"Циклон бомба": Залеђене и ајкуле

Такозвана метеоролошка "циклон бомба", праћена јаким вјетровима и обилним снијегом, погодила је сјевероисток САД. На Флориди је пао снијег послије скоро 30 година.

Свијет 05.01.2018 | 16:33
"Циклон бомба": Залеђене и ајкуле
Школе су затворене, као и државне установе, а очекује се да ће температура и даље падати.

До краја недјеље, како је написао ЦНН, у дијеловима САД могло би да буде "хладније него на Марсу".

Такозвана "циклон бомба" донијела је у САД снијег, поледицу, снажне хладне вјетрове. У градовима као што су Њујорк и Бостон влада хаос у саобраћају.

На Флориди је толико хладно да се игуане, ненавикле на ниске температуре, коче и падају са дрвећа у предграђима Мајамија, пише АП, а фотографије из залеђене Америке обишле су свијет.

Осим тога, “Скај њуз“ преноси да су на обалу Масачусетса испливале четири залеђене ајкуле. Како се наводи, све су у претходних неколико дана нађене на обали рта Код.



На Флориди је толико хладно да игуане падају са дрвећа

На Флориди је толико хладно да се игуане, ненавикле на ниске температуре, коче и падају са дрвећа у предграђима Мајамија, пише АП.

Национални метеоролошки институт у Мајамију саопштио је да је у дијеловима Јужне Флориде температура јутрос била пет степени Целзијусових, што је довољно хладно да паралише зелене игуане.



Ова хладнокрвна створења која настањују тропске области Кариба, Централне и Јужне Америке, почињу да се смрзавају кад температура падне истод десет степени, каже Кристен Сомерс из Комисије за очување риба и дивљих животиња на Флориди.

"То је превише хладно да би се кретале", додаје Сомерс.

Нису само рептили погођени овонедељним таласом хладноће, морске корњаче такође се коче од за њих неуобичајено ниских температура, наводи АП.

Биолози Комисије за заштиту животиња су у неколико случајева спасли корњаче које су плутале по води или близу обале, али спасилачке акције за игуане нису планиране.

Добронамјерним становницима који пронађу укочене игуане савјетује се да их не дирају јер би могле да се осјете угроженим и да их уједу када се загрију.

"Немојте да претпоставите да су мртве", каже Сомерс.

Двонедељни талас хладноће испод пет степени 2010. године убио је много игуана, као и бурманских питона и других гмизаваца који живе у суптропској клими Јужне Флориде.

Подсјећамо, са њујоршких аеродрома "ЈФК" и "Ла Гвардија" привремено су обустављени сви летови због снажног вјетра и надолазеће сњежне олује.

Путиници се позивају да се прије поласка распитају да ли уопште да крећу на аеродроме, како данас тако и касније ове недјеље. Савјетује им се и да не крећу на аеродром уколико немају резервацију.

Очекује се да ће у Њујорку пасти између 15 и 25 центиметара снијега.

Извор: Агенције
Фото: Тањуг/АП

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дзумбус

05.01.2018 15:58

Индијанци су вијековима издрзавали хладне зиме са метар снијега, под саторима од бизонских коза, и то на строгом сјеверу. Колонизираним европљанима све смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УХ

05.01.2018 17:17

Сада це се јавити опет ови тзв. струцњаци за климатске промјене који један дан казу како је ово све нормална појава, а други да се свијет налази пред катаклизмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шраф

05.01.2018 19:35

Амери су природно без осјећаја, хладни па није чудо што се све заледило. Сва своја недјела ће Богу да плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

05.01.2018 21:42

Па не може ни њима све бити потаман.Мора да су им срби крови за ово невријеме.