Hit rješenja za velike probleme

Pad nataliteta, pusta sela, masovni odlazak mladih – živopisna rešenja za ove probleme predlagali su 2017. političari, privrednici, feministkinje i crkveni velikodostojnici.

Republika Srpska 09.01.2018 | 09:23
Hit rješenja za velike probleme
Godišnje u Srpskoj umre i do 5.000 više ljudi, nego što se rodi beba, u malim mestima zatvaraju se škole, kuće i imanja, a gusto su naseljena još samo groblja. Problemi koji odavno muče RS u predizbornoj 2017. postali su hit, pa su i rešenja navirala: sa govornica, oltara, okruglih stolova.

Tako je vladika Atanasije Rakita, jedan od vodećih intelektualaca u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i u to vreme episkop bihaćko petrovački, pozvao stare neženje iz ove siromašne eparhije da se okanu alkohola i stupe u manastir.

Vernicima koji su zašli u pedesete, a nisu „život osmislili kroz porodicu“, ponudio je da se zamonaše i tako “spasu od čamotinje i očajanja”.

"Mnoge starije neženje pribegnu kafanskom načinu života. Tako se rastaču i uništavaju, pa nisu od koristi ni sebi ni zajednici", poručio je Atanasije.

Ipak, stare lole krajiške nisu pohrlile u monahe, a kada je vladika Atanasije premešten za episkopa mileševskog, u Petrovcu je prestala i priča o tome.

Ostali su samo mnogobrojni, mahom pozitivni komentari na portalima. U jednom od njih čitalac je poručio: “vladiko, eto i mene kod vas za pet - šest godina!”

I u Gender centru RS uvideli su da sela starih neženja nemaju perspektivu, pa su poručili: “Ako selo ostane bez žena, Srpska će ostati bez sela”. Za razliku od SPC, feministkinje su tražile, a bogami i izborile, mnogo praktičnija rešenja, poput dodatnih podsticaja za žene poljoprivrednice, pa je i broj gazdarica seoskih imanja porastao za oko 15 odsto.

U gradovima pad nataliteta je naročito zabrinuo poslodavce. U strahu da će ostati bez radne snage i oni su presavili tabak.

Predložili su uvođenje “bećarskog” poreza za zaposlene cure i momke, koji imaju više od 25 godina, a nemaju decu.

U Uniji udruženja poslodavaca RS nisu otkrili ko je autor ovog lucidnog predloga, ali su pojasnili da bi obveznici porez plaćali dok ne postanu roditelji, a da bi taj novac bio namenjen za pomoć višečlanim porodicama.

Demografi tvrde da je porez na bećare ne može podstaći rađanje, ako društvo ne obezbedi bolje uslove za decu i porodicu.

Iz vrha vlasti BiH su poručili da će te uslove obezbediti na način još neviđen u svetu – povećanjem nameta! Osiromašeni građani BiH će, tvrde čelnici, progledati kad se povećaju akcize na gorivo.

"Bude li povećanja akciza, biće i novih radnih mesta i više investicija, a to će dovesti i do porasta nataliteta", navedeno je u obrazloženju predloga Zakona o akcizama.

Zakon je proguran, gorivo će uskoro poskupeti, a šta će biti sa natalitetom nije teško naslutiti. Ali, ispunjen je uslov za dobijanje još jednog kredita od MMF, kojeg bi trebalo da vraćaju buduće generacije. Crnohumorni komentari nisu izostali.

"Zar misle da će za 20 godina ovde biti nekog da vraća kredite? Možda da ih sačekaju kad dođu da obiđu grobove, pa im pootimaju novčanike", napisano je u komentarima portala. 

Bitka za 405 maraka

Na inicijativu premijerke Željke Cvijanović u RS je uvedena naknada od 405 KM za nezaposlene porodilje, a one će ih, kao i zaposlene majke, primati godinu dana, odnosno 18 meseci, ako su u pitanju blizanci ili treće dete.

Najava da će naknadu primati žene koje se porode u decembru 2017. ili kasnije, izazvao je proteste nezaposlenih majki beba rođenih koji mesec ranije.

One traže da primaju naknadu dok im deca ne napune godinu.

"Zar je moje dete manje vredno za RS zato što je rođeno u novembru", poručila je jedna od njih.

(EuroBlic)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

momčina

09.01.2018 08:36

Ne mogu ni u vjersku ustanovu ako nisam vjernik. Ne mogu stvoriti od vazduha novac za plaćanje poreza ugursuzije. Ne mogu stvoriti ni djevojku za sebe od vazduha ili od mačke. A privreda je propala prije sadašnje demografske slike. Cure su otišle vani a i one što su ostale ne bi se udale za nekog ovdašnjeg bijednika.

ODGOVORITE
Name

jole

09.01.2018 09:47

Moras da radis i neces biti bijednik. Posao je posao nema veze sto te otac natjerao na fakultet.Radi sta ima i ulazi u sebe kao osobu.Kako to samo za nase bebe nema para a za ostale nacije ima.

Name

izumiranje

09.01.2018 12:50

Ima rjesenje za povecanje nataliteta. Posto mladje djevojke, zene, ne zele radjati djecu, neka ih radjaju stare babe.

Name

www

09.01.2018 09:11

"Zar misle da će za 20 godina ovde biti nekog da vraća kredite? Možda da ih sačekaju kad dođu da obiđu grobove, pa im pootimaju novcanike,, haha

ODGOVORITE
Name

Maxo

09.01.2018 09:14

"Demografi tvrde da je porez na bećare ne može podstaći rađanje" ne on nemoze povecati radjanje kod Becara ali moze kod onih koji ima porodicu i mozda 1 dijete i sa finansijskom podrskom bi se rodilo jos jedno ili dvoje. A to nije nista novo i u Njemackoj oni koji nemaj djecu placaju najveci porez oni koji imaju placaju manje. Pogotovo bi Zene preko 30 koje nemaju djecu treba oporezovati ne njima za kaznu vec da se pomognu one Zene koje su rodile. A te sto nemaju djecu ce posle htjeti da ima neko placa i penziju a ocekivati a nista nedoprinjeti drustvu nemoze.

ODGOVORITE
Name

vaservaga

09.01.2018 11:34

I tako.... kakav je sendvic?

Name

Optimista

09.01.2018 09:41

Rjesenje je vlada RS vec nasla,samo to slijepi narod ne vidi.Struja jeftinija za 113% I dosadasnja mudra politika su vec produzili zivotni vijek za 4-5godina (zvanicna tvrdnja),a akcize na gorivo ce izgraditi najbolje puteve u Evropi-iseljavacemo se Jos brze I efikasnije

ODGOVORITE
Name

Neko

09.01.2018 10:15

Rijesenje bagre lopovske(stranke i crkve) je da narod radi za 400 km i suti. Bagro vratite robovlasnicki sistem.

Name

Lopovi Na Vlasti

09.01.2018 09:48

Banditi koji su na vlasti i koji su opljackali ovu krvlju natopljenu zemlju,otjerali svojim kabadahilukom mlade i perspektivne ljude,sada bi da zavuku ruku u dzep sirotinji koja je ostala ovde da jos u potpunosti satru i uniste narod. Sramota,ali kao da oni znaju sta je sramota

ODGOVORITE
Name

razlog

09.01.2018 10:02

Razlog vise da se ode odavde!

ODGOVORITE
Name

Izraelac

09.01.2018 10:25

Tacno se vidi da su balkanci , a pogotovo srbi poremecen narod.. svi se iseljavaju iz drzava balkana jer je lose za zivot i nema posla i sve skupo za zivot. sad jos navalili da poskupljuju i narod bjezi i gleda kako ce otplatiti kredite i pristojno zivjeti a ne moze se.. i sad kao natalitet je presudan a politicari popovi i hodze laprdaju gluposti i kradu pare... i sad kao opet narod kriv sto nema djece, staln narod kriv

ODGOVORITE
Name

re

09.01.2018 12:47

Ohani glupsone...

Name

cdbluka

09.01.2018 11:44

Nikad gluplje i nesposobnije vladavine...sve pamet iz kafane...sve sto Tito stvori i napravi, ovi danas pokradose, rasprodase, zaduzise...a onda magla...ko glasa za ovakve kretene, sebi i svojoj djeci sjece noge!

ODGOVORITE
Name

Tag

09.01.2018 19:02

Sve tacno.