РС има 1% учешћа у капиталу банака

У Републици Српској (РС) послују 54 организациона дијела банака из Федерације БиХ које су у саставу седам банака из тог бх. ентитета, те су за девет мјесеци 2017. укупно пласирале кредита у износу од милијарду и 217,2 милиона КМ или 20,32 посто укупних кредита пласираних у Републици Српској.

Република Српска 06.01.2018 | 14:02
РС има 1% учешћа у капиталу банака
Ти кредити су већи за 10 посто у односу на крај 2016. године, када су износили милијарду и 107,5 милиона КМ и чинили су 19,5 посто укупних кредита у Републици Српској, подаци су Агенције за банкарство Републике Српске.
 
Организациони дијелови банака из Федерације БиХ су у посматраном периоду прикупили укупно депозита у РС у износу од 719,2 милиона КМ или 12 посто укупних депозита банкарског сектора са стопом раста од шест посто.
 
На нивоу банкарског сектора РС седам банака су за девет мјесеци 2017. исказале нето неревидирану добит у укупном износу од 87,3 милиона КМ, док је једна банка имала негативан финансијски резултат од пола милиона КМ.
 
У банкама у Републици Српској, према власничкој структури акционарског капитала, приватни капитал чини 99 посто, а учешће РС је свега један посто.
 
Из Агенције за банкарство РС су у извјештају о стању банкарског сектора навели да у структури приватног капитала страни приватни капитал учествује са 75 посто, а домаћи са 25 посто.
 
Доминантно мјесто у власничкој структури банкарског сектора РС и даље држе Аустрија са учешћем од 33,93 посто и с већинским капиталом у двије банке те Италија са учешћем од 15,09 посто (са већинским капиталом у једној банци).
 
По једна банка је у већинском страном власништву акционара из Словеније и Србије и оне учествују у укупном акционарском капиталу са 21,21 посто, док је једна банка у већинском власништву акционара из САД са учешћем од 2,49 посто у укупном акционарском капиталу банкарског сектора.
 
Још двије банке су у већинском приватном власништву домаћих акционара и на њих се односи 23,51 посто укупног акционарског капитала банкарског сектора.
 
"На банкарски сектор и даље негативно утичу ограничене могућности приступа новим и стабилнијим изворима финансирања, релативно недовољан економски раст и политичка несигурност БиХ, што се све одражава на стање реалног сектора, као и код сектора грађана", наведено је у извјештају Агенције о стању у банкарском сектору РС током девет мјесеци 2017.године.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

економски тигар

07.01.2018 11:25

У вријеме великог напретка и економске експанзије РС, гдје сви параметри показују раст и напредак, неки зеле приказати РС у лосем свјетлу и како зависи од других. Али то им је узалуд, јер РС сваким даном напредује крупним корацима са предсједником Додиком на целу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1% уцесца у капиталу банака

07.01.2018 12:31

Одлицан резултат, сјајан резултат, Миле настави до краја...