БиХ је социјално буре барута

Директор Иницијативе за бољу и хуманију инклузију Жарко Папић у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) истиче да је у Босни и Херцеговини "пут у пакао поплочан изборним кампањама".

Босна и Херцеговина 04.01.2018 | 11:15
БиХ је социјално буре барута
"Једноставно се бојимо да ће нас све учесталије тензије и производња сталног страха полако убијати на неки начин. Још нисмо дошли до неке границе гдје ће доћи до бунта гладних стомака", указује овај политички аналитичар.

Папић наводи и да Агенција за статистику БиХ погрешно рачуна сиромаштво методологијом релативног сиромаштва, а политичари говоре неистину.

"Према Агенцији, млади Нијемци долазе у Босну и Херцеговину да траже запослење. Нажалост, није тако. А политичари нам лажу у очи. Прво, страних инвестиција – нема, а са оваквом политичком ситуацијом – неће их ни бити", наглашава Папић.

Он каже да је Свјетска банка недавно објавила да је 25 посто становника Босне и Херцеговине живи од 8,6 марака (више од 4 евра) дневно, то је на мјесечном нивоу нешто испод 250 марака.

"То је апсолутно сиромаштво у којем живи четвртина становника ове земље. Уједињене нације су раније објављивале податке о екстремном сиромаштву говорећи о томе да у БиХ од три до пет марака дневно живи 600.000 људи. Ми смо израчунали да око 900.000 људи живи испод прага апсолутног сиромаштва", казао је Папић у разговору за Радио Слободна Европа.

Он констатује да је сиромаштво веома раширено у Босни и Херцеговини и нико не жели да региструје чињенице да смо, према подацима Европске уније, најбједнија земља у Европи шта год значио тај термин, да ће нам као другим земљама требати 60 година да с овим нивоом економског раста достигнемо просјек ЕУ.

"Сад постоје и индиректни показатељи који говоре исто, у првом реду контејнери. Свакодневно имамо прилику видјети колико људи живи хранећи се отпацима из контејнера", казао је Папић.



(БН/РСЕ).

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

лемилица

04.01.2018 10:38

...и на крају кад им досади..дижу руку на себе и онога око себе...умјесто да сваки који се одлучи на тај поступак,прво "раздужи"по једног,таман и општинског одборника,па би се резултати видјели брже него мислимо-или би почели радити или давати оставке због небезбјености уколико народ није задовољан..реалност која је једино рјешење..

ОДГОВОРИТЕ
Name

недодирљиви

04.01.2018 11:52

Да ли неко одавде може истријебити Клинтонову администрацију, друге америчке те европске, арапске, руске и остале врховне криминалце који су нам нанијели зла и још ће га нанијети. Е такви (врх САД, врх УК, комитет 300...) одавно имају план да укупан број становника на Земљи са садашњих 8 000 000 000 смање на половину а можда и трећину, четвртину, осмину... Нема ни толико кисеоника у атмосфери нити свих осталих потребних природних ресурса за толике милијарде људи а и земља се загађује и клима се квари од толиких милијарди људи на Земљи...

Name

дијаспора

04.01.2018 12:23

Теско нама, ми сви добри и хтјели би напред, али други не дају. Увијек нам неко други крив, бас смо ми неки баксузи, а све саме добричине

Name

Пајо

04.01.2018 10:43

Могућност лаког одласка у иностранство, а због велике потребе за радном снагом у нама блиским земљама, је сигурносни вентил за овдашње елите које никад неће бити кажњење за своју неспособност! Једноставно, сви ће отићи и то је незаустављив тренд! Они који остану ће бити "елита" која влада како хоће и "маса" коју чине они који се "елити" диве и гласају за њу, јер су и сами истог, неморалног, кова, само што су неспособни да се попну на љествици! Ово друштво, нарочито у РС, нема никакву перспективу, без обзира на мазохисте какав сам и сам, који би нешто да поправе, али, нити су политички ангажовани, нити би да било шта ризикују, или да дигну глас! Огорчени људи који празном причом себе још више трују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

04.01.2018 12:19

Браво Пајо за коментар!!! Свака цаст 100% је све тако.

Name

???

04.01.2018 11:03

Ко је овдје луд ? Какво црно буре барута ? Па ми смо 3 најбоља народа на цијелом свијету... Можеш нам радити шта хоћеш... Сами се кољемо !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелико бактетија

04.01.2018 11:05

Миле воли Диско...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

04.01.2018 11:44

Када додје, а доци це сигурно...Тај бунт НАРОДА,... камен на камену неце остати у БиХ. Ни муслимански ни крсцански камен вриједити ниста неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

овца из тора

04.01.2018 12:39

То је нама наса борба дала да имамо цобане за МАРСАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

04.01.2018 13:18

То,молим Бога да буде јос горе,ста је сад Народе,ста кукате,имали смо праву дрзаву па смо је раскомадали јер нам није била добра,није била српска,муслиманска и хрватска,ето сад имате своје Дрзавице и контајнере па се храните Тразили добили,а бице горе то сигурно хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

04.01.2018 20:38

муслиманима није ваљала Југославија, сад ето им 100 000 зелених беретки и нека кукају на све.