Зашто Дом лордова помиње Човића?!

Комитет за међународне односе британског Дома лордова након вишемјесечне расправе, те вишекратног боравка у земљама региона Западног Балкана објавио је извјештај под насловом “Велика Британија и будућност Западног Балкана” у којем износи закључке и виђење стања на Балкану.

Босна и Херцеговина 10.01.2018 | 10:02
Зашто Дом лордова помиње Човића?!
Значајан простор у овом извјештају, чији садржај посједује Н1, посвећен је стању у БиХ.

Велику забринутост Лордови су изразили падом подршке напредовању Босне и Херцеговине према ЕУ и НАТО-у.

“У Босни и Херцеговини нам је речено да је подршка чланству у НАТО-у била висока у ФБиХ, али не и у РС. Иако је чланство формално опредјељење ове земље, то је ипак предмет подјела. Ово је посебно истакнуто кроз прокламацију коју је 17. октобра 2017 усвојила Народна Скупштина РС. Подјела је узроковала застој у напретку који је један од кључних елемената постављених пред њих од НАТО-а прије него ли би се могли прикључити МАП-у: регистрација непокретне војне имовине.

Шездесет и три од ових остају нерегистроване или регистроване као југословенске, остају такође сукоби око тога да ли оне требају бити регистроване на један од ентитета или на државу. Како нам је рекао замјеник министра вањских послова Јосип Бркић не постоји “план Б” за приступање НАТО-у.

У Босни и Херцеговини нам је речено да и поред тога што се већина политичара залаже за чланство у ЕУ, признају да борба против мита и корупције, и успостава слободног правосуђа и владавине права, могли би могли умањити њихову моћ управљања у обиму на који су навикли. Један учесник округлог стола нам је рекао да сваки политичар у Босни и Херцеговини има “око седам реченица” о ЕУ које понављају када је потребно, али да њихово опредјељење не иде даље од тога”, стоји у овом извјештају.

У овом извјештају једини именом поменути политичар из Босне и Херцеговине је предсједавајући Предсједништва Драган Човић.

Доктор политичких наука Славен Ковачевић је у разговору за Н1 казао да за то постоји добар разлог.

"Оно што је Дом лордова написао у своме извјештају је једна лијечничка дијагноза и они кажу како та обољења лијечити. Врло добро знају зашто су само апострофирали Човића, он се појављује и у сигурносним извјештајима НАТО-а као особа којој се не може вјеровати", истакао је Ковачевић и додао да је сад питање "вољног момента" колико ће Велика Британија уважити савјете Дома лордова.

"Лордови су истакли друге играче, Русију и Турску. Поставља се питање како ће се Британија поставити јер је, понављам, Британија један од гаранта Дејтонског споразума. Очекујем да ће међународна заједница прочитати извјештај и видјети шта су пријетње у БиХ. Мора се зауставити дјеловање Русије и да се БиХ коначно опредијели или иде или не иде у НАТО, тако што ће њени грађани, не дио БиХ, то рећи", оцијенио је професор.

(БН/Н1)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Чомбе

10.01.2018 09:23

Највећи лицемјер у БиХ је Човке

ОДГОВОРИТЕ
Name

поскок

10.01.2018 09:48

Ма зар је могуће?Додиков велики пријатељ а да буде лицемјер?Латин је рођен три дана прије лисице!

Name

Милутин

10.01.2018 10:05

Ја то одавно говорим и пишем, али ми нико невјерује. Нема већег хиње од политичара од Драгана Човића. Нити смрди нити мирише. Добро су га Енглези прочитали а богами и чланице ЕУ јер га нико не узима за озбиљно као и његовог брата Милорада Додига.

Name

Харис

10.01.2018 10:30

За Додика знамо да је будала и идиот ал овај је хињара бјелосвјетска само свој интерес гледа,иселио је Хрвате и ми му сад криви.

Name

АМГ

10.01.2018 11:26

Ви из федерације јадни сте са тим коментарима

Name

Ре АМГ

11.01.2018 05:35

Ограничен си као кружница...

Name

Анте

10.01.2018 09:24

У затвор да посаљу мамлаза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрсуз

10.01.2018 09:43

Госин Анте, тко нам дирне у нашега велечасног Гагу, кода је дирно у qовно......јесили ме ћуја?

Name

Чудно

10.01.2018 09:54

Ово није тачно.Наш Чова је толико напредан толики демократа пун оптимизма и борац за народе БиХ.Шта ови лордови знају,а можда је неко подвалио овај извјештај.Како лордови могу тако изјављивати кад му наш Миле вјерује па му је чак и јасеновачку грађу дао на причуву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

10.01.2018 09:58

Ка мозе њему вјероват Лицјемјер

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОРУПЦИЈА

10.01.2018 09:58

Само овом криминалцу треба поставити једно питање! Одакле му паре за вилу од 6 милиона марака у Мостару? По свим законима у свијету одмах би заврсио у затвору! Најобицнији криминалац! Фуј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јојо

10.01.2018 11:36

какав може бити човјек који је, свог професора који га је запослио у "СОКО" Мостар, 93" избацио са посла, из стана и из Мостара.

Name

звонар ас

10.01.2018 10:18

досо и теби црни петак такоце акобогда и драги алах услиси и зуци доци крај правда спора али достизна зуцин бабо са клинтоном прода сребреницу али зато када мунира и цамил дураковиц сада имају посо да краду за зуцу има и он свој тал тамо немогу они само себи тоје његов бабо створијо и осново томује бабовина

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

10.01.2018 10:49

Јесу.Лисица и "Велики"су као сијамски близанци!Ста то њих толико дуго везе!Ста толико дуго на овим турбулентним просторима толико везе два хабаба!Политика није сигурно,она им слузи само као параван!Они да цувају интересе два народа,нема сансе!Само тако се декларису,јер је то најуносија прица да би они радили оно сто је најуносније на свету!Они су доктори,врхунски доктори да народу бацају ублехе које,назалост,пале!Народ слуђен и верује!Нека верује!Нема лека!Мозете мислити да 22 год.после рата народ и даље њима верује!Нека верује!И треба да верује!Да смо нацисто ни други нису бољи!Све исти кос!Изњедрила мајка Балкана "елиту",моземо бити "поносни"на јунаке насег доба!!!Нека ти срецно Босно и Херцеговино!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yес

10.01.2018 10:58

Нико нема сто Србин имаде (Цовица)

ОДГОВОРИТЕ
Name

мара

10.01.2018 15:20

Он имаде оно сто украде:

Name

Туњо

10.01.2018 11:04

Он је наш Усташки ћаћа. А ови Лордови су петоразредни ликови који мрзе усташе, Степинца и Павелића.Они су вијековни непријатељи нас усташа, и НДХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

10.01.2018 11:17

Па људи моји , сама чињеница да се он дружи с Баком је довољна,као прво,као другом"Латини су старе варалице", као треће нису ли Бошњаци покренули поступак за његово "мучење заробљеника у Алуминијском комбинату у Мостару"...…све су ово разлози,а наравно има их још јер Британци не доносе одлуке на рекла казала..,.

ОДГОВОРИТЕ