Erdogan: Nećemo moliti za članstvo

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, koji boravi u zvaničnoj posjeti Francuskoj, nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Parizu, osvrnuo se na proces članstva njegove zemlje u Evropsku uniju (EU), poručivši kako Turska nema namjeru moliti "hoćete li nas napokon primiti”.

Svijet 05.01.2018 | 18:48
Erdogan: Nećemo moliti za članstvo
"Kao što i nas same to (proces ulaska u EU) u ozbiljnoj mjeri zamara, isto tako zamara i naš narod. Možda će nas to odvesti do određene odluke, jer mi nemamo namjeru stalno govoriti 'hoćete li nas napokon primiti'", poručio je Erdogan, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

U Parizu je danas potpisan i Sporazum o vazdušnom odbrambenom sistemu između turske kompanije i francusko-italijanski konzorcij Eurosam.

Osvrnuvši se i na pomenuti sporazum Erdoan je istakao kako to predstavlja vrlo važan korak.

"Ovim smo postigli trilateralni sporazum koji uključuje i Italiju, takođe članicu NATO-a. Nakon ovog momenta potrebno je brzo djelovati i brzo preći na proces proizvodnje", kazao je Erdoan.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdoan je podvukao da je i dalje potrebno biti oprezan u okviru borbe protiv ID.

"Dok danas vodimo borbu protiv ID-a, našim prijateljima poručujem da je PYD/YPG produžena ruka PKK-a. I protiv njih se na isti način trebamo zajednički boriti. Nažalost, neki naši prijatelji su, kao što vidite, još uvijek uz YPG i PYD, misleći da se tako bore protiv ID. Protiv ID se kuju novi planovi. U tom smislu, mislim da trebamo biti oprezni te solidarnost među našim obavještajnim službama kao i razmjenu informacija podići na viši nivo", kazao je Erdogan.

Erdogan je iskoristio priliku da upozori Francusku kada je riječ o pripadnicima terorističkih organizacija FETO i PKK, koje se, prema njegovim riječima, u ovoj zemlji institucionalizuju.

"Opreznost je vrlo bitna kada je riječ o pripadnicima FETO-a u Francuskoj. Ovdje se kroz svoje organizacije, fondacije i privatne poslove oni institucionaliziraju. PKK se isto tako institucionalizira. U tom smislu, ako se ovdje ne bude oprezno mislim da sutra problem može biti puno veći", poručio je Erdogan.

Erdogan: Cilj Turske nije da Asad ostane na vlasti

Tokom sastanka u Parizu bilo je govora i o dešavanjima u Siriji, a Erdogan je u osvrtu na tu temu izjavio da cilj Turske u Siriji nije rješenje prema kojem bi Bašar al-Asad ostao na vlasti.

"Naš cilj nije rješenje prema kojem bi Asad ostao na vlasti. Naš cilj je održavanje izbora bez Asada, a na kojima bi odlučivala demokratska volja sirijskog naroda", naglasio je Erdogan.

Na pitanje francuskog novinara: "Da li se kajete zbog toga što ste toliko oružja poslali osobama koje ratuju u Siriji?", na što je Erdogan odgovorio pitanjem: "Ko je poslao oružje u Siriju?"

"Vi govorite ustima FETO-a. Jer oni koji stoje iza te operacije su FETO-ovi ljudi, koji su trenutno u zatvoru", odgovorio je Erdogan.

Turski predsjednik je ukazao na to da se njemu postavlja pitanje o slanju oružja u Siriju, a da se ne pita o 4.000 šlepera naoružanja koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) isporučile grupama u Siriju.

Makron: Prestati s dvoličnom praksom u odnosima između EU i Turske

Francuski predsjenik Makron je ukazao na vrlo dobru saradnju Turske i Francuske na polju borbe protiv terorizma, te je poručio da ta saradnja može biti primjer.

Makron se osvrnuo i na proces punopravnog članstva Turske u EU, te rekao kako se "treba prestati s dvoličnom praksom u odnosima između Europske unije (EU) i Turske“.

Prema njegovim riječima, "Francuska želi da Evropa bude budućnost Turske i turskog naroda".

Izvor: Anadolija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tete

05.01.2018 18:32

Al ih Erdogan zajebava.Kad čovjek ima državu iza sebe i silu.Ovi iz EU se stisli kao šupčići pred Erdoganom a znaju pred kilavom Srbijom da dignu uši.Tako je to kad razgovaraš sa drugom po redu silom u NATO--u a čovjek kupuje oružje od Rusa.Ne jebe čovjek Brisel ni 2%.Svaka mu čast.

ODGOVORITE
Name

Re tete

05.01.2018 20:47

Moj tete sta svasta IZBLEBETE...

Name

Tete odgovor

05.01.2018 21:18

Nemaš ti pojma.Nekada ne možeš pisati što ti je milo al istina je istina ma kakva bila.Ako ne vjeruješ,sad su karte jevtine pa izađi iz usrane RS nekad,pređi granicu pa vidi gdje je svijet odmakao.Nije dovoljno sijediti u kući i blebetati kriv Dodik,kriv Čavić itd. Nekad i pročitaj nešto,slobodno