Zašto Dom lordova pominje Čovića?!

Komitet za međunarodne odnose britanskog Doma lordova nakon višemjesečne rasprave, te višekratnog boravka u zemljama regiona Zapadnog Balkana objavio je izvještaj pod naslovom “Velika Britanija i budućnost Zapadnog Balkana” u kojem iznosi zaključke i viđenje stanja na Balkanu.

Bosna i Hercegovina 10.01.2018 | 10:02
Zašto Dom lordova pominje Čovića?!
Značajan prostor u ovom izvještaju, čiji sadržaj posjeduje N1, posvećen je stanju u BiH.

Veliku zabrinutost Lordovi su izrazili padom podrške napredovanju Bosne i Hercegovine prema EU i NATO-u.

“U Bosni i Hercegovini nam je rečeno da je podrška članstvu u NATO-u bila visoka u FBiH, ali ne i u RS. Iako je članstvo formalno opredjeljenje ove zemlje, to je ipak predmet podjela. Ovo je posebno istaknuto kroz proklamaciju koju je 17. oktobra 2017 usvojila Narodna Skupština RS. Podjela je uzrokovala zastoj u napretku koji je jedan od ključnih elemenata postavljenih pred njih od NATO-a prije nego li bi se mogli priključiti MAP-u: registracija nepokretne vojne imovine.

Šezdeset i tri od ovih ostaju neregistrovane ili registrovane kao jugoslovenske, ostaju takođe sukobi oko toga da li one trebaju biti registrovane na jedan od entiteta ili na državu. Kako nam je rekao zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić ne postoji “plan B” za pristupanje NATO-u.

U Bosni i Hercegovini nam je rečeno da i pored toga što se većina političara zalaže za članstvo u EU, priznaju da borba protiv mita i korupcije, i uspostava slobodnog pravosuđa i vladavine prava, mogli bi mogli umanjiti njihovu moć upravljanja u obimu na koji su navikli. Jedan učesnik okruglog stola nam je rekao da svaki političar u Bosni i Hercegovini ima “oko sedam rečenica” o EU koje ponavljaju kada je potrebno, ali da njihovo opredjeljenje ne ide dalje od toga”, stoji u ovom izvještaju.

U ovom izvještaju jedini imenom pomenuti političar iz Bosne i Hercegovine je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović.

Doktor političkih nauka Slaven Kovačević je u razgovoru za N1 kazao da za to postoji dobar razlog.

"Ono što je Dom lordova napisao u svome izvještaju je jedna liječnička dijagnoza i oni kažu kako ta oboljenja liječiti. Vrlo dobro znaju zašto su samo apostrofirali Čovića, on se pojavljuje i u sigurnosnim izvještajima NATO-a kao osoba kojoj se ne može vjerovati", istakao je Kovačević i dodao da je sad pitanje "voljnog momenta" koliko će Velika Britanija uvažiti savjete Doma lordova.

"Lordovi su istakli druge igrače, Rusiju i Tursku. Postavlja se pitanje kako će se Britanija postaviti jer je, ponavljam, Britanija jedan od garanta Dejtonskog sporazuma. Očekujem da će međunarodna zajednica pročitati izvještaj i vidjeti šta su prijetnje u BiH. Mora se zaustaviti djelovanje Rusije i da se BiH konačno opredijeli ili ide ili ne ide u NATO, tako što će njeni građani, ne dio BiH, to reći", ocijenio je profesor.

(BN/N1)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Čombe

10.01.2018 09:23

Najveći licemjer u BiH je Čovke

ODGOVORITE
Name

poskok

10.01.2018 09:48

Ma zar je moguće?Dodikov veliki prijatelj a da bude licemjer?Latin je rođen tri dana prije lisice!

Name

Milutin

10.01.2018 10:05

Ja to odavno govorim i pišem, ali mi niko nevjeruje. Nema većeg hinje od političara od Dragana Čovića. Niti smrdi niti miriše. Dobro su ga Englezi pročitali a bogami i članice EU jer ga niko ne uzima za ozbiljno kao i njegovog brata Milorada Dodiga.

Name

Haris

10.01.2018 10:30

Za Dodika znamo da je budala i idiot al ovaj je hinjara bjelosvjetska samo svoj interes gleda,iselio je Hrvate i mi mu sad krivi.

Name

AMG

10.01.2018 11:26

Vi iz federacije jadni ste sa tim komentarima

Name

Re AMG

11.01.2018 05:35

Ograničen si kao kružnica...

Name

Ante

10.01.2018 09:24

U zatvor da posalju mamlaza

ODGOVORITE
Name

Hrsuz

10.01.2018 09:43

Gosin Ante, tko nam dirne u našega velečasnog Gagu, koda je dirno u qovno......jesili me ćuja?

Name

Čudno

10.01.2018 09:54

Ovo nije tačno.Naš Čova je toliko napredan toliki demokrata pun optimizma i borac za narode BiH.Šta ovi lordovi znaju,a možda je neko podvalio ovaj izvještaj.Kako lordovi mogu tako izjavljivati kad mu naš Mile vjeruje pa mu je čak i jasenovačku građu dao na pričuvu.

ODGOVORITE
Name

Kraj

10.01.2018 09:58

Ka moze njemu vjerovat Licjemjer

ODGOVORITE
Name

KORUPCIJA

10.01.2018 09:58

Samo ovom kriminalcu treba postaviti jedno pitanje! Odakle mu pare za vilu od 6 miliona maraka u Mostaru? Po svim zakonima u svijetu odmah bi zavrsio u zatvoru! Najobicniji kriminalac! Fuj!!!

ODGOVORITE
Name

jojo

10.01.2018 11:36

kakav može biti čovjek koji je, svog profesora koji ga je zaposlio u "SOKO" Mostar, 93" izbacio sa posla, iz stana i iz Mostara.

Name

zvonar as

10.01.2018 10:18

doso i tebi crni petak takoce akobogda i dragi alah uslisi i zuci doci kraj pravda spora ali dostizna zucin babo sa klintonom proda srebrenicu ali zato kada munira i camil durakovic sada imaju poso da kradu za zucu ima i on svoj tal tamo nemogu oni samo sebi toje njegov babo stvorijo i osnovo tomuje babovina

ODGOVORITE
Name

MILAN

10.01.2018 10:49

Jesu.Lisica i "Veliki"su kao sijamski blizanci!Sta to njih toliko dugo veze!Sta toliko dugo na ovim turbulentnim prostorima toliko veze dva hababa!Politika nije sigurno,ona im sluzi samo kao paravan!Oni da cuvaju interese dva naroda,nema sanse!Samo tako se deklarisu,jer je to najunosija prica da bi oni radili ono sto je najunosnije na svetu!Oni su doktori,vrhunski doktori da narodu bacaju ublehe koje,nazalost,pale!Narod sluđen i veruje!Neka veruje!Nema leka!Mozete misliti da 22 god.posle rata narod i dalje njima veruje!Neka veruje!I treba da veruje!Da smo nacisto ni drugi nisu bolji!Sve isti kos!Iznjedrila majka Balkana "elitu",mozemo biti "ponosni"na junake naseg doba!!!Neka ti srecno Bosno i Hercegovino!!!

ODGOVORITE
Name

yes

10.01.2018 10:58

Niko nema sto Srbin imade (Covica)

ODGOVORITE
Name

mara

10.01.2018 15:20

On imade ono sto ukrade:

Name

Tunjo

10.01.2018 11:04

On je naš Ustaški ćaća. A ovi Lordovi su petorazredni likovi koji mrze ustaše, Stepinca i Pavelića.Oni su vijekovni neprijatelji nas ustaša, i NDH.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

10.01.2018 11:17

Pa ljudi moji , sama činjenica da se on druži s Bakom je dovoljna,kao prvo,kao drugom"Latini su stare varalice", kao treće nisu li Bošnjaci pokrenuli postupak za njegovo "mučenje zarobljenika u Aluminijskom kombinatu u Mostaru"...…sve su ovo razlozi,a naravno ima ih još jer Britanci ne donose odluke na rekla kazala..,.

ODGOVORITE