Mostar:Kako Srbi slave Božić

Pravoslavni Božić u Mostaru dočekuje blizu 5. 000 srpskih povratnika, a to je samo petina od preratnog stanovništva. Nezaposlenost, nemogućnost ostvarenja prava na rad, neki su od problema s kojima se suočavaju.

Bosna i Hercegovina 07.01.2018 | 10:36
Mostar:Kako Srbi slave Božić
Devedesettrogodišnja Cvijeta Bošnjak, Božić dočekuje sama i u teškim uslovima. Pre nekoliko dana posetili su je predstavnici srpskog prosvetnog kulturnog društva Prosvjeta i uručuili joj paket pomoći kako bi joj ulepšali i olakšali Božićne dane. Svaka pomoć joj mnogo znači, a Božić, priča, dočekuje skromno.

"Skuvam nešto malo bolje, lepše, pića kupim i eto, jer meni je samo gore kad je Božić, jer teško je, sama sam, nemam nikog", kaže Bošnjak.

Članovi SPKD Prosvjeta sa sedištem u Ćorovića kući, kao i svake godine sete se povratnika, obilaze ugrožene porodice i dele pakete s hranom i osnovnim potrepštinama.

"Ovo su dani kada se trebamo setiti tih ljudi, trebamo ih posetiti, progovoriti s njima. Ogromno je bogatstvo kad vi uđete u kuću kod nekoga kome niko nije ušao godinu dana. Obišli smo neka mesta oko Nevesinja i odneli smo poklone, ispraćeni smo sa suzama", otkriva Goran Kosanić, SPKD "Prosvjeta".

Pored egzistencijalnih problema, Srbi u Mostaru godinama ukazuju na težak položaj, tvrde politička koplja Bošnjaka i Hrvata lome se preko njihovih leđa.

"Pojedini neće da nas priznaju, mi nismo konstitutivan narod, zar to nije žalosno, praded mi je Mostarac i sad se ja moram osećati kao da nisam konstitutivan. Ja sam Mostarac i ja jesam konstitutivan za sebe, a to što oni neće da priznaju to je njihova stvar", žali se Kosanić, prenosi N1.

Smatra da je upravo to jedan od razloga, što se velika većina Srba nije vratila na područje Mostara.

Od nekadašnjih 25 hiljada Srba, u Mostaru ih je danas tek blizu 5 hiljada, većem povratku, smatraju mnogi, mogla bi doprineti izgradnja saborne crkve. Kraj radova na obnovi je blizu, zahvaljujući pomoći iz entiteta RS i Srbije, a potpuno bi trebala biti završena do 2020. godine kada eparhija slavi 800 godina od osnivanja.

Da bi njena obnova značajno mogla doprineti intenzivnijem povratku u Mostar i Hercegovinu, smatra mostarski paroh Radivoje Krulj. Naglašava da nesređena politička situacija u Mostaru, znatno otežava život svim građanima, pa i srpskim povratnicima.

"To je poseban simbol ovog grada, za pravoslavne ona je simbol života, simbol opstajanja, postojanja i kako se ona uzdiže i privodi kraju. Evo sad je građevinska faza, treba da se završi, krovna konstrukcija i centralna kupola da se pokrije i onda da krenemo sa ukrašavanjem", ističe Radivoje Krulj, mostarski paroh.

Gradnja Saborne crkve, u koju je dosad uloženo blizu 5 miliona KM, predstavlja povratak suživota u Mostar, tvrdi mostarski paroh, a ono što ga posebno raduje jeste činjenica što u njenoj obnovi učestvuju svi građani Mostara, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Izvor: N1
 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

jojo

07.01.2018 10:05

u mostar U Mostaru su konstitutivni samo pripadnici SDA i HDZa

ODGOVORITE
Name

rodeni

07.01.2018 10:40

Zato su Mostarci konstitutivni u skandinavskim zemljama

Name

Preseliti

07.01.2018 13:23

Rasprodati arapima sve i preseliti u Srbiju.

Name

Nada

07.01.2018 10:21

..,,a ono što ga posebno raduje jeste činjenica što u njenoj obnovi učestvuju svi građani Mostara, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.,, pa sad da to primjijenimo u ostalim mjestima.

ODGOVORITE
Name

nevesinje

07.01.2018 11:46

Zbog dogovora Dodika i covica srbi u Mostaru nisu ravopravan narod,to pitajte dodika.

ODGOVORITE
Name

Mile

07.01.2018 16:42

Raspitivao sam se o poreklu srpskih perzimena i srba resultaat je pokazao da je skoro 90% poreklom iz Hercegovine. moje misljenje je da bih Srbi trebali nazivati Hercegovinu Jerusalemom i tamo se vratiti a ne odlaziti u za Srbiju .

Name

Za Nevesinje

07.01.2018 17:59

Pravoslavci,cestit bozic,Iz Sarajeva.U pravu si 100%,komentar ti je ptavi.Mostar je trebalo da bude prestolica Herceg-B.,ali ih zeznu Sud u Hagu i piesma popijmo jos po jednu,pok.gen.Praljka koji nema ni razreda vojne skole.Nema vise ljubavi Dodika i Covica.Bice dobro i za povratnike srbe,samo nek se drze muslimana.

Name

Darko

07.01.2018 17:35

Volim te.

ODGOVORITE
Name

Srbi i Srbi

08.01.2018 09:58

Ima sigurno dobrih ljudi, ali ima i zlih. Gledam nju i sjetim se Bos. Petrovca 1992- kraj godine. Beskucnici u jednoj sobi, kuca protjeranog Muslimana. Moj otac kao obicno imao je napad ljutnje i trci van da zove Srbe da ubiju mene i mamu. Za njim moj brat. Sustize ga i sjeda na njega. Borba da ne ide van, jer smo svi mrtvi ako zovne. Takve Srbe ne zelim niti ovdje, a niti nigdje. Meni Srbi,m ako hoce da se druzimo, moraju dokazati da nisu kao moj otac. Sve najbolje i suzivot je dvosmjerna ulica nikad samo sta je vama neko uradio.

ODGOVORITE
Name

Bale Baki

08.01.2018 15:00

Navodno je trenutno broj Hrvata za nesto ispod 4000 dominantan nad Bosnjacima,pa su nekakva vecina u gradu. Al kad tome dodamomi oko 5000 Srba dobivamo problem koji ima HDZ, i zbog kojeg Srbi u Mostaru ne mogu da budu ravnopravni sa ostalima. Jer ako glasaju i kao ravnopravni udju u vlast oni koji smatraju da je Mostar stolni grad gube pozicije. Zato i nema rjesenja tog pitanja jer se HDZ-u jako svidja da budu prezastupljeni u svakoj vlasti u odnosu na broj stanovnika a posebno u Mostaru.

ODGOVORITE