисте потрошили 3.500 калорија. То је много ходања. А једна чоколада има, отприлике, 500 калорија. Много је лакше прескочити ту чоколаду него ходати осам километара", објашњава Стенфорт.

Наука потврђује оно што Стенфорт говори. Велика студија спроведена на више од 3.000 испитаника, објављена пре неколико година у часопису "Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион", показала је да је исхрана са мање калорија била делотворнија код мршављења, од вежбања.

Вежбање је важно касније. Друге студије су показале да ће људи који успеју да изгубе килограме ту тежину најлакше задржати уз редовно вежбање. Уз то, вежбање побољшава расположење и помаже организму да се боље носи са стресом и депресијом.

Дакле, ако желите да изгубите килограме у 2018. размислите о томе да промените исхрану. А ако желите да их задржите, покрените се.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

линија

10.01.2018 21:06

Пробуси касику и радити на њиви по цели дан од доруцка до вецере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

линија

13.01.2018 11:15

узети мотику и сваки дан копати кокурузе и радити у пластеницима и нетовитисе ко прасица

ОДГОВОРИТЕ