RS ima 1% učešća u kapitalu banaka

U Republici Srpskoj (RS) posluju 54 organizaciona dijela banaka iz Federacije BiH koje su u sastavu sedam banaka iz tog bh. entiteta, te su za devet mjeseci 2017. ukupno plasirale kredita u iznosu od milijardu i 217,2 miliona KM ili 20,32 posto ukupnih kredita plasiranih u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 06.01.2018 | 14:02
RS ima 1% učešća u kapitalu banaka
Ti krediti su veći za 10 posto u odnosu na kraj 2016. godine, kada su iznosili milijardu i 107,5 miliona KM i činili su 19,5 posto ukupnih kredita u Republici Srpskoj, podaci su Agencije za bankarstvo Republike Srpske.
 
Organizacioni dijelovi banaka iz Federacije BiH su u posmatranom periodu prikupili ukupno depozita u RS u iznosu od 719,2 miliona KM ili 12 posto ukupnih depozita bankarskog sektora sa stopom rasta od šest posto.
 
Na nivou bankarskog sektora RS sedam banaka su za devet mjeseci 2017. iskazale neto nerevidiranu dobit u ukupnom iznosu od 87,3 miliona KM, dok je jedna banka imala negativan finansijski rezultat od pola miliona KM.
 
U bankama u Republici Srpskoj, prema vlasničkoj strukturi akcionarskog kapitala, privatni kapital čini 99 posto, a učešće RS je svega jedan posto.
 
Iz Agencije za bankarstvo RS su u izvještaju o stanju bankarskog sektora naveli da u strukturi privatnog kapitala strani privatni kapital učestvuje sa 75 posto, a domaći sa 25 posto.
 
Dominantno mjesto u vlasničkoj strukturi bankarskog sektora RS i dalje drže Austrija sa učešćem od 33,93 posto i s većinskim kapitalom u dvije banke te Italija sa učešćem od 15,09 posto (sa većinskim kapitalom u jednoj banci).
 
Po jedna banka je u većinskom stranom vlasništvu akcionara iz Slovenije i Srbije i one učestvuju u ukupnom akcionarskom kapitalu sa 21,21 posto, dok je jedna banka u većinskom vlasništvu akcionara iz SAD sa učešćem od 2,49 posto u ukupnom akcionarskom kapitalu bankarskog sektora.
 
Još dvije banke su u većinskom privatnom vlasništvu domaćih akcionara i na njih se odnosi 23,51 posto ukupnog akcionarskog kapitala bankarskog sektora.
 
"Na bankarski sektor i dalje negativno utiču ograničene mogućnosti pristupa novim i stabilnijim izvorima finansiranja, relativno nedovoljan ekonomski rast i politička nesigurnost BiH, što se sve odražava na stanje realnog sektora, kao i kod sektora građana", navedeno je u izvještaju Agencije o stanju u bankarskom sektoru RS tokom devet mjeseci 2017.godine.

(Fena)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ekonomski tigar

07.01.2018 11:25

U vrijeme velikog napretka i ekonomske ekspanzije RS, gdje svi parametri pokazuju rast i napredak, neki zele prikazati RS u losem svjetlu i kako zavisi od drugih. Ali to im je uzalud, jer RS svakim danom napreduje krupnim koracima sa predsjednikom Dodikom na celu.

ODGOVORITE
Name

1% ucesca u kapitalu banaka

07.01.2018 12:31

Odlican rezultat, sjajan rezultat, Mile nastavi do kraja...