Бадњи дан широм Српске

Српска православна црква прославља данас Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа - Божић.

Република Српска 06.01.2018 | 16:20
Бадњи дан широм Српске
Службама бденија и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство. 

Бадњи дан и Бадње вече 6. јануара славе све православне цркве и вјерници који поштују Јулијански календар - Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти. Бадњи дан се обиљежава широм Републике Српске.

Бадњи дан обиљежава се традиционално сјечом бадњака, вожњом и дочеком пред храмовима, а касније и освештањем и налагањем. Тако је било данас у највећем граду Српске.



Традиционално и у Источном Сарајеву.



Поводом најрадоснијег хришћанског празника - Божића, свештеници Црквене општине Модрича уручили су данас печенице за 25 социјално угрожених породица у Модричи. Славило се и у Градишци.



У Прњавору је данас обављено освештање и налагање бадњака испред Храма Светог великомученика Георгија, док ће овај обичај у већини цркава у сеоском подручју бити обављен у касним послијеподневним часовима. Свечано и у Брчком.



Бадњи дан у Милићима се, уз припрему божићне печенице, годинама обиљежава тако што кроз сва мјеста насељена српским становништвом прође црквени бадњак, који ће вечерас бити наложен у порти Храма Светог Николе. У Вишеграду се славило у складу са обичајима мјештана, али и бројних грађана који су након 1996. године доселили у овај крај.



У Цркви Светог великомученика Пантелејмона на Хан Пијеску вечерас, на Бадње вече, бића служена вечерња служба, а потом ће у порти храма бити освештани и наложени бадњаци. Свечано је обиљежен и Бадњи дан. Исто је било и на југу Републике Српске.



Мирис печенице ширио се данас и Подрињем.



Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас на Бадњи дан Свету архијерејску литургију у Храму Светих апостола Петра и Павла у Бијељини. Социјално угроженима су подијељене печенице.



Припремајући се за велики празник родјење Богомладенца Исуса Христа – Божића, данас је и у србачкој општини прослављен Бадњи дан у складу са традицијом и обичајима нашег народа.



Срећан Бадњи дан жели вам ваша БН телевизија.

БН телевизија

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Емир Градацац

06.01.2018 15:48

Искрено и од срца , свим православцима сретан Бозиц и да га проведу у среци , здрављу и весељу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.01.2018 20:46

Хвала комсија,зив и здрав ти нама бијо.

Name

драго

06.01.2018 16:19

Сретан Бадњи дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

цовјек

06.01.2018 17:24

СРЕТНО БАДЊЕ ВЕЦЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко Илијашевић

06.01.2018 17:47

Сретан Божић свим србима!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана Илијашевић

06.01.2018 17:49

Сретан Божић свим србима и породицама Вуцетиц и Цоловиц!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

06.01.2018 18:19

Бадњак нема никакве везе са изворном Библијом.Пагански обицај.Славити родјење Исуса у ово доба године а Исус родјен у јесен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАНЕ ДЈЕРИЦ

07.01.2018 05:21

МИР БОЗИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Name

Православна Српска Дијаспора.

07.01.2018 06:14

Мир Бози,Христос Се Роди.Свим Србима Од Уне До Дрине Сртецан И Богом Благосовен Нај радоснији Православни Хрисцански Празник Бозиц.Дага Умиру Јединству Слози Прославимо Драгимоји Пријатељи Нема Боље Вере Од Хрисцанске.Дацувамо Традицију Којајеод Памтивека Остала Од Наасих Пра Предака Сујундједова И Прандједова Умиру И Братској Слози Дапрославимо Идаславимо Намногаја Љета Увекове Векова....Христосе Роди.Браца Српске Дијаспоре.

ОДГОВОРИТЕ