Dobio nagradu za napad na medije

Američki komitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sedištem u Njujorku, dodelio je predsedniku SAD Donaldu Trampu nagradu za napade na medije, ućutkivanje kritičara vlasti i slabljenje demokratije.

Svijet 10.01.2018 | 07:32
Dobio nagradu za napad na medije
Komitet za zaštitu novinara proglasio je Trampa za najvećeg neprijatelja slobode medija među svetskim vođama, a kako se navodi, u neizvesnoj trci uspeo je da pobedi uprkos činjenici da u Turskoj, Kini i Rusiji postoji snažna kontrola medija.

CPJ ističe da je najuočljiviji i najčešći Trampov prestup "zanemarivanje prvog amandmana Ustava SAD, koji garantuje slobodu štampe, do te mere da su i druge države usvojile njegovu poštapalicu lažne vesti, kako kvalifikuje sve kritike", prenosi Index.

Kada se sve uzme u obzir, američki predsednik zaslužio je prvu nagradu za ukupni uspeh u potkopavanju globalne slobode medija, objavio je CPJ.

Iako se i u nekim drugim državama snažno bore protiv kritika i oslabljuju demokratiju, Trampovi napadi na medije bili su "najbrojniji u slobodnom svetu", a nekoliko puta nam je pretio oduzimanjem dozvola za rad i podizanjem tužbi, navodi CPJ.

Odluka Komiteta za zaštitu novinara je odgovor na prošlonedeljnu najavu Trampa da će 17. januara dodeliti nagradu za "najkorumpiraniji medij sa najviše lažnih vesti na svetu".

Izvor: Fonet

Komentari / 0

Ostavite komentar