На друмовима РС страдало 99 особа

Број смртно страдалих лица у саобраћајним удесима у периоду јануар - новембар лани у РС мањи је за 16,1 одсто у односу на исти период годину прије, потврђено је у МУП-у РС.

Република Српска 03.01.2018 | 20:53
На друмовима РС страдало 99 особа
"У првих 11 мјесеци евидентирано је 89 саобраћајних несрећа са смртном посљедицом, у којима је 99 лица смртно страдало", навели су у МУП-у.
Према њиховим ријечима, у истом периоду 2016. догодило се 109 саобраћајних удеса са смртним посљедицама, у којима је 119 лица смртно страдало.

Наводе да су у 500 саобраћајних незгода 582 лица задобила тешке тјелесне повреде. Истакли су да је најчешћи узрок удеса са смртним посљедицама непрописна и неприлагођена брзина кретања и то у чак 53,9 одсто случајева.

"Страна и правац кретања су били узрок 10,11 одсто незгода, док је непоштивање првенства пролаза довело до саобраћајне незгоде у 7,86 одсто случајева", нагласили су у МУП-у.

Додали су да су се саобраћајне несреће с погинулим лицима најчешће догађале на магистралним путним правцима и на локалним путевима.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, казао је да је битно истаћи да је број погинулих у саобраћајним несрећама знатно мањи него 2016.

"Број смртно страдалих јесте мањи, али не можемо бити задовољни кад и једно лице погине, а камоли њих 99", истакао је Радовић.

Сматра да је до смањења броја смртно страдалих довела измјена закона од прошле године, као и интензивне полицијске контроле.

Према подацима МУП-а РС у првих 11 мјесеци 2017. године 13.700 возача је због присуства алкохола у крви искључено из саобраћаја.

Стручњаци саобраћаја кажу се ради и на анализи тзв. црних тачака и опасних мјеста, а након што та мјеста буду санирана број несрећа ће се смањити.

Извор: НН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЛАКИ

03.01.2018 21:36

УХ, ЈАКИХ СТРУЧЊАКА. ЗБОГ ТАКВИХ СМО ПРВИ У ЕВРОПИ ПО НЕСРЕЋАМА. ОВИ КВАЗИ СТРУЧЊАЦИ СТАЛНО ПОМИЊУ ВОЗАЧА КАО УЗРОК НЕЗГОДА А НЕ ПОМИЊУ ПУТЕВЕ КОЈИ СУ ОЧАЈНИ И ОНЕ КУЋИЦЕ У ГЛАМОЧАНИМА НЕЛЕГАЛНО ПОСТАВЉЕНЕ КОЈЕ СУ ОДНИЈЕЛЕ ТРИ ЖИВОТА, ТРЕБА БАГРУ ТУЖИТИ ЗА ТО.

ОДГОВОРИТЕ