Састанак након двије деценије

Доналд Трамп директно ће пренијети своју популистичку поруку свјетској политичкој и пословној елити крајем мјесеца у Давосу, као први амерички предсједник који ће учествовати на Свјетском економском форуму након готово двије деценије.

Свијет 10.01.2018 | 13:10
Састанак након двије деценије
Трамп, који је побиједио на предсједничким изборима с националистичком платформом "Прво Америка", појавиће се на годишњем фестивалу глобализма у Швајцарској и ондје понудити нека своја стајалишта, саопштила је Бијела кућа.

"Предсједнику је драго на прилици да свјетским челницима презентује своју агенду Прво Америка", рекла је портпарол Бијеле куће Сара Сандерс у уторак.

"Нестрпљиво очекује овогодишњи Свјетски економски форум како би промовисао своју политику за јачање америчких компанија, америчке индустрије и америчког радника", додала је.

Иако се чини да је овај састанак некомпатибилан с Трамповом политиком, Бијела кућа инсистира да ће његова порука у Давосу бити иста каква би била у Вашингтону.

Међутим, нејасно је како ће присташе поретка темељеног на глобалним правилима реаговати на Трампово промовисање трговине по правилу "Прво Америка".

"Појављује се питање хоће ли он покушати исходити одобравање окупљених у Давосу или ће искористити свој говор како би их шокирао с противглобализацијском реториком коју воли користити код куће", рекао је Скот Мулхаусер, бивши секретар америчке амбасаде у Пекингу.

Откако је преузео дужност предсједника у јануару 2017. године, Трамп је поништио или затражио поновно уговарање низа трговинских споразума који подупиру глобалну трговину.

Амерички предсједници редовно су избјегавали форум у Давосу јер нису жељели да их се поистовјећује са сликом политике и богатства које Давос окружује. Први и посљедњи амерички предсједник који је учествовао на Свјетском економском форуму у Давосу био је Бил Клинтон, који је био ондје 2000. године. Роналд Реаган неколико је пута учествовао видео везом, а Буш старији и млађи и Барак Обама никада.

Форум у Давосу сматра се једним од најважнијих окупљања свјетских челника, интелектуалаца, јавних личности и пословних људи.

Овај, који ће се одржати од 23. до 26. јануара, биће 48. по реду.

Према најави на службеној интернет страници, програм, иницијативе и пројекти скупа 2018. биће окренути на "изградњу заједничке будућности у подијељеном свијету".

На дневном реду наћи ће се бројни глобални изазови: од мигрантске кризе, технолошке револуције, прогона муслимана Рохинџа у Мјанмару, ситуације у Сирији, будуће улоге Индије до новог свјетског поретка и климатских промјена.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Доналд Дуцк

10.01.2018 13:09

Долази у Давос да би се срео са Путином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

12.01.2018 15:05

Нек није Турцин ту. И све је уреду.