Анализа: Бобан Марјановић је рођен у погрешној ери!

Петнаест поена и девет скокова за 22 минута против Мајамија пре пар дана натерало је Американце да се упитају – зашто Бобан Марјановић игра на кашичицу?

Кошарка 08.01.2018 | 21:30
Анализа: Бобан Марјановић је рођен у погрешној ери!
Иако се уочи текуће сезоне најављивало да ће Марјановић бити регуларан у ротацији Детроит Пистонса, као друга опција на позицији центра, он опет игра изузетно ретко.

До меча са Хитом је само три пута провео више од 10 минута на паркету, а Стен ван Ганди му просечно даје тек око осам.

"Бобан Марјановић је машина за кошеве, а његова борба за минуте је показатељ колико се лига променила. У данас статистиком опседнутој лиги, где се мери и лук приликом скок-шута, дужина корака, можда најефикаснији поентер у модерној историји НБА је већи део утакмица закуцан за клупу", наводи се на почетку анализе специјализованог портала "ФивеТхиртyЕигхт".

Када је на паркету, ниједан играч који просечно бележи 30 поена на 100 поседа и има најмање 100 утакмица у регуларном делу сезоне током каријере, нема ни приближан број поена по шуту као Марјановић.

"Они који су му најближи ли су већ у Кући славних или ће једног дана вероватно бити", додаје се у анализи Криса Херинга.

Статистички, Марјановић је лидер НБА по броју поена по додиру лопте са 0,537, испред Ерика Гордона, Ентонија Блекнија, Хасана Вајтсајда, Кајла Корвера, Си Џеја Мајлса, Ти Џеја Ворена, од којих сваки игра најмање 15 минута по утакмици.

Аутор не тврди да је Марјановић најбољи играч лиге, истиче да то што је наступио на само 13 утакмица ове сезоне показује да у његовој игри има слабости, да се то види сваки пут када изађе на паркет, а посебно су очигледни спорији рад ногу у одбрани и искључива "везаност" за рекет, па директни ривали са добрим шутом то лако користе приликом високог "пик не рола".

Обе стране медаље Марјановић је показао управо против Хита, док је у нападу погодио пет од осам шутева, играчи Мајамија су га се у одбрани "решавали" форсирањем нижег, а знатно бржег Келија Олиника на позицији "петице".

Олињик је постигао свих осам поена у серији 8:0 због које је Ван Ганти морао да тражи тајм-аут и ограничи Марјановићеву минутажу. То показује и колико је заступљен шут са периметра у данашњој лиги и буквално загорчала живот високим играчима специјализованим за заштиту обруча.

"Тешко је јер имамо посла са много момака који могу да "рашире паркет", а ти мораш да их пратиш на осам метара од коша. Он напорно ради на побољшању рада ногу, уверен сам да ће бити способан да игра против већине. Али када је много далеко од коша, тешко му је", рекао је Ван Ганди.

Иако ривали против њега шутирају са полудистанце и дистанце знатно чешће него против других центара у лиги, Марјановић није потпуно неупотребљив у одбрани.

Његови конкуренти су испод свог просека када су на два метра од коша, а са процентом скока од 21,9 одсто, одмах је иза легендарног Дениса Родмана (23,4%).

Марјановић је пре свега поентер, сјајно се позиционира у близини коша, а када добије лопту у руке, изузетно га је тешко чувати јер на располагању има велики арсенал оружја, од полагања, преко "меканог" шута и закуцавања, до изузетног прегледа игре и завршног паса.



Због тога Ван Ганди са Марјановићем највише проблема има са "тајмингом", јер је Србин одличан у дуелима са традиционалним центрима у лиги, али када противник уведе неког покретљивијег као што је поменути случај са Олиником, онда тренер Пистонса не може да реагује и замени Бобана.

Србину је јасно да је решење за већи број минута додатни напредак у убрзању рада ногу у одбрани.

"Не можеш неког направити високим као мене, нити можеш неког учинити брзим као Иша Смита. Али можеш направити мала побољшања која помажу, и можеш се концентрисати на рад, на учење, како би знао каква акција долази", рекао је Марјановић.

Закључак је јасан – Марјановић је рођен у погрешној ери. Био би знатно успешнији да се нашао у лиги у време Рика Смитса, Кевина Дакворта и Била Картрајта, високих играча са спорим радом ногу, који су ретко морали да напуштају рекет.

"Оно си што си. Твој је посао да схватиш ко су ти момци. Људи причају како се играчи мењају. Неки су вештији, али нихов ДНК је исти, њихове физичке могућности и дар који су добили су исти. Неки имају више, неки мање. Избориш се с тим", изразио је легендарни Грег Поповић поштовање за сав рад који улаже његов бивши играч.

Марјановић је 2016. потписао са Пистонсима трогодишњи уговор вредан 21 милион долара.

Марјановићева статистика у НБА:

2015/2016 – 9,4', 4,4п, 3,6ск, 60% из игре
2016/2017 – 8,4', 5,5п, 3,7ск, 54,5%
2017/2018 – 8,2', 6,1п, 2,3ск, 55,6%

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар