Опрости им, не знају шта раде!

Деценијама смо на великом платну избегавали Немањиће!

Забава 04.01.2018 | 14:40
Опрости им, не знају шта раде!
И сада када смо напокон решили да екранизујемо славну српску средњовековну лозу, након прве епизоде која је у новогодишњој ноћи емитована на РТС-у, многи су више него разочарани.

Како наводи писац Владимир Кецмановић, који је између осталог у сарадњи са Дејаном Стојиљковићем написао триологију о Стефану Немањи, „утисак је врло лош“.

- Моја очекивања нису била висока, између осталог и због тога што сам знао како се ради, али ово је заиста испод очекивања. Волео бих да утисак буде поправљен у наредним епизодама, али шансе за то су доста мале. Поготово ме је разочарала прва сцена у серији, јер је то историјски моменат када најмоћнији човек тада познатог света, византијски цар Комнин, долази у Ниш да се сусретне са Стефаном Немањом и његовом браћом. Та сцена делује тако јефтино и неко би рекао бедно. Напросто, та епоха не може да се ради на тај начин - навео је Кецмановић за „Ало!“.

Младен Нелевић, који у серији глуми Стефана Немању, за наш лист је кратко прокоментарисао:

- Верујте ми, тренутно сам у Црној Гори и овде „Немањићи“ још нису емитовани, тако да и нисам одгледао прву епизоду. Искрено, нисам читао критике и тренутно сам ван тога, али вероватно се толика прашина диже пошто је у питању осетљива тема јер свако има своје визију Србије и како је замишља - навео је Нелевић.

Историчар Чедомир Антић каже да су му осећања подељена након прве епизоде.

- Имам двојни утисак. Очигледно да је уложен велики напор и да је врло важно што имамо серију о средњевековној историји Србије и Немањићима. С друге стране, оно што није добро јесте то што се у сценарију није водило много рачуна о контексту времена. Не бих улазио у сценографске грешке, јер сваки аутор има права да представи своју визију, иначе би то био документарац, али многе ствари и односи између историјских личности стављени су ван контекста. Највише ме је зачудио потпуно савремени поглед на односе међу људима, јер уопште није погођен дух времена, а то је ваљда најбитније. Видећемо даље епизоде, али мој генерални утисак је позитиван јер је нешто коначно учињено на ту тему - навео је Антић.

(Ало)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

наса посла

05.01.2018 11:10

Не тако давно приликом снимања боја на косову у који се ми кунемо,никад ми није било јасно јер смо изгубили тај бој,ал ваљда сто смо им убили цара мурата.Тај филм је у то врјеме најављиван и сјецам се ко данас веце приликом пустања тог филма 1989 год.да су ови обицни људи рекли да боље американцима да су платили да нам они тај филм сниме јер они наси како су га урадили и данас се мозе погледати.Тако да нам је ово вец видјена ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

05.01.2018 12:57

Бој на косову је миљама далеко од Немањица.примјер како се ради историска серија је серија Сенке над Балканом..

Name

ре перо

06.01.2018 19:17

Сенке над Балканом су по мисљењу озбиљних историографа искривљавање историјских цињеница.Бас ту има намјерних историјских гресака

Name

@ре перо

07.01.2018 14:53

Историографа???