Na drumovima RS stradalo 99 osoba

Broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim udesima u periodu januar - novembar lani u RS manji je za 16,1 odsto u odnosu na isti period godinu prije, potvrđeno je u MUP-u RS.

Republika Srpska 03.01.2018 | 20:53
Na drumovima RS stradalo 99 osoba
"U prvih 11 mjeseci evidentirano je 89 saobraćajnih nesreća sa smrtnom posljedicom, u kojima je 99 lica smrtno stradalo", naveli su u MUP-u.
Prema njihovim riječima, u istom periodu 2016. dogodilo se 109 saobraćajnih udesa sa smrtnim posljedicama, u kojima je 119 lica smrtno stradalo.

Navode da su u 500 saobraćajnih nezgoda 582 lica zadobila teške tjelesne povrede. Istakli su da je najčešći uzrok udesa sa smrtnim posljedicama nepropisna i neprilagođena brzina kretanja i to u čak 53,9 odsto slučajeva.

"Strana i pravac kretanja su bili uzrok 10,11 odsto nezgoda, dok je nepoštivanje prvenstva prolaza dovelo do saobraćajne nezgode u 7,86 odsto slučajeva", naglasili su u MUP-u.

Dodali su da su se saobraćajne nesreće s poginulim licima najčešće događale na magistralnim putnim pravcima i na lokalnim putevima.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da je bitno istaći da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama znatno manji nego 2016.

"Broj smrtno stradalih jeste manji, ali ne možemo biti zadovoljni kad i jedno lice pogine, a kamoli njih 99", istakao je Radović.

Smatra da je do smanjenja broja smrtno stradalih dovela izmjena zakona od prošle godine, kao i intenzivne policijske kontrole.

Prema podacima MUP-a RS u prvih 11 mjeseci 2017. godine 13.700 vozača je zbog prisustva alkohola u krvi isključeno iz saobraćaja.

Stručnjaci saobraćaja kažu se radi i na analizi tzv. crnih tačaka i opasnih mjesta, a nakon što ta mjesta budu sanirana broj nesreća će se smanjiti.

Izvor: NN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

LAKI

03.01.2018 21:36

UH, JAKIH STRUČNJAKA. ZBOG TAKVIH SMO PRVI U EVROPI PO NESREĆAMA. OVI KVAZI STRUČNJACI STALNO POMINJU VOZAČA KAO UZROK NEZGODA A NE POMINJU PUTEVE KOJI SU OČAJNI I ONE KUĆICE U GLAMOČANIMA NELEGALNO POSTAVLJENE KOJE SU ODNIJELE TRI ŽIVOTA, TREBA BAGRU TUŽITI ZA TO.

ODGOVORITE