Nema vrijednosti bez rađanja

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u božićnoj poslanici da srpskom narodu ništa neće vrijediti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko teži, niti sva dobra ovoga svijeta, ako više umire nego što se rađa i bude zanemarivao zapovijest.

Srbija 07.01.2018 | 10:16
Nema vrijednosti bez rađanja
"Rađajte se i množite i napunite zemlju i vladajte njome". Srpski patrijarh je podsjetio da precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, iznova, poslije najtežih iskušenja i nevolja, a nekada i doslovce iz pepela, vaspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvijek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije, "jer su njihovi domovi bili ispunjeni vjerom, vrlinama i snagom, dok su im se djeca izobilno rađala".

"Imajmo otuda na umu zakon Gospodnji i opominjimo se naročito zapovesti Božje date praroditeljima Adamu i Evi koja glasi: `Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njome`. Stoga, ljubljeni u Hristu Isusu, nemojmo zanemarivati ispunjavanje ove zapovesti. I sam Gospod ljubavi svojevoljno pristade da se ovaploti i poživi među nama, a rođenjem od Djeve Marije zanavek osveti i dade smisao materinstvu i rađanju", nevedeno je u božićnoj poslanici.

On je pozvao vjerne da se u svetim božićnim danima usrdno mole za svu jednovjernu braću i sestre u otadžbini i rasijanju, a posebno da srcem i dušom budu jedno sa mnogostradalnim pravoslavnim srpskim narodom koji vjerno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije, koja mu je, da ne zaboravi nikada, darovana od Gospoda kao vječni zalog.

Prema njegovim riječima, burna vremena su dolazila i prolazila, a za sve to vrijeme naši preci su u svojim srcima neizbrisivo nosili Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Bogorodicu LJevišku, Banjsku, Dečane, Svete arhangele i na hiljade drugih svetih oltara širom Kosova i Metohije.

"Znali su i pamtili ko je na tu svetu zemlju kročio još u davnom sedmom stoleću i ranije, kako beleže vizantijske hronike. Znali su ko je ostavljao zapise na grnčariji iz 9. veka i ko je otvarao prve škole pri manastirima, pisao knjige, živopisao freske i ikone, zidao hramove, otvarao prve bolnice, pisao slovenske knjige", podsjetio je patrijarh srpski.

On je naglasio da su naši preci znali i da je veliki raški župan Vukan u 11. vijeku odbranio grad Zvečan, kao što su znali koji su vladari iz loze Nemanjića, Lazarevića, Brankovića, Petrovića, Obrenovića i Karađorđevića podizali svetinje širom srpske zemlje.

"Sve su to znali naši preci, braćo i sestre, a znamo to i mi, njihovi potomci. Znamo još nešto. Znamo da je na Kosovu i Metohiji ostao naš napaćeni narod da mučenički ispoveda svoju svetu pravoslavnu veru i hrabro svedoči svoje srpsko ime. Znamo, kao što i oni znaju, i ne zaboravljamo ništa od svega toga, jer su Kosovo i Metohija naš Jerusalim, naša sveta zemlja. I zato možemo da, zajedno sa psalmopojcem Davidom, molitveno obećamo: `Ako zaboravim tebe, Jerusalime - ako zaboravim tebe, Kosovo i Metohijo - neka me zaboravi desnica moja`", naveo je patrijarh srpski.

On je upozorio da su pravoslavni, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i drugdje, suočeni sa iskušenjima.

"Posebno danas, Bogomladenac Hristos podstiče da mi, pravoslavni hrišćani i deca Crkve, NJegovom blagodaću osnaženi, bez obzira na to kako se drugi odnose prema nama bilo gde, u otadžbini, okruženju i vascelom svetu, svima uzvraćamo, po zapovesti Božjoj, bratski i prijateljski, ma koje vere i narodnosti oni bili, znajući da nas Bog ljubavi pita šta mi činimo drugima, a ne šta drugi čine nama", rekao je patrijarh Irinej.

On je naglasio da se na dan kada Presvjeta Djeva Marija rađa Prevječnoga Boga, treba moliti za sve ljude, a naročito za mlade, namučene strašnim porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, ljenjosti, gnjeva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumjerenosti, bezosjećajnosti i svim drugim porocima koji, obećavajući prividnu radost, zapravo unižavaju bogoliko dostojanstvo čovjeka i čine ga robom.

"Zloupotreba darova Božjih i potencijala koje imamo, kao i izbor pogrešnog stila života, raslabljuje i razara našu slobodu, nipodaštava našu ličnost, proizvodi osećaj praznine i besmisla i naposletku, vodi u duhovno ropstvo. Sloboda je, draga naša deco duhovna, sloboda za Hrista, za drugoga, za život i zdravlje. sloboda za večnost. Takvu slobodu nam može dati jedino Bog, jer je upravo On sloboda, smelost i snaga", ukazao je patrijarh srpski.

On je naglasio da se blaga vijest rođenja Hristovog danas objavljuje i svijetu u kojem zvecka oružje, u kojem se sprovodi nasilje nad pojedincima i narodima, u kojem vladaju nejednakost i socijalna nepravda, u kojem su nevina djeca žrtve ratnih sukoba, različitih vrsta zloupotreba i gladi, nad kojim je svakodnevno nadvijena nuklearna prijetnja.

"Iako zabrinuti, ne gubeći nadu, molimo se Vitlejemskom Bogomladencu da prosvetli tamu i okrene dobru one koji drže poluge moći u svojim rukama. Ne bojmo se. Umesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božji danas ispuni naša srca. To je mir koji nije pasivnost i ravnodušnost nego dinamična, stvaralačka i, povrh svega, neprestano aktivna sila koja ima moć da preobražava, kao i da donosi spasenje ne samo nama već i ljudima oko nas", rekao je patrijarh srpski.

On je poručio da "Bog koji je sa nama - Emanuil jeste upravo taj mir kroz koji dolazi mir Carstva nebeskog".

"Slaveći današnji praznik, pomolimo se da srca naša postanu Vitlejemska pećina u kojoj se rađa Hristos Sin Božji, kako bismo i mi, obasjani svetlošću vitlejemske zvezde, prosvećeni mudrošću mudraca sa Istoka, nadahnuti Duhom Svetim, koji je osenio Majku nad majkama i umirio nemire pravednoga Josifa, smelo klicali na sve četiri strane sveta, objavljujući dolazak Onoga koji nas spasava", poručio je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej u božićnoj poslanici.

Izvor: Agencije

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Karadoz

07.01.2018 09:44

Kako da se monze jer kad podjele mjesecna primanja na trideset dana vide da im nije ostalo za radjanje.

ODGOVORITE
Name

Tale

07.01.2018 10:48

Ono sto je trebalo dati majkama i djeci to pojedose predsjednik ,premijerka njihovi kumovi i njihova djeca.potrosise vozuci se avionima i helikopterima a vi glasaci lizite pastetu.

Name

Re Karađoz

07.01.2018 11:03

Vjerujem da nije potrošačka korpa glavni razlog "bijele kuge" Činjenica da pozitivan priraštaj imamo na KOSMETU sama po sebi govori dosta toga. Ja ću se usuditi da kažem da bi stanje nacije bilo daleko bolje ako bi se desilo sledeće, a to je po meni da se neko od sadašnjih episkopa u starosnoj dobi između 40 i 50 godina života zakune na jevanđelje da će ukoliko bi kojim slučalem i voljom duha svetog on bude izabran za sledećeg patrijarha prvi njegov korak da bude trajno vraćanje u Manastir Pećke Patrijaršije gdje je Sveti nam Sava rekao da stoluje Srpski Patrijarh, a drugi korak da će mu biti udaljavanje od političara, makar oni izbore dobijali snagom i voljom svetog duha, a ne izbornim prevarama. Duboko sam ubijeđen da bi eventualan takav scenario uveliko popravio nam nacionalni duh i podigao malo sa dna na kome smo zadnjih godina. Mir Božiji i Hristos se rodi . . .

Name

Za te Karadjoz

07.01.2018 11:25

Svaka čast za komentar. Vaistinu se rodi!

Name

Predavanje

07.01.2018 13:27

A da vi visosti odrzite predavanje o davanju u nekom parlamentu.Onima koji imaju.

Name

Jedan od stotina hiljada normalnih Srbs

07.01.2018 14:32

Vaše Visoko Preosveštenstvo, u pravu ste, ali da bi smo vam vjerovali i poslušali uradite Vi i Crkva nešto za Srpski narod. Za početak smijenite nam onog episkopa Grigorija, da ne bruka Vas i Crkvu, a ni Srpski narod. Na sve više liči nego na visoko svešteno lice. Ulićete nam nadu i vjeru!

Name

Piksi

07.01.2018 09:45

Da Bog svima podari zdravlje i mir u duši! Posebno vlastodržcima želim da shvate svoj narod ljudskije nego do sad.

ODGOVORITE
Name

Realno

07.01.2018 12:59

Zao mi je brate ali nikada molitve nisu mogle pomoci na ovu temu

Name

korni

07.01.2018 15:41

A kad su to molitve pomogle?

Name

Re korni

07.01.2018 16:59

Samo sam poželio dobro!

Name

Bosnjak

07.01.2018 10:37

Nijedan vjerski lider ne poziva privatnike da povecaju plate radnicima i da olaksaji zivot obicnim smrtnicima, sta ako se i radja vise nas od toga ce samo Njemacka da ima koristi.

ODGOVORITE
Name

Bora

07.01.2018 10:37

Na istoku stare price na zapadu nista novo

ODGOVORITE
Name

055

07.01.2018 11:21

To je isto da promovisem operu a nemam glasa!

ODGOVORITE
Name

007

07.01.2018 12:34

NAŽALOST,PORUKA IRINEJE,NIJE DOBRO SHVAČENA.

ODGOVORITE
Name

Amin

07.01.2018 21:02

A ti si ga kao razumio?Prosto prica patrijarh nas.Radajte se Srbi da bih imao vise ovcica koje ce davati novac za nasu povlastenu kastu i da kad dodje vrijeme da vratimo nasu svetu zemlju da ima vise topovskog mesa.Obicni ljudi,a posebno omladina je gresna ,a vlast i popovi( iz svojih vila,s jahti i mercedesa) im pokazuje pravi put.

Name

Hmm

07.01.2018 13:59

Koliko ti pope imaš djece?

ODGOVORITE
Name

Naravno

07.01.2018 14:54

Sto vise potrosaca.

ODGOVORITE
Name

Maxo

07.01.2018 15:32

Nece danasnje djevojke da radjaju kvare figuru a i obaveze su to. Ja mogu da hranim 10 djece al kad upoznas djevojku i pocnes na tu temu samo kazu dasi staromodan i da to njih sada neinteresuje vec tamo kasnije.

ODGOVORITE
Name

TrazimoRjesenjeNeKrivce

07.01.2018 16:54

Nije dovoljno radjanje pa odlazak u Austriju i Kanadu. Vise se djece Srpske rodi u Torontu i Becu nego u RS, treba stvoriti uslove da mladi i sposobni ostanu tu.

ODGOVORITE
Name

055

07.01.2018 17:00

Uslov za zasnivanje brojne porodice je elonomska stabilnost i nezavisnosst,a ne dobre donacine centra za socijalno.Tako razmisljaju normalni i humani ljudi! Nazalost uglavnom brojne porodice su oslonjene na centar za socijalni rad i uglavnom su to roditelji sa odredjenim poremecajima,to nije resenje!

ODGOVORITE
Name

Hm

07.01.2018 18:15

Razlika izmedju Irineja i Pavla je ko izmedju zemlje i neba.

ODGOVORITE