Хит рјешења за велике проблеме

Пад наталитета, пуста села, масовни одлазак младих – живописна решења за ове проблеме предлагали су 2017. политичари, привредници, феминисткиње и црквени великодостојници.

Република Српска 09.01.2018 | 09:23
Хит рјешења за велике проблеме
Годишње у Српској умре и до 5.000 више људи, него што се роди беба, у малим местима затварају се школе, куће и имања, а густо су насељена још само гробља. Проблеми који одавно муче РС у предизборној 2017. постали су хит, па су и решења навирала: са говорница, олтара, округлих столова.

Тако је владика Атанасије Ракита, један од водећих интелектуалаца у Српској православној цркви, и у то време епископ бихаћко петровачки, позвао старе нежење из ове сиромашне епархије да се окану алкохола и ступе у манастир.

Верницима који су зашли у педесете, а нису „живот осмислили кроз породицу“, понудио је да се замонаше и тако “спасу од чамотиње и очајања”.

"Многе старије нежење прибегну кафанском начину живота. Тако се растачу и уништавају, па нису од користи ни себи ни заједници", поручио је Атанасије.

Ипак, старе лоле крајишке нису похрлиле у монахе, а када је владика Атанасије премештен за епископа милешевског, у Петровцу је престала и прича о томе.

Остали су само многобројни, махом позитивни коментари на порталима. У једном од њих читалац је поручио: “владико, ето и мене код вас за пет - шест година!”

И у Гендер центру РС увидели су да села старих нежења немају перспективу, па су поручили: “Ако село остане без жена, Српска ће остати без села”. За разлику од СПЦ, феминисткиње су тражиле, а богами и избориле, много практичнија решења, попут додатних подстицаја за жене пољопривреднице, па је и број газдарица сеоских имања порастао за око 15 одсто.

У градовима пад наталитета је нарочито забринуо послодавце. У страху да ће остати без радне снаге и они су пресавили табак.

Предложили су увођење “бећарског” пореза за запослене цуре и момке, који имају више од 25 година, а немају децу.

У Унији удружења послодаваца РС нису открили ко је аутор овог луцидног предлога, али су појаснили да би обвезници порез плаћали док не постану родитељи, а да би тај новац био намењен за помоћ вишечланим породицама.

Демографи тврде да је порез на бећаре не може подстаћи рађање, ако друштво не обезбеди боље услове за децу и породицу.

Из врха власти БиХ су поручили да ће те услове обезбедити на начин још невиђен у свету – повећањем намета! Осиромашени грађани БиХ ће, тврде челници, прогледати кад се повећају акцизе на гориво.

"Буде ли повећања акциза, биће и нових радних места и више инвестиција, а то ће довести и до пораста наталитета", наведено је у образложењу предлога Закона о акцизама.

Закон је прогуран, гориво ће ускоро поскупети, а шта ће бити са наталитетом није тешко наслутити. Али, испуњен је услов за добијање још једног кредита од ММФ, којег би требало да враћају будуће генерације. Црнохуморни коментари нису изостали.

"Зар мисле да ће за 20 година овде бити неког да враћа кредите? Можда да их сачекају кад дођу да обиђу гробове, па им поотимају новчанике", написано је у коментарима портала. 

Битка за 405 марака

На иницијативу премијерке Жељке Цвијановић у РС је уведена накнада од 405 КМ за незапослене породиље, а оне ће их, као и запослене мајке, примати годину дана, односно 18 месеци, ако су у питању близанци или треће дете.

Најава да ће накнаду примати жене које се породе у децембру 2017. или касније, изазвао је протесте незапослених мајки беба рођених који месец раније.

Оне траже да примају накнаду док им деца не напуне годину.

"Зар је моје дете мање вредно за РС зато што је рођено у новембру", поручила је једна од њих.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

момчина

09.01.2018 08:36

Не могу ни у вјерску установу ако нисам вјерник. Не могу створити од ваздуха новац за плаћање пореза угурсузије. Не могу створити ни дјевојку за себе од ваздуха или од мачке. А привреда је пропала прије садашње демографске слике. Цуре су отишле вани а и оне што су остале не би се удале за неког овдашњег биједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоле

09.01.2018 09:47

Морас да радис и нецес бити биједник. Посао је посао нема везе сто те отац натјерао на факултет.Ради ста има и улази у себе као особу.Како то само за насе бебе нема пара а за остале нације има.

Name

изумирање

09.01.2018 12:50

Има рјесење за повецање наталитета. Посто младје дјевојке, зене, не зеле радјати дјецу, нека их радјају старе бабе.

Name

www

09.01.2018 09:11

"Зар мисле да ће за 20 година овде бити неког да враћа кредите? Можда да их сачекају кад дођу да обиђу гробове, па им поотимају новцанике,, хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

09.01.2018 09:14

"Демографи тврде да је порез на бећаре не може подстаћи рађање" не он немозе повецати радјање код Бецара али мозе код оних који има породицу и мозда 1 дијете и са финансијском подрском би се родило јос једно или двоје. А то није ниста ново и у Њемацкој они који немај дјецу плацају највеци порез они који имају плацају мање. Поготово би Зене преко 30 које немају дјецу треба опорезовати не њима за казну вец да се помогну оне Зене које су родиле. А те сто немају дјецу це после хтјети да има неко плаца и пензију а оцекивати а ниста недоприњети друству немозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васервага

09.01.2018 11:34

И тако.... какав је сендвиц?

Name

Оптимиста

09.01.2018 09:41

Рјесење је влада РС вец насла,само то слијепи народ не види.Струја јефтинија за 113% И досадасња мудра политика су вец продузили зивотни вијек за 4-5година (званицна тврдња),а акцизе на гориво це изградити најбоље путеве у Европи-исељавацемо се Јос брзе И ефикасније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

09.01.2018 10:15

Ријесење багре лоповске(странке и цркве) је да народ ради за 400 км и сути. Багро вратите робовласницки систем.

Name

Лопови На Власти

09.01.2018 09:48

Бандити који су на власти и који су опљацкали ову крвљу натопљену земљу,отјерали својим кабадахилуком младе и перспективне људе,сада би да завуку руку у дзеп сиротињи која је остала овде да јос у потпуности сатру и унисте народ. Срамота,али као да они знају ста је срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

разлог

09.01.2018 10:02

Разлог висе да се оде одавде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

09.01.2018 10:25

Тацно се види да су балканци , а поготово срби поремецен народ.. сви се исељавају из дрзава балкана јер је лосе за зивот и нема посла и све скупо за зивот. сад јос навалили да поскупљују и народ бјези и гледа како це отплатити кредите и пристојно зивјети а не мозе се.. и сад као наталитет је пресудан а политицари попови и ходзе лапрдају глупости и краду паре... и сад као опет народ крив сто нема дјеце, сталн народ крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.01.2018 12:47

Охани глупсоне...

Name

цдблука

09.01.2018 11:44

Никад глупље и неспособније владавине...све памет из кафане...све сто Тито створи и направи, ови данас покрадосе, распродасе, задузисе...а онда магла...ко гласа за овакве кретене, себи и својој дјеци сјеце ноге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

09.01.2018 19:02

Све тацно.