Бољи односи Срба и Бошњака

Предсједник Србије Александар Вучић одбацио је у суботу тврдње да у односима Србије и Хрватске постоје провокације српске стране и поручио да је увијек спреман за посјету Загребу, сусрет и разговор с хрватском колегицом Колиндом Грабар Китаровић.

Србија 06.01.2018 | 17:27
Бољи односи Срба и Бошњака
Вучић је у интервјуу за београдски лист Курир оцијенио како су српско-хрватски односи, те српско-албански односи "кичма и леђна мождина на Балкану".

"Спреман сам увијек разговарати с Колиндом Грабар Китаровић. Лично је поштујем, никад нисмо прелазили границе пристојности и укуса у размјени наших аргумената. Ја сам отворен за разговор, да кажемо отворено једни другима што имамо. Нема проблема", поручио је Вучић.

На питање "зашто се стално чини" да и Србија и Хрватска "имају политику провокација", Вучић је одговорио противпитањем: "А које су то провокације биле са наше стране?" и оцијенио да су одговори из Београда Загребу "ријетко били" његови одговори.

"Ријетко су то били моји одговори. Ако ви сматрате да је одговор и страшна увреда то што сам на питање хрватских медија о несталим особама рекао да ћемо учинити све што можемо да помогнемо поридацама несталих у Хрватској. Да пронађемо било какве трагове, као што смо радили у вези са Сотином", рекао је Вучић, замјеривши што се тема несталих диже на висок политички ниво.

"Али немојте то подизати на ту политички ниво јер је и даље више несталих Срба него Хрвата. То је чињеница. И ако је то увреда, онда ми кажете да сам погријешио, да сам некога увриједио. А немојте ми само говорити да има сукоба и трвења јер не постоје", рекао је предсједник Србије. Он је поновио неке раније замјерке Хрватској, међу осталим да је у закону о бранитељима Србија оцјењена агресором, и рекао како таквих провокација у Србији нема.

"Не желимо се свађати. Хоћу ићи у Загреб, хоћу разговарати. Хоћу се договарати о многим стварима", рекао је Вучић и подсјетио да је Београд одговорио на захтјеве Хрватске и хрватске заједнице у Србији о обнови куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину, отварању музичког одјела у школи у Сонти, асфалтирању улица у Таванкуту, финансирању медија Хрватска ријеч у Суботици.

На питање да прокоментарише ситуацију у БиХ у изборној години, он је нагласио како се нада бољим односима Срба и Бошњака, оцијенивши добре односе Срба и Хрвата у БиХ као "неку врсту парадокса" у поређењу с односима на релацији Београд-Загреб.

"Надам се миру, стабилности, бољим, отвореним и коректнијим односима између Срба и Бошњака. Односи Срба и Хрвата у БиХ су већ веома добри. То јест нека врста парадокса - с једне стране имамо Хрватску, гдје су провокације честе, а у БиХ су Хрвати коректни према нама и нема тензија", оцијенио је предсједник Србије у интервјуу за београдски лист Курир.

По његовом увјерењу, "Срби и Хрвати у БиХ себе доживљавају као угрожене категорије становништва" и отуд је међу њима другачији однос.

Вучић је оцијенио и да ће у 2018. за Србију бити важно да покуша нормализовати односе с косовским Албанцима.

"За нас је важно да покушамо с Албанцима постићи договор. Срби и Албанци представљају два најмногољуднија народа на западном Балкану", рекао је Вучић, поручивши и како је свјестан да ће било каквом договору постојати снажни отпори на обје стране.

(Курир)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Вучићу

06.01.2018 16:53

Да није Милорад Додик угрожен? Ко је крив за исељавање ,белу кугу ? Увек је неко други крив .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његос

06.01.2018 19:34

"Пуцхина је стока једна грдна" Казе Његос и мног великани послије њега. Ускогрудост, нетолерантност, неразумијевање, нерад.... тјерају људе са брдовитог Балкана. Политицари су само производ такве климе, сви се морамо мијењати на боље да бих сутра збиља свима било боље.

Name

моко

06.01.2018 22:32

шта човјек изјављује то је страшно, он се упецао на Додикову причу, он каже да се Срби и Хрвати у БиХ као добро слажу, не да се не слажу, сарадња им је мизерна, рекао би да је нема уопште, Нису Додик и Човић =два народа. Обичан народ Бошњаци и Срби се сасвим коректно слажу, нема готово никаквих проблема, то је истина Вучићу. Сретан Божић свима који славе.

Name

Ре

07.01.2018 02:00

Немогуце ста изјављује Вуциц.Управо Хрвати у његовом родном крају недају Србима конститутивност а Босњаци дају.На терену сасвим друга слика управо се Босњаци и Срби добро слазу у свакодневном зивоту.Сретан вам Бозиц.

Name

бајкер

07.01.2018 06:25

Вуциц је нови Баја у Србији . Све је он само не цовјек. Кад се појавио Зоран Дзиндзиц знало се да неце дугу. Срби воле ове лосије јер им то прилици.

Name

Вуле

06.01.2018 17:01

Однос Срба и Хрвата у Босни су добри зато сто су Додик и цовиц се удтузили два манипуланта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

06.01.2018 20:48

Срби и Хрвати немају однос у Босни осим оног у Херцеговини гдје Срби не постоје зато сто их Хрвати мајоризирају. Однос два кримоса Цовица и Додика је добар и то је искљуциво њихов приватни однос који народу ниста не помазе.

Name

Ревис

06.01.2018 21:00

Наравно да су им односи добри, везе ицх зеља да парцају БОСНУ па припајају (Србији Хрватској). Узалуд вам труд свираци.

Name

Три у један

06.01.2018 17:59

Овај је предсједник владе, министар вањских послова, предсједник републике, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@3у1

06.01.2018 19:14

Нажалост то је тачно, Вучић помало преузима све полуге власти у Србији, изгледа да се рађа нови Баја у Србији. Влада Србије и премијер-ка су најобичнији фикуси по ћошковима.

Name

драго

06.01.2018 19:29

Мора да је одустао 100 за једног,па се нада бољим односима с бошњацима

Name

Турбоскара

06.01.2018 18:52

Вучићи не како .Привидан си све ти је пупољак остави бих и рс гдје ти је Косова а питали те исто за пар година за војводину а и за сандјак.У погрешно коло си се уфатио.Дочети баја главе .Има Србија и превише своји проблема .да би се петлљала и рјешавала наше Неможеш рјешити Косово и југ Србије а причама дупље приче на коју свака на сваку личе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

06.01.2018 19:26

Односи између Срба и Бошњака ,међу обичним народом,су одлични.Боље се слажу него Срби и Хрвати или Срби и Албанци.Ја сам Бошњак и имам бар 20 пријатеља Срба на које се могу ослонити и поуздати.То међу Хрватима немам - искрен да будем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.01.2018 22:10

Са постовањем Сарајлија за искрен коментар.

Name

драго

07.01.2018 06:29

Небих рекао да је искрен,обзиром на искуство.

Name

Реган

07.01.2018 09:05

Ја и мој друг Рамо радимо заједно,помаземо се и нема никаквих проблема,обицни људи имају исте муке,како прехранити дјецу,а они бизони политицари опет гледају како све узети себи...

Name

МИРОЉУБ

06.01.2018 19:31

ЗАСТО СУ ДОБРИ ЗАТО СТО ЈЕ ДОДИК ХРВАЦКОГ ПОРИЈЕКЛА ДОБРО СЕ ЗНА КОМУ ЈЕ ДЈЕД И НЕМА ДИЛЕМЕ АЛ НИЈЕ ТО НИ БИТНО БИТНО ЈЕ ДАСЕ БРАЦА СРБИ И ХРВАТИ СЛОЗЕ И ПАЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стани бре болан..

06.01.2018 20:16

А шта са корупцијом, са пљачком невиђеном, рекетом и отимачином, хоботницама, силним злоупотребама власти и овлаштења, цецама и цицама проистеклим из пљачке и опљачканих...??!! Треба ли да се то у сусједној опљачканој, осиромашеној земљи (као твоја што је) подржава, подстиче, потпомаже, охрабрује, да се славе они што за славу нису, нељуди да се издижу изнад људи...??!! Еј бре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БМW X5

06.01.2018 20:47

Ста прицас ти какви односи срба и хрвата? Срби са хрватима немају скоро никакав контакт мислим измедју обицицног народа, једино кад херцеговацки доставници робе додју у бањалуку па иду од теговине до теговине. Добре односе имају само кримоси додик и цовиц и ти то вуцицу продајес народу муда под бубреге. Далеко бољи односи постоје измедју обоцног цовјека босњака и срба то је факт који елита неце да види

ОДГОВОРИТЕ
Name

БМW 5

07.01.2018 08:02

Тацно тако

Name

ре БМW x5

07.01.2018 13:55

Ова изјава је скандалозна, Вучић поистовјећује народе са два политичара, за њега су Додиг и Човић Срби и Хрвати, срамна и скандалозна изјава. Знам 100% да су херцеговачки Хрвати најкомпликованији људи у овом дијелу Европе, са њима постоји само трговинска сарадња и ништа друго. "Обичан" народ, Срби и Бошњаци се врлодобро, рекао би и одлично слажу, нема никаквих проблема.

Name

К

06.01.2018 21:58

До Вуцица је да буду добри односи.Само да мало мање подрзаваДодика.Сто се тице односа Додика иЦовица имају исти циљ пдјела БиХ.Зато сто имају први Србију А други Храваску.Тоје показала тузба уХагу исастанци Фрање и Слобе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но

07.01.2018 03:20

Највеце куга су додик и цовиц све коце да недодје правно дрзава а доце кад тад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба1111цц

07.01.2018 08:11

Срби и Хрвати се добро слазу и ту постоји концензус да је било каква БИХ непотребна и немогуца.Измедју Срба и Хрвата постоји концензус да је потребна мирна дисолуција БИХ.Сада само цекамо да се муслимани отријезне и онда се моземо окренути нормалном зивоту,јурењу лопова свако својих,економији итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре баба1111цц

07.01.2018 13:57

Значи, ти си за Дејтон 2, је ли тако?

Name

К

07.01.2018 14:23

Како дасе отрзне муслимани.Онису трезни само недају.своје Ако це те делит подели те целу републику српску пà федерацију .

Name

Демагогија и блеф..

07.01.2018 08:43

Вјеровати или се смијати, веровати или се смејати..!! Ништа ново, завапи Јово. Ма све опет исто, жали се Ристо. Али, шта фали, ебеш народ, важно је да се римује, тјеши их Средоје. И одоше у кафану 14.спрата, поједоше, попише, ништа не платише, само потписаше. Навикли тако.

ОДГОВОРИТЕ