Video: Ovako navijaju američki rokeri!

U zemlji od preko 300 miliona stanovnika i na stotine velikih bendova, malo njih odlučilo je da posveti pesmu omiljenom timu. . . Za neke od tih pesama vezane su zanimljive priče i anegdote.

Ostali sportovi 20.01.2018 | 19:30
Video: Ovako navijaju američki rokeri!
Poznate ličnosti, pa tako i muzičari, poslednjih decenija su česti i rado viđeni gosti u sportskim dvoranama i stadionima širom SAD.

Oni dobijaju počasna sedišta, nekada odmah pored terena, nekada u ložama, svojim prisustvom doprinose opštem glamuru, a ujedno sprovode lični "PR", jer nikada nije loše biti povezan sa popularnim timom (još ako taj tim pobeđuje, igra finala, osvaja trofeje - utoliko bolje).

Međutim, začuđujuće malo je onih koji su bili spremni da se prvo izjasne kao fanovi određenog tima, a potom bili dovoljno nadahnuti da svoju ljubav iskažu na polju na kom su najjači - snimanjem dobre sportske pesme.

Evo šta smo uspeli da pronađemo iz tog "podžanra"...

RED HOT CHILI PEPPERS - "Magic Johnson"

Basista legendarnog fank-rok benda Majkl Balzari, popularni Fli, veliki je navijač Los Anđeles Lejkersa, pa se na možda i najboljem albumu Peppersa, "Mothers Milk" iz 1989. godine, našla pesma posvećena višestrukim šampionima NBA lige.

U fokusu je plejmejker Irvin "Medžik" Džonson, ali se u pesmi pominju i drugi članovi "Šoutajm" generacije Lejkersa: Karim Abdul-Džabar, Bajron Skot, Džejms Vorti i Ej Si Grin.

Jednom rečju, "holivudski"!



DROPKICK MURPHYS - "Tessie"

Ova pesma je nastala početkom 20. veka, za potrebe jednog brodvejskog mjuzikla, ali su je brzo prisvojili strastveni navijači bejzbol tima Boston Red Soks. Uz nju su Red Soksi od 1903. do 1918. osvojili pet šampionskih titula, a onda je usledio "sušni" period.

Na sledeću titulu čekalo se čak 86 godina!

Kuriozitet je da su Red Soksi u finalu "počistili" Sent Luis Kardinalse samo nekoliko meseci nakon što su Dropkick Murphys snimili obradu "Tessie" i izdali istoimeni EP, sa željom da ožive duh slavnih vremena i da se njihov tim vrati na "svetski" vrh.



EDDIE VEDDER - "(Someday we'll go) All the way"

Mnoge će iznenaditi to što je pevač "Pearl Jam", kultnog grandž benda iz Sijetla, komponovao pesmu za bejzbol tim Čikago Kabs, međutim, to je zbog toga što je Veder rođen u predgrađu Čikaga, gde je proveo detinjstvo i pored Kabsa počeo da navija za Bulse (NBA) i Berse (NFL).

Kabsi su bez titule bili još duže od Boston Red Soksa - neverovatnih 108 godina. Kada se 2008. navršio jedan vek čekanja, nekadašnji as Kabsa Erni Benks zamolio je Vedera da napiše pesmu kojom će "prizvati" novi trijumf njihovog tima.

To se konačno dogodilo 2. novembra 2016, kada su u "majstorici" finala savladani Klivlend Indijansi.

Edi Veder tada je, naravno, bio na tribinama (kasnije i na terenu i u svlačionici), dok je Benks preminuo nepune dve godine ranije i nije dočekao dan velikog slavlja.



PANTERA - "Puck off"

Hevi metal bend iz Arlingtona u Teksasu, snimio je kratku "borbenu" pesmu za hokejaški tim Dalas Stars, na putu do jedinog Stenli kupa u istoriji te franšize, osvojenog 1999. godine.

Bubnjar Pantere Vini Pol, u čijoj kući je deo ekipe slavio NHL titulu, kasnije je ispričao kako je sam trofej u jednom trenutku završio na dnu bazena.

Žurka je potrajala nekoliko dana, a pojedini igrači su pod dejstvom alkohola zaboravili na održavanje šampionske parade ulicama Dalasa i na njoj se pojavili sa zakašnjenjem.



SCOTT STAPP - "Marlins will soar"

Još jednu pesmu inspirisanu bejzbolom napisao je frontmen rok benda Creed, poznatog po hitu "With arms wide open".

Kao lokalni momak, Stap je 2010. prearanžirao pesmu "You will soar" sa svog solo albuma i promenio stihove tako da to bude himna Florida Marlinsa (sada Majami Marlinsa). Međutim, za taj poduhvat dobio je uglavnom negativne kritike...



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar