Australija se odriče Bernarda Tomića!

Nekada veliki talenat, a sada veliki gubitnik nije dobio specijalnu pozivnicu za prvi grend slem sezone, što se, ruku na srce, dalo očekivati.

Tenis 07.01.2018 | 21:30
Australija se odriče Bernarda Tomića!
Isto kao što se i on odrekao svog porekla, to jest kukice na Ć, te je sada i zvanično Tomik, tako se i njegova "nova domovina" polako odriče njega. Jer - ne igra po pravilima.

U pitanju je Bernard Tomić, sin jugoslovenskih gastarbajtera Ivice i Adise, rođen u Štutgartu, a odrastao u gradu Golden Koustu na najmanjem kontinentu. Od malih nogu je pokazao veliki talenat za sportove, ali se opredelio za tenis u kojem je bio dominantan još od juniorskih dana. I to na svetskom nivou. Još u njegovo tinejdžersko doba pokazivao je da nije običan momak, već da ima i "bubice u glavi". Taj njegov bezobrazluk, oštar jezik i pomalo potcenjivački odnos prema rivalima i medijima, polako su ga pretvarali u ne baš omiljenu ličnost među "sunarodnicima".

Ni docnija potpuna asimilacija, to jest odricanje od jugoslovenskog (tačnije bosanskog) porekla, kada su ne samo promenili prezime, nego je i otac postao Džon, a majka Edi, nije mu mnogo pomogla. Bernijev otac je posebna priča i verovatno je jedan od uzroka pada njegovog sina, slično kao i Damir Dokić. Balkanska luda glava, agresija, pogan jezik, te uzročno-posledična izbacivanja sa turnira odvojili su oca i sina koji je to i javno priznao. Otklon od porekla, a potom i porodice samo je loše donelo inače veoma inteligentnom momku.

Ne igranje po pravilima, a tu se pre svega misli na životni prostor van teniskog terena, polako su ga gurali sve dalje od tamošnjeg društva. Pritisak se gomilao, poslednjih godina se videlo da se Bernard polako sve više "puca", a onda je prošle sezone potpuno pukao. Dečko koji je pobedio sve velike tenisere i držao 17. poziciju na ATP listi na kraju prošle godine zastao je na 142. Pritom je okrenuo i ceo ATP karavan protiv sebe, pre svega neumerenim izjavama "da ga mrzi više da igra", te ponašanjem na terenu i van njega.

A onda je danas stigla i konačna presuda organizatora Australijan opena koji su odbili da mu daju specijalnu pozivicu (!), što je inače običaj kada su u pitanju domaći igrači. Te će, ako želi da igra na svom 10. AO-u, morati da se probija kroz kvalifikacije. A to se, znajući Tomića, neće desiti.

 Sada je jasno - Australija ga se odrekla, nešto slično onome što je doživela Jelena Dokićkada je na nagovor oca zaigrala za nas. Tek kada se javno pokajala, a nedavno i izdala autobiografiju u kojoj je okrivila sve druge za njene neuspehe i promašaje, ponovo je kako-tako prihvaćena na najmanjem kontinentu.

Kako sada stvari stoje, moraće i Bernard da se pokaje, da prizna da je kriv i da sačeka da ga prisvojena domovina ponovo zavoli. Nema mu druge, a tek mu je 25.

Izvor: mozzartsport

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar