Добио награду за напад на медије

Амерички комитет за заштиту новинара (ЦПЈ), са седиштем у Њујорку, доделио је председнику САД Доналду Трампу награду за нападе на медије, ућуткивање критичара власти и слабљење демократије.

Свијет 10.01.2018 | 07:32
Добио награду за напад на медије
Комитет за заштиту новинара прогласио је Трампа за највећег непријатеља слободе медија међу светским вођама, а како се наводи, у неизвесној трци успео је да победи упркос чињеници да у Турској, Кини и Русији постоји снажна контрола медија.

ЦПЈ истиче да је најуочљивији и најчешћи Трампов преступ "занемаривање првог амандмана Устава САД, који гарантује слободу штампе, до те мере да су и друге државе усвојиле његову поштапалицу лажне вести, како квалификује све критике", преноси Индеx.

Када се све узме у обзир, амерички председник заслужио је прву награду за укупни успех у поткопавању глобалне слободе медија, објавио је ЦПЈ.

Иако се и у неким другим државама снажно боре против критика и ослабљују демократију, Трампови напади на медије били су "најбројнији у слободном свету", а неколико пута нам је претио одузимањем дозвола за рад и подизањем тужби, наводи ЦПЈ.

Одлука Комитета за заштиту новинара је одговор на прошлонедељну најаву Трампа да ће 17. јануара доделити награду за "најкорумпиранији медиј са највише лажних вести на свету".

Извор: Фонет

Коментари / 0

Оставите коментар