Нема вриједности без рађања

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је у божићној посланици да српском народу ништа неће вриједити ни држава, нити уређени градови и села, ни економски напредак коме толико тежи, нити сва добра овога свијета, ако више умире него што се рађа и буде занемаривао заповијест.

Србија 07.01.2018 | 10:16
Нема вриједности без рађања
"Рађајте се и множите и напуните земљу и владајте њоме". Српски патријарх је подсјетио да прецима није било тешко да, током своје бурне историје, изнова, послије најтежих искушења и невоља, а некада и дословце из пепела, васпоставе државу, привреду, културу и све оно што их је одувијек чинило припадницима истински европске цивилизације, "јер су њихови домови били испуњени вјером, врлинама и снагом, док су им се дјеца изобилно рађала".

"Имајмо отуда на уму закон Господњи и опомињимо се нарочито заповести Божје дате прародитељима Адаму и Еви која гласи: `Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њоме`. Стога, љубљени у Христу Исусу, немојмо занемаривати испуњавање ове заповести. И сам Господ љубави својевољно пристаде да се оваплоти и поживи међу нама, а рођењем од Дјеве Марије занавек освети и даде смисао материнству и рађању", неведено је у божићној посланици.

Он је позвао вјерне да се у светим божићним данима усрдно моле за сву једновјерну браћу и сестре у отаџбини и расијању, а посебно да срцем и душом буду једно са многострадалним православним српским народом који вјерно чува и брани сваку стопу свете земље Косова и Метохије, која му је, да не заборави никада, дарована од Господа као вјечни залог.

Према његовим ријечима, бурна времена су долазила и пролазила, а за све то вријеме наши преци су у својим срцима неизбрисиво носили Пећку патријаршију, Грачаницу, Богородицу Љевишку, Бањску, Дечане, Свете архангеле и на хиљаде других светих олтара широм Косова и Метохије.

"Знали су и памтили ко је на ту свету земљу крочио још у давном седмом столећу и раније, како бележе византијске хронике. Знали су ко је остављао записе на грнчарији из 9. века и ко је отварао прве школе при манастирима, писао књиге, живописао фреске и иконе, зидао храмове, отварао прве болнице, писао словенске књиге", подсјетио је патријарх српски.

Он је нагласио да су наши преци знали и да је велики рашки жупан Вукан у 11. вијеку одбранио град Звечан, као што су знали који су владари из лозе Немањића, Лазаревића, Бранковића, Петровића, Обреновића и Карађорђевића подизали светиње широм српске земље.

"Све су то знали наши преци, браћо и сестре, а знамо то и ми, њихови потомци. Знамо још нешто. Знамо да је на Косову и Метохији остао наш напаћени народ да мученички исповеда своју свету православну веру и храбро сведочи своје српско име. Знамо, као што и они знају, и не заборављамо ништа од свега тога, јер су Косово и Метохија наш Јерусалим, наша света земља. И зато можемо да, заједно са псалмопојцем Давидом, молитвено обећамо: `Ако заборавим тебе, Јерусалиме - ако заборавим тебе, Косово и Метохијо - нека ме заборави десница моја`", навео је патријарх српски.

Он је упозорио да су православни, не само на Косову и Метохији, него и другдје, суочени са искушењима.

"Посебно данас, Богомладенац Христос подстиче да ми, православни хришћани и деца Цркве, Његовом благодаћу оснажени, без обзира на то како се други односе према нама било где, у отаџбини, окружењу и васцелом свету, свима узвраћамо, по заповести Божјој, братски и пријатељски, ма које вере и народности они били, знајући да нас Бог љубави пита шта ми чинимо другима, а не шта други чине нама", рекао је патријарх Иринеј.

Он је нагласио да се на дан када Пресвјета Дјева Марија рађа Превјечнога Бога, треба молити за све људе, а нарочито за младе, намучене страшним пороцима наркоманије, алкохолизма, разврата, љењости, гњева, среброљубља, зависти, гордости, неумјерености, безосјећајности и свим другим пороцима који, обећавајући привидну радост, заправо унижавају боголико достојанство човјека и чине га робом.

"Злоупотреба дарова Божјих и потенцијала које имамо, као и избор погрешног стила живота, раслабљује и разара нашу слободу, ниподаштава нашу личност, производи осећај празнине и бесмисла и напослетку, води у духовно ропство. Слобода је, драга наша децо духовна, слобода за Христа, за другога, за живот и здравље. слобода за вечност. Такву слободу нам може дати једино Бог, јер је управо Он слобода, смелост и снага", указао је патријарх српски.

Он је нагласио да се блага вијест рођења Христовог данас објављује и свијету у којем звецка оружје, у којем се спроводи насиље над појединцима и народима, у којем владају неједнакост и социјална неправда, у којем су невина дјеца жртве ратних сукоба, различитих врста злоупотреба и глади, над којим је свакодневно надвијена нуклеарна пријетња.

"Иако забринути, не губећи наду, молимо се Витлејемском Богомладенцу да просветли таму и окрене добру оне који држе полуге моћи у својим рукама. Не бојмо се. Уместо овоземаљских брига и страха, молимо се да мир Божји данас испуни наша срца. То је мир који није пасивност и равнодушност него динамична, стваралачка и, поврх свега, непрестано активна сила која има моћ да преображава, као и да доноси спасење не само нама већ и људима око нас", рекао је патријарх српски.

Он је поручио да "Бог који је са нама - Емануил јесте управо тај мир кроз који долази мир Царства небеског".

"Славећи данашњи празник, помолимо се да срца наша постану Витлејемска пећина у којој се рађа Христос Син Божји, како бисмо и ми, обасјани светлошћу витлејемске звезде, просвећени мудрошћу мудраца са Истока, надахнути Духом Светим, који је осенио Мајку над мајкама и умирио немире праведнога Јосифа, смело клицали на све четири стране света, објављујући долазак Онога који нас спасава", поручио је Његова светост патријарх српски Иринеј у божићној посланици.

Извор: Агенције

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Карадоз

07.01.2018 09:44

Како да се монзе јер кад подјеле мјесецна примања на тридесет дана виде да им није остало за радјање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тале

07.01.2018 10:48

Оно сто је требало дати мајкама и дјеци то поједосе предсједник ,премијерка њихови кумови и њихова дјеца.потросисе возуци се авионима и хеликоптерима а ви гласаци лизите пастету.

Name

Ре Карађоз

07.01.2018 11:03

Вјерујем да није потрошачка корпа главни разлог "бијеле куге" Чињеница да позитиван прираштај имамо на КОСМЕТУ сама по себи говори доста тога. Ја ћу се усудити да кажем да би стање нације било далеко боље ако би се десило следеће, а то је по мени да се неко од садашњих епископа у старосној доби између 40 и 50 година живота закуне на јеванђеље да ће уколико би којим случалем и вољом духа светог он буде изабран за следећег патријарха први његов корак да буде трајно враћање у Манастир Пећке Патријаршије гдје је Свети нам Сава рекао да столује Српски Патријарх, а други корак да ће му бити удаљавање од политичара, макар они изборе добијали снагом и вољом светог духа, а не изборним преварама. Дубоко сам убијеђен да би евентуалан такав сценарио увелико поправио нам национални дух и подигао мало са дна на коме смо задњих година. Мир Божији и Христос се роди . . .

Name

За те Карадјоз

07.01.2018 11:25

Свака част за коментар. Ваистину се роди!

Name

Предавање

07.01.2018 13:27

А да ви висости одрзите предавање о давању у неком парламенту.Онима који имају.

Name

Један од стотина хиљада нормалних Србс

07.01.2018 14:32

Ваше Високо Преосвештенство, у праву сте, али да би смо вам вјеровали и послушали урадите Ви и Црква нешто за Српски народ. За почетак смијените нам оног епископа Григорија, да не брука Вас и Цркву, а ни Српски народ. На све више личи него на високо свештено лице. Улићете нам наду и вјеру!

Name

Пикси

07.01.2018 09:45

Да Бог свима подари здравље и мир у души! Посебно властодржцима желим да схвате свој народ људскије него до сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

07.01.2018 12:59

Зао ми је брате али никада молитве нису могле помоци на ову тему

Name

корни

07.01.2018 15:41

А кад су то молитве помогле?

Name

Ре корни

07.01.2018 16:59

Само сам пожелио добро!

Name

Босњак

07.01.2018 10:37

Ниједан вјерски лидер не позива приватнике да повецају плате радницима и да олаксаји зивот обицним смртницима, ста ако се и радја висе нас од тога це само Њемацка да има користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бора

07.01.2018 10:37

На истоку старе прице на западу ниста ново

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

07.01.2018 11:21

То је исто да промовисем оперу а немам гласа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

07.01.2018 12:34

НАЖАЛОСТ,ПОРУКА ИРИНЕЈЕ,НИЈЕ ДОБРО СХВАЧЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амин

07.01.2018 21:02

А ти си га као разумио?Просто прица патријарх нас.Радајте се Срби да бих имао висе овцица које це давати новац за насу повластену касту и да кад додје вријеме да вратимо насу свету земљу да има висе топовског меса.Обицни људи,а посебно омладина је гресна ,а власт и попови( из својих вила,с јахти и мерцедеса) им показује прави пут.

Name

Хмм

07.01.2018 13:59

Колико ти попе имаш дјеце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

07.01.2018 14:54

Сто висе потросаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

07.01.2018 15:32

Неце данасње дјевојке да радјају кваре фигуру а и обавезе су то. Ја могу да храним 10 дјеце ал кад упознас дјевојку и поцнес на ту тему само казу даси старомодан и да то њих сада неинтересује вец тамо касније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТразимоРјесењеНеКривце

07.01.2018 16:54

Није довољно радјање па одлазак у Аустрију и Канаду. Висе се дјеце Српске роди у Торонту и Бецу него у РС, треба створити услове да млади и способни остану ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

07.01.2018 17:00

Услов за заснивање бројне породице је елономска стабилност и независносст,а не добре донацине центра за социјално.Тако размисљају нормални и хумани људи! Назалост углавном бројне породице су ослоњене на центар за социјални рад и углавном су то родитељи са одредјеним поремецајима,то није ресење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

07.01.2018 18:15

Разлика измедју Иринеја и Павла је ко измедју земље и неба.

ОДГОВОРИТЕ