Видео: Овако навијају амерички рокери!

У земљи од преко 300 милиона становника и на стотине великих бендова, мало њих одлучило је да посвети песму омиљеном тиму. . . За неке од тих песама везане су занимљиве приче и анегдоте.

Остали спортови 20.01.2018 | 19:30
Видео: Овако навијају амерички рокери!
Познате личности, па тако и музичари, последњих деценија су чести и радо виђени гости у спортским дворанама и стадионима широм САД.

Они добијају почасна седишта, некада одмах поред терена, некада у ложама, својим присуством доприносе општем гламуру, а уједно спроводе лични "ПР", јер никада није лоше бити повезан са популарним тимом (још ако тај тим побеђује, игра финала, осваја трофеје - утолико боље).

Међутим, зачуђујуће мало је оних који су били спремни да се прво изјасне као фанови одређеног тима, а потом били довољно надахнути да своју љубав искажу на пољу на ком су најјачи - снимањем добре спортске песме.

Ево шта смо успели да пронађемо из тог "поџанра"...

РЕД ХОТ ЦХИЛИ ПЕППЕРС - "Магиц Јохнсон"

Басиста легендарног фанк-рок бенда Мајкл Балзари, популарни Фли, велики је навијач Лос Анђелес Лејкерса, па се на можда и најбољем албуму Пепперса, "Мотхерс Милк" из 1989. године, нашла песма посвећена вишеструким шампионима НБА лиге.

У фокусу је плејмејкер Ирвин "Меџик" Џонсон, али се у песми помињу и други чланови "Шоутајм" генерације Лејкерса: Карим Абдул-Џабар, Бајрон Скот, Џејмс Ворти и Еј Си Грин.

Једном речју, "холивудски"!



ДРОПКИЦК МУРПХYС - "Тессие"

Ова песма је настала почетком 20. века, за потребе једног бродвејског мјузикла, али су је брзо присвојили страствени навијачи бејзбол тима Бостон Ред Сокс. Уз њу су Ред Сокси од 1903. до 1918. освојили пет шампионских титула, а онда је уследио "сушни" период.

На следећу титулу чекало се чак 86 година!

Куриозитет је да су Ред Сокси у финалу "почистили" Сент Луис Кардиналсе само неколико месеци након што су Дропкицк Мурпхyс снимили обраду "Тессие" и издали истоимени ЕП, са жељом да оживе дух славних времена и да се њихов тим врати на "светски" врх.



ЕДДИЕ ВЕДДЕР - "(Сомедаy wе'лл го) Алл тхе wаy"

Многе ће изненадити то што је певач "Пеарл Јам", култног гранџ бенда из Сијетла, компоновао песму за бејзбол тим Чикаго Кабс, међутим, то је због тога што је Ведер рођен у предграђу Чикага, где је провео детињство и поред Кабса почео да навија за Булсе (НБА) и Берсе (НФЛ).

Кабси су без титуле били још дуже од Бостон Ред Сокса - невероватних 108 година. Када се 2008. навршио један век чекања, некадашњи ас Кабса Ерни Бенкс замолио је Ведера да напише песму којом ће "призвати" нови тријумф њиховог тима.

То се коначно догодило 2. новембра 2016, када су у "мајсторици" финала савладани Кливленд Индијанси.

Еди Ведер тада је, наравно, био на трибинама (касније и на терену и у свлачионици), док је Бенкс преминуо непуне две године раније и није дочекао дан великог славља.



ПАНТЕРА - "Пуцк офф"

Хеви метал бенд из Арлингтона у Тексасу, снимио је кратку "борбену" песму за хокејашки тим Далас Старс, на путу до јединог Стенли купа у историји те франшизе, освојеног 1999. године.

Бубњар Пантере Вини Пол, у чијој кући је део екипе славио НХЛ титулу, касније је испричао како је сам трофеј у једном тренутку завршио на дну базена.

Журка је потрајала неколико дана, а поједини играчи су под дејством алкохола заборавили на одржавање шампионске параде улицама Даласа и на њој се појавили са закашњењем.



СЦОТТ СТАПП - "Марлинс wилл соар"

Још једну песму инспирисану бејзболом написао је фронтмен рок бенда Цреед, познатог по хиту "Wитх армс wиде опен".

Као локални момак, Стап је 2010. преаранжирао песму "Yоу wилл соар" са свог соло албума и променио стихове тако да то буде химна Флорида Марлинса (сада Мајами Марлинса). Међутим, за тај подухват добио је углавном негативне критике...



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар