Мостар:Како Срби славе Божић

Православни Божић у Мостару дочекује близу 5. 000 српских повратника, а то је само петина од прератног становништва. Незапосленост, немогућност остварења права на рад, неки су од проблема с којима се суочавају.

Босна и Херцеговина 07.01.2018 | 10:36
Мостар:Како Срби славе Божић
Деведесеттрогодишња Цвијета Бошњак, Божић дочекује сама и у тешким условима. Пре неколико дана посетили су је представници српског просветног културног друштва Просвјета и уручуили јој пакет помоћи како би јој улепшали и олакшали Божићне дане. Свака помоћ јој много значи, а Божић, прича, дочекује скромно.

"Скувам нешто мало боље, лепше, пића купим и ето, јер мени је само горе кад је Божић, јер тешко је, сама сам, немам никог", каже Бошњак.

Чланови СПКД Просвјета са седиштем у Ћоровића кући, као и сваке године сете се повратника, обилазе угрожене породице и деле пакете с храном и основним потрепштинама.

"Ово су дани када се требамо сетити тих људи, требамо их посетити, проговорити с њима. Огромно је богатство кад ви уђете у кућу код некога коме нико није ушао годину дана. Обишли смо нека места око Невесиња и однели смо поклоне, испраћени смо са сузама", открива Горан Косанић, СПКД "Просвјета".

Поред егзистенцијалних проблема, Срби у Мостару годинама указују на тежак положај, тврде политичка копља Бошњака и Хрвата ломе се преко њихових леђа.

"Поједини неће да нас признају, ми нисмо конститутиван народ, зар то није жалосно, прадед ми је Мостарац и сад се ја морам осећати као да нисам конститутиван. Ја сам Мостарац и ја јесам конститутиван за себе, а то што они неће да признају то је њихова ствар", жали се Косанић, преноси Н1.

Сматра да је управо то један од разлога, што се велика већина Срба није вратила на подручје Мостара.

Од некадашњих 25 хиљада Срба, у Мостару их је данас тек близу 5 хиљада, већем повратку, сматрају многи, могла би допринети изградња саборне цркве. Крај радова на обнови је близу, захваљујући помоћи из ентитета РС и Србије, а потпуно би требала бити завршена до 2020. године када епархија слави 800 година од оснивања.

Да би њена обнова значајно могла допринети интензивнијем повратку у Мостар и Херцеговину, сматра мостарски парох Радивоје Круљ. Наглашава да несређена политичка ситуација у Мостару, знатно отежава живот свим грађанима, па и српским повратницима.

"То је посебан симбол овог града, за православне она је симбол живота, симбол опстајања, постојања и како се она уздиже и приводи крају. Ево сад је грађевинска фаза, треба да се заврши, кровна конструкција и централна купола да се покрије и онда да кренемо са украшавањем", истиче Радивоје Круљ, мостарски парох.

Градња Саборне цркве, у коју је досад уложено близу 5 милиона КМ, представља повратак суживота у Мостар, тврди мостарски парох, а оно што га посебно радује јесте чињеница што у њеној обнови учествују сви грађани Мостара, без обзира на верску и националну припадност.

Извор: Н1
 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

јојо

07.01.2018 10:05

у мостар У Мостару су конститутивни само припадници СДА и ХДЗа

ОДГОВОРИТЕ
Name

родени

07.01.2018 10:40

Зато су Мостарци конститутивни у скандинавским земљама

Name

Преселити

07.01.2018 13:23

Распродати арапима све и преселити у Србију.

Name

Нада

07.01.2018 10:21

..,,а оно што га посебно радује јесте чињеница што у њеној обнови учествују сви грађани Мостара, без обзира на верску и националну припадност.,, па сад да то примјијенимо у осталим мјестима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

невесиње

07.01.2018 11:46

Због договора Додика и цовица срби у Мостару нису равоправан народ,то питајте додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

07.01.2018 16:42

Распитивао сам се о пореклу српских перзимена и срба ресултаат је показао да је скоро 90% пореклом из Херцеговине. моје мисљење је да бих Срби требали називати Херцеговину Јерусалемом и тамо се вратити а не одлазити у за Србију .

Name

За Невесиње

07.01.2018 17:59

Православци,цестит бозиц,Из Сарајева.У праву си 100%,коментар ти је птави.Мостар је требало да буде престолица Херцег-Б.,али их зезну Суд у Хагу и пиесма попијмо јос по једну,пок.ген.Праљка који нема ни разреда војне сколе.Нема висе љубави Додика и Цовица.Бице добро и за повратнике србе,само нек се дрзе муслимана.

Name

Дарко

07.01.2018 17:35

Волим те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби и Срби

08.01.2018 09:58

Има сигурно добрих људи, али има и злих. Гледам њу и сјетим се Бос. Петровца 1992- крај године. Бескуцници у једној соби, куца протјераног Муслимана. Мој отац као обицно имао је напад љутње и трци ван да зове Србе да убију мене и маму. За њим мој брат. Сустизе га и сједа на њега. Борба да не иде ван, јер смо сви мртви ако зовне. Такве Србе не зелим нити овдје, а нити нигдје. Мени Срби,м ако хоце да се друзимо, морају доказати да нису као мој отац. Све најбоље и сузивот је двосмјерна улица никад само ста је вама неко урадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бале Баки

08.01.2018 15:00

Наводно је тренутно број Хрвата за несто испод 4000 доминантан над Босњацима,па су некаква вецина у граду. Ал кад томе додамоми око 5000 Срба добивамо проблем који има ХДЗ, и због којег Срби у Мостару не могу да буду равноправни са осталима. Јер ако гласају и као равноправни удју у власт они који сматрају да је Мостар столни град губе позиције. Зато и нема рјесења тог питања јер се ХДЗ-у јако свидја да буду презаступљени у свакој власти у односу на број становника а посебно у Мостару.

ОДГОВОРИТЕ