Аустралија се одриче Бернарда Томића!

Некада велики таленат, а сада велики губитник није добио специјалну позивницу за први гренд слем сезоне, што се, руку на срце, дало очекивати.

Тенис 07.01.2018 | 21:30
Аустралија се одриче Бернарда Томића!
Исто као што се и он одрекао свог порекла, то јест кукице на Ћ, те је сада и званично Томик, тако се и његова "нова домовина" полако одриче њега. Јер - не игра по правилима.

У питању је Бернард Томић, син југословенских гастарбајтера Ивице и Адисе, рођен у Штутгарту, а одрастао у граду Голден Коусту на најмањем континенту. Од малих ногу је показао велики таленат за спортове, али се определио за тенис у којем је био доминантан још од јуниорских дана. И то на светском нивоу. Још у његово тинејџерско доба показивао је да није обичан момак, већ да има и "бубице у глави". Тај његов безобразлук, оштар језик и помало потцењивачки однос према ривалима и медијима, полако су га претварали у не баш омиљену личност међу "сународницима".

Ни доцнија потпуна асимилација, то јест одрицање од југословенског (тачније босанског) порекла, када су не само променили презиме, него је и отац постао Џон, а мајка Еди, није му много помогла. Бернијев отац је посебна прича и вероватно је један од узрока пада његовог сина, слично као и Дамир Докић. Балканска луда глава, агресија, поган језик, те узрочно-последична избацивања са турнира одвојили су оца и сина који је то и јавно признао. Отклон од порекла, а потом и породице само је лоше донело иначе веома интелигентном момку.

Не играње по правилима, а ту се пре свега мисли на животни простор ван тениског терена, полако су га гурали све даље од тамошњег друштва. Притисак се гомилао, последњих година се видело да се Бернард полако све више "пуца", а онда је прошле сезоне потпуно пукао. Дечко који је победио све велике тенисере и држао 17. позицију на АТП листи на крају прошле године застао је на 142. Притом је окренуо и цео АТП караван против себе, пре свега неумереним изјавама "да га мрзи више да игра", те понашањем на терену и ван њега.

А онда је данас стигла и коначна пресуда организатора Аустралијан опена који су одбили да му дају специјалну позивицу (!), што је иначе обичај када су у питању домаћи играчи. Те ће, ако жели да игра на свом 10. АО-у, морати да се пробија кроз квалификације. А то се, знајући Томића, неће десити.

 Сада је јасно - Аустралија га се одрекла, нешто слично ономе што је доживела Јелена Докићкада је на наговор оца заиграла за нас. Тек када се јавно покајала, а недавно и издала аутобиографију у којој је окривила све друге за њене неуспехе и промашаје, поново је како-тако прихваћена на најмањем континенту.

Како сада ствари стоје, мораће и Бернард да се покаје, да призна да је крив и да сачека да га присвојена домовина поново заволи. Нема му друге, а тек му је 25.

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар