Зашто не треба да лижете фил с мутилице

Пробајте да одолите искушењу и да не полижете тек умућени фил за колаче, јер то слатко задовољство може скупо да вас кошта.

Здравље 09.01.2018 | 09:43
Зашто не треба да лижете фил с мутилице
Сигурно сте безброј пута досад олизали фил с мутилице миксера или остатке из чиније у којој сте мутили колаче. Знамо да је ово ужитак који нема цену, али иако изгледа веома безазлено, може да буде и те како опасан.

Наиме, Агенција за стандарде прехрамбених производа (ФСА) из Велике Британије упозорила је да од сировог брашна можете да добијете бактерију ешерихију коли, која изазива стомачне тегобе, дијареју, повраћање, а у тежим случајевима може да доведе и до застоја рада бубрега.

Упозорење британске агенције уследило је након што се десетине људи јавило са сличним тегобама, а испоставило се да су се заразили тако што су лизали остатке сирове смесе за колаче и тако омогућили бактерији да уђе у тело. За све њих било је заједничко то да су користили исто брашно које је стигло из Америке, па се претпоставља да је оно узрок ове заразе. Овог брашна, на срећу, код нас нема, али опреза никад доста.

Иначе, осим због сировог брашна, смесе за колаче могу да буду опасне и због сирових јаја, која понекад могу да буду узрок заразе салмонелом. Ова бактерија такође изазива озбиљне стомачне тегобе праћене високом температуром, а потребни су месеци да је заувек избаците из организма.

На срећу, све ове бактерије се термичком обрадом уништавају, па је само печен колач – сигуран колач.

Зато, суздржавајте се да за време празника и припрема разних ђаконија лижете мутилице од миксера након припреме колача. Посебно опрезни будите кад су деца у питању, јер она то обожавају да раде, а то би могло скупо да вас кошта.

Блиц жена
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мутилица

09.01.2018 23:44

остресу посецесе илице зафалити фила за колаце

ОДГОВОРИТЕ