Ердоган: Нећемо молити за чланство

Предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган, који борави у званичној посјети Француској, након састанка с француским предсједником Емануелом Макроном у Паризу, осврнуо се на процес чланства његове земље у Европску унију (ЕУ), поручивши како Турска нема намјеру молити "хоћете ли нас напокон примити”.

Свијет 05.01.2018 | 18:48
Ердоган: Нећемо молити за чланство
"Као што и нас саме то (процес уласка у ЕУ) у озбиљној мјери замара, исто тако замара и наш народ. Можда ће нас то одвести до одређене одлуке, јер ми немамо намјеру стално говорити 'хоћете ли нас напокон примити'", поручио је Ердоган, на заједничкој конференцији за новинаре.

У Паризу је данас потписан и Споразум о ваздушном одбрамбеном систему између турске компаније и француско-италијански конзорциј Еуросам.

Осврнувши се и на поменути споразум Ердоан је истакао како то представља врло важан корак.

"Овим смо постигли трилатерални споразум који укључује и Италију, такође чланицу НАТО-а. Након овог момента потребно је брзо дјеловати и брзо прећи на процес производње", казао је Ердоан.

Говорећи о борби против тероризма, Ердоан је подвукао да је и даље потребно бити опрезан у оквиру борбе против ИД.

"Док данас водимо борбу против ИД-а, нашим пријатељима поручујем да је ПYД/YПГ продужена рука ПКК-а. И против њих се на исти начин требамо заједнички борити. Нажалост, неки наши пријатељи су, као што видите, још увијек уз YПГ и ПYД, мислећи да се тако боре против ИД. Против ИД се кују нови планови. У том смислу, мислим да требамо бити опрезни те солидарност међу нашим обавјештајним службама као и размјену информација подићи на виши ниво", казао је Ердоган.

Ердоган је искористио прилику да упозори Француску када је ријеч о припадницима терористичких организација ФЕТО и ПКК, које се, према његовим ријечима, у овој земљи институционализују.

"Опрезност је врло битна када је ријеч о припадницима ФЕТО-а у Француској. Овдје се кроз своје организације, фондације и приватне послове они институционализирају. ПКК се исто тако институционализира. У том смислу, ако се овдје не буде опрезно мислим да сутра проблем може бити пуно већи", поручио је Ердоган.

Ердоган: Циљ Турске није да Асад остане на власти

Током састанка у Паризу било је говора и о дешавањима у Сирији, а Ердоган је у осврту на ту тему изјавио да циљ Турске у Сирији није рјешење према којем би Башар ал-Асад остао на власти.

"Наш циљ није рјешење према којем би Асад остао на власти. Наш циљ је одржавање избора без Асада, а на којима би одлучивала демократска воља сиријског народа", нагласио је Ердоган.

На питање француског новинара: "Да ли се кајете због тога што сте толико оружја послали особама које ратују у Сирији?", на што је Ердоган одговорио питањем: "Ко је послао оружје у Сирију?"

"Ви говорите устима ФЕТО-а. Јер они који стоје иза те операције су ФЕТО-ови људи, који су тренутно у затвору", одговорио је Ердоган.

Турски предсједник је указао на то да се њему поставља питање о слању оружја у Сирију, а да се не пита о 4.000 шлепера наоружања које су Сједињене Америчке Државе (САД) испоручиле групама у Сирију.

Макрон: Престати с дволичном праксом у односима између ЕУ и Турске

Француски предсјеник Макрон је указао на врло добру сарадњу Турске и Француске на пољу борбе против тероризма, те је поручио да та сарадња може бити примјер.

Макрон се осврнуо и на процес пуноправног чланства Турске у ЕУ, те рекао како се "треба престати с дволичном праксом у односима између Еуропске уније (ЕУ) и Турске“.

Према његовим ријечима, "Француска жели да Европа буде будућност Турске и турског народа".

Извор: Анадолија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тете

05.01.2018 18:32

Ал их Ердоган зајебава.Кад човјек има државу иза себе и силу.Ови из ЕУ се стисли као шупчићи пред Ердоганом а знају пред килавом Србијом да дигну уши.Тако је то кад разговараш са другом по реду силом у НАТО--у а човјек купује оружје од Руса.Не јебе човјек Брисел ни 2%.Свака му част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре тете

05.01.2018 20:47

Мој тете ста сваста ИЗБЛЕБЕТЕ...

Name

Тете одговор

05.01.2018 21:18

Немаш ти појма.Некада не можеш писати што ти је мило ал истина је истина ма каква била.Ако не вјерујеш,сад су карте јевтине па изађи из усране РС некад,пређи границу па види гдје је свијет одмакао.Није довољно сиједити у кући и блебетати крив Додик,крив Чавић итд. Некад и прочитај нешто,слободно