Sastanak nakon dvije decenije

Donald Tramp direktno će prenijeti svoju populističku poruku svjetskoj političkoj i poslovnoj eliti krajem mjeseca u Davosu, kao prvi američki predsjednik koji će učestvovati na Svjetskom ekonomskom forumu nakon gotovo dvije decenije.

Svijet 10.01.2018 | 13:10
Sastanak nakon dvije decenije
Tramp, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima s nacionalističkom platformom "Prvo Amerika", pojaviće se na godišnjem festivalu globalizma u Švajcarskoj i ondje ponuditi neka svoja stajališta, saopštila je Bijela kuća.

"Predsjedniku je drago na prilici da svjetskim čelnicima prezentuje svoju agendu Prvo Amerika", rekla je portparol Bijele kuće Sara Sanders u utorak.

"Nestrpljivo očekuje ovogodišnji Svjetski ekonomski forum kako bi promovisao svoju politiku za jačanje američkih kompanija, američke industrije i američkog radnika", dodala je.

Iako se čini da je ovaj sastanak nekompatibilan s Trampovom politikom, Bijela kuća insistira da će njegova poruka u Davosu biti ista kakva bi bila u Vašingtonu.

Međutim, nejasno je kako će pristaše poretka temeljenog na globalnim pravilima reagovati na Trampovo promovisanje trgovine po pravilu "Prvo Amerika".

"Pojavljuje se pitanje hoće li on pokušati ishoditi odobravanje okupljenih u Davosu ili će iskoristiti svoj govor kako bi ih šokirao s protivglobalizacijskom retorikom koju voli koristiti kod kuće", rekao je Skot Mulhauser, bivši sekretar američke ambasade u Pekingu.

Otkako je preuzeo dužnost predsjednika u januaru 2017. godine, Tramp je poništio ili zatražio ponovno ugovaranje niza trgovinskih sporazuma koji podupiru globalnu trgovinu.

Američki predsjednici redovno su izbjegavali forum u Davosu jer nisu željeli da ih se poistovjećuje sa slikom politike i bogatstva koje Davos okružuje. Prvi i posljednji američki predsjednik koji je učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu bio je Bil Klinton, koji je bio ondje 2000. godine. Ronald Reagan nekoliko je puta učestvovao video vezom, a Buš stariji i mlađi i Barak Obama nikada.

Forum u Davosu smatra se jednim od najvažnijih okupljanja svjetskih čelnika, intelektualaca, javnih ličnosti i poslovnih ljudi.

Ovaj, koji će se održati od 23. do 26. januara, biće 48. po redu.

Prema najavi na službenoj internet stranici, program, inicijative i projekti skupa 2018. biće okrenuti na "izgradnju zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu".

Na dnevnom redu naći će se brojni globalni izazovi: od migrantske krize, tehnološke revolucije, progona muslimana Rohindža u Mjanmaru, situacije u Siriji, buduće uloge Indije do novog svjetskog poretka i klimatskih promjena.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Donald Duck

10.01.2018 13:09

Dolazi u Davos da bi se sreo sa Putinom.

ODGOVORITE
Name

Samo

12.01.2018 15:05

Nek nije Turcin tu. I sve je uredu.