Badnji dan širom Srpske

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista - Božić.

Republika Srpska 06.01.2018 | 16:20
Badnji dan širom Srpske
Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo. 

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar - Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti. Badnji dan se obilježava širom Republike Srpske.

Badnji dan obilježava se tradicionalno sječom badnjaka, vožnjom i dočekom pred hramovima, a kasnije i osveštanjem i nalaganjem. Tako je bilo danas u najvećem gradu Srpske.



Tradicionalno i u Istočnom Sarajevu.



Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića, sveštenici Crkvene opštine Modriča uručili su danas pečenice za 25 socijalno ugroženih porodica u Modriči. Slavilo se i u Gradišci.



U Prnjavoru je danas obavljeno osveštanje i nalaganje badnjaka ispred Hrama Svetog velikomučenika Georgija, dok će ovaj običaj u većini crkava u seoskom području biti obavljen u kasnim poslijepodnevnim časovima. Svečano i u Brčkom.



Badnji dan u Milićima se, uz pripremu božićne pečenice, godinama obilježava tako što kroz sva mjesta naseljena srpskim stanovništvom prođe crkveni badnjak, koji će večeras biti naložen u porti Hrama Svetog Nikole. U Višegradu se slavilo u skladu sa običajima mještana, ali i brojnih građana koji su nakon 1996. godine doselili u ovaj kraj.



U Crkvi Svetog velikomučenika Pantelejmona na Han Pijesku večeras, na Badnje veče, bića služena večernja služba, a potom će u porti hrama biti osveštani i naloženi badnjaci. Svečano je obilježen i Badnji dan. Isto je bilo i na jugu Republike Srpske.



Miris pečenice širio se danas i Podrinjem.



Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas na Badnji dan Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bijeljini. Socijalno ugroženima su podijeljene pečenice.



Pripremajući se za veliki praznik rodjenje Bogomladenca Isusa Hrista – Božića, danas je i u srbačkoj opštini proslavljen Badnji dan u skladu sa tradicijom i običajima našeg naroda.



Srećan Badnji dan želi vam vaša BN televizija.

BN televizija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Emir Gradacac

06.01.2018 15:48

Iskreno i od srca , svim pravoslavcima sretan Bozic i da ga provedu u sreci , zdravlju i veselju

ODGOVORITE
Name

re

06.01.2018 20:46

Hvala komsija,ziv i zdrav ti nama bijo.

Name

drago

06.01.2018 16:19

Sretan Badnji dan

ODGOVORITE
Name

covjek

06.01.2018 17:24

SRETNO BADNJE VECE !

ODGOVORITE
Name

Marinko Ilijašević

06.01.2018 17:47

Sretan Božić svim srbima!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Ljiljana Ilijašević

06.01.2018 17:49

Sretan Božić svim srbima i porodicama Vucetic i Colovic!!!!

ODGOVORITE
Name

Svedska

06.01.2018 18:19

Badnjak nema nikakve veze sa izvornom Biblijom.Paganski obicaj.Slaviti rodjenje Isusa u ovo doba godine a Isus rodjen u jesen.

ODGOVORITE
Name

RANE DJERIC

07.01.2018 05:21

MIR BOZIJI HRISTOS SE RODI!

Name

Pravoslavna Srpska Dijaspora.

07.01.2018 06:14

Mir Bozi,Hristos Se Rodi.Svim Srbima Od Une Do Drine Srtecan I Bogom Blagosoven Naj radosniji Pravoslavni Hriscanski Praznik Bozic.Daga Umiru Jedinstvu Slozi Proslavimo Dragimoji Prijatelji Nema Bolje Vere Od Hriscanske.Dacuvamo Tradiciju Kojajeod Pamtiveka Ostala Od Naasih Pra Predaka Sujundjedova I Prandjedova Umiru I Bratskoj Slozi Daproslavimo Idaslavimo Namnogaja Ljeta Uvekove Vekova....Hristose Rodi.Braca Srpske Dijaspore.

ODGOVORITE